22 september 2022
Terugblik dag 2 van de Esri GIS Conferentie 2022
Het is helaas alweer voorbij: de 29e editie van de Esri GIS Conferentie. We kijken terug op twee mooie dagen vol inspiratie, kennis en netwerkmogelijkheden in het vertrouwde (en verbouwde) WTC in Rotterdam. In totaal waren er bijna 1400 deelnemers aan de conferentie. Lees in dit artikel een overzicht van de hoogtepunten van dag twee. Voor een terugblik op de eerste dag van de conferentie, klik hier.
Samen innoveren
Vanochtend openden de deuren zich wederom om 9.00 uur en werden de deelnemers weer welkom geheten door de Esri-directie Ed van Ingen en Jurgen ten Siethof. De tweede dag van de conferentie staat volledig in het teken van het thema samen innoveren. Na het welkomstwoord gaat om 10.00 uur het plenaire programma van start met een presentatie van Matthijs Zwart (CIO en CISO) en Tyrza Niemeijer (product owner Digital Twin distributie) van Vitens. Het drinkwaterbedrijf heeft als doelstelling elke druppel drinkwater duurzaam te willen uitvoeren. Een uitdaging doordat het proces CO2-neutraal moet worden, er veel pensioenuitstroom is en dus kennis verloren gaat, delen van Nederland verdrogen en er een toenemende vraag naar drinkwater is. Eén van de innovaties waarmee Vitens de doelstelling wil behalen is de Digital Twin voor Distributie, die live wordt gedemonstreerd.
Paulus Eckhardt (directeur digitalisering) van VolkerWessels Infrastructuur maakt aan de hand van twee voorbeelden inzake GeoBIM en Digitaal Assetmanagement duidelijk hoe VolkerWessels digitalisering en informatiemanagement gebruikt richting klanten, stakeholders en de interne organisatie in het licht van hedendaagse uitdagingen. Jan Peter ter Maaten (service owner en product owner GIS) demonstreert de voorbeelden.
De rol van datagedreven werken
Na de koffiepauze vervolgt Bas Bijtelaar (senior manager strategic business development) van Esri Nederland het plenaire programma. Hij deelt zijn visie op de thema’s datagedreven werken en de rol van geo. Data speelt een belangrijke rol bij de grote uitdagingen waar we in de wereld voor staan. Daarom is er bij heel veel organisaties aandacht voor datagedreven werken. Wat Bas vanuit zijn rol vaak ziet is dat datamensen (waaronder GIS-professionals) nog best vaak los van elkaar opereren. Hij is ervan overtuigd dat GIS en GIS-professionals een versnellende rol kunnen spelen bij datagedreven werken. GIS helpt bij samenwerking, beschikbaarheid data, combineren van data, laagdrempelig inzicht via de kaart, en meer. Elke GIS-professional kan daarbij een bijdrage leveren. Aan de hand van enkele voorbeelden illustreert Bas samen met enkele collega’s de rol van GIS en GIS-professionals voor datagedreven werken aan opgaven.
1,7 miljard bomen planten in 30 jaar
Het plenaire programma wordt afgesloten met een bijzondere presentatie. Stichting Black Jaguar Foundation werkt samen met lokale landeigenaren in Brazilië om de komende 30 jaar 1,7 miljard inheemse bomen te planten. Oprichter Ben Valks vertelt de zaal meer over de totstandkoming en het werk van de Black Jaguar Foundation. Joël Boele, coördinator bij Black Jaguar, neemt ons vervolgens mee in hun werkproces. Dit start bij het in kaart brengen van de mogelijk te herbebossen gebieden. Na het in kaart brengen van de te herbebossen gebieden, worden observaties in het veld gemaakt. Deze observaties, gecombineerd met satellietdata en geografische analyses, vertalen zich in een “plan of attack”: een concreet beeld dat zegt welke bomen waar geplant moeten worden. De Black Jaguar Foundation sluit af met een wervende boodschap van hoop: de natuur kan prima herstellen, alleen moeten we haar af en toe een duwtje in de rug geven. Esri Nederland draagt graag bij aan dat steuntje in de rug, en maakt ter plaatse bekend officieel sponsor en ‘corporate friend’ te worden van de Black Jaguar Foundation. De sponsorship zal niet alleen bestaan uit financiële steun, maar Esri biedt ook extra ondersteuning bij de GIS-oplossingen die de Foundation gebruikt bij het bereiken van haar doelen. Zo hopen we samen bij te dragen aan een (letterlijk) groenere wereld.
Op zoek naar een vermist persoon
Na de lunch splitsen de deelnemers zich weer op in de kleinere conferentiezalen voor de middagsessies. Wederom zijn er in totaal 28 middagsessies om uit te kiezen. Daarbij zijn er vandaag twee samenwerkingssessies waaraan aanwezigen kunnen deelnemen. Bij de samenwerkingssessie georganiseerd door Blue Team Intellligence gaan de deelnemers zelf aan de slag om een vermist persoon te vinden met behulp van GIS.
Ook op de tweede conferentiedag wordt er volop van de mogelijkheid gebruik gemaakt om te netwerken, kennis te delen en inspiratie op te doen op de beursvloer. Deelnemers krijgen een schat aan informatie bij de stands van diverse Esri-partners, startups en informatiestands van Esri Nederland. Om 17.00 uur zijn de laatste middagsessies ten einde en start de welverdiende borrel. We kijken terug op een inspirerende en mooi editie van de Esri GIS Conferentie. Wilt u de plenaire presentaties nog eens op uw gemak terugkijken? Deze zijn hier te bekijken.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit evenement? Neem dan contact met ons op.