Klantverhaal
Hoe TenneT omgaat met uitdagingen binnen de organisatie
Klimaatverandering, omgevingswet of bouwopgaves. Er komen veel maatschappelijke thema’s op bedrijven af waar iets mee moet gebeuren. Alsof deze punten op de agenda nog niet genoeg zijn, zijn er ook nog de interne uitdagingen, bedrijfscultuur, voertaal, integraties tussen systemen en de historie van dataopslag. Lydia Stekkinger van hoogspanningsnetbeheerder TenneT neemt ons mee in hoe zij omgaan met de uitdagingen binnen hun organisatie.
Kostenreductie door te investeren in de mens
TenneT beheert het hoogspanningsnetwerk van 110.000 volt en hoger in Nederland en een deel in Duitsland. Het is een organisatie met meer dan 6000 medewerkers, die wil groeien naar 10.000 medewerkers. Eén van de grootste uitdagingen waar ze voor staan is het behoud van kennis. Hierbij gaat het niet alleen over domeinkennis, maar ook over kennis van de organisatie. Waar zijn welke middelen te vinden en welke afdelingen hebben al een oplossing voor een bepaald probleem?
“Het aanleveren van duurzame energie fluctueert sneller dan de traditionele bronnen, zoals gas en steenkool. [..] Gekeken naar de aanleververschillen in combinatie met een eventuele capaciteitsbeperking, heeft TenneT te maken met grote investeringen om het net stabiel te houden”, aldus Lydia.
Het niet onderhouden van dit kennisniveau zorgt in de organisatie voor onnodige kosten, zoals het onderzoeken van een maatwerk oplossing voor een probleem die door een andere afdeling al met standaard software is opgelost. In het kader van effectievere samenwerking legt TenneT hernieuwde focus op het gebruik van key-users. Dit zijn medewerkers met domeinkennis, die voorop lopen met de laatste ontwikkelingen en in staat zijn de uitdagingen van de buitenmedewerkers tot aan managers te achterhalen en alle belangen samen te laten smelten.
Lydia besloot de stap naar key-user te maken door deel te nemen aan het Esri GIS Professional Programma. Een opleiding die zich focust op de kracht van geografie in combinatie met soft skills die benodigd zijn om buiten de geografisch ingestelde afdelingen te treden.
De uitdagingen
TenneT is een organisatie die niet alleen wordt geconfronteerd met haar eigen interne uitdagingen, maar waarbij de bedrijfsvoering ook wordt beïnvloed door politieke ontwikkelingen. Zoals de oorlog in Oekraïne, waardoor Nederland eerder van het gas af wil.
Het net stabiel houden
“Het aanleveren van duurzame energie fluctueert sneller dan de traditionele bronnen, zoals gas en steenkool. Hier komt bij kijken dat de vorm van aanlevering steeds verschilt. Gekeken naar de aanleververschillen in combinatie met een eventuele capaciteitsbeperking, heeft TenneT te maken met grote investeringen om het net stabiel te houden”, aldus Lydia. De kracht van geografie zit hem in het in kaart brengen van de verschillende aanleveringsroutes en op de kaart kunnen plotten waar de capaciteitsproblemen zich voordoen.
Verschillende systemen en culturen
Daar komt ook bij kijken dat een deel van TenneT werkzaam is in Duitsland. Na de aankoop van het Duitse deel kreeg het bedrijf te maken met verschillende systemen, cultuurverschillen en een nieuwe voertaal. Binnen het technologisch landschap wordt er aan gewerkt om alles met elkaar te laten integreren, maar de verandering zit niet alleen in de techniek. De medewerkers moeten elkaar weten te vinden om bedrijfsuitdagingen met de juiste techniek zo efficiënt mogelijk samen te brengen. Dit vraagstuk is een mooi voorbeeld van hoe mensen en technologie samengebracht moeten worden. De techniek is misschien vanuit een IT-oogpunt relatief snel aan te passen, maar hoe voorkom je weerstand bij de mensen die straks met de nieuwe technologie moeten gaan werken en die zich zorgen maken dat ze straks hun werk niet meer goed kunnen doen? Afstemming en behoeftes ver van te voren peilen is hierin van groot belang.
Medewerkers bij elkaar brengen
“Een mooi voorbeeld zijn de buitenmedewerkers van het telecomnetwerk. Zij werken met kabels die onder de grond liggen. Door een mobiele applicatie voor hun beschikbaar te stellen kunnen ze bij de aanleg of het onderhoud van een kabel in de open gelegde grond een foto maken en deze direct delen met hun collega’s, zodat een andere veldmedewerker de volgende keer precies weet waar hij moet zijn en hoe het eruit ziet. En ook collega’s op kantoor kunnen die informatie inzien.” Lydia vervolgt: “De key-user heeft als functie om de behoeftes van de veldmedewerkers, managers en IT-collega’s bij elkaar te brengen. Er moet namelijk een pilot gedraaid worden, licenties moeten beschikbaar gesteld worden en het product op de juiste manier ingericht. Verder moet deze nieuwe manier van werken ook goed opgenomen worden in de werkprocessen. Door de behoefte en werkwijze van iedereen goed te doorgronden weet je precies hoe je het zo vloeiend mogelijk kan realiseren”.
Al met al kent TenneT nog veel meer uitdagingen waar het geografische landschap een grote rol in speelt. De kracht die TenneT daar sterk in probeert te benutten is om kennis op peil te houden, door het inzetten van key-users. In het geval van Lydia was de route naar een optimaal key-userschap, die van het Esri GIS Professional Programma. Waar ze de kennis en vaardigheden leerde om de behoeftes en vraagstukken van niet-geografen te vertalen naar voor hen nu onmisbare informatieproducten.

Bronvermelding: de afbeelding in de header is eigendom van hoogspanningsnetbeheerder TenneT.