case study
Hoe gaat het nu met … Brabant Water en de implementatie van ArcGIS Utility Network
Brabant Water was het eerste utility bedrijf in Nederland dat begon met ArcGIS Utility Network. In 2018 startte het traject en in 2020 ging Brabant Water live. We spraken met Wilfried Martens, Afdelingsmanager Infra van Brabant Water, om te kijken hoe het er nu voor staat.
Jullie zijn Utility Network gaan gebruiken als assetmanagementregistratiesysteem. Een nieuw systeem destijds voor Brabant Water om de toekomstvisie te ondersteunen. Hoe staat het daar nu mee?
“Belangrijk bij het bewerkstelligen van een visie zijn twee componenten: data en mensen. Bij Brabant Water hebben we besloten om alle data te controleren en te verrijken. Daar waar nodig wordt er in het veld opnieuw ingemeten. De kwaliteit van de data is essentieel. De eisen voor vastlegging aan de bron worden ook steeds hoger. Maar dat betekent ook een verandering in werkzaamheden voor onze medewerkers. Zij worden nu verantwoordelijk voor kloppende data-entry waar omgevingsmanagers en assetmanagers hun analyses op baseren.”
Dus naast de techniek, zijn de mensen de belangrijkste factor?
“Dat klopt. De organisatieverandering die wij doorvoeren is dan ook niet altijd eenvoudig en het draagvlak creëren staat bovenaan de agenda. Ja, het is een verandering van tooling, maar zeker ook een organisatieverandering en het heeft impact op de mensen. Neem genoeg tijd om de mensen op te leiden en om ze te laten wennen aan het systeem. Het gebruiken van ArcGIS Utility Network is een doorlopend proces, geen eenmalige implementatie.”
Een doorlopend proces zegt u, hoe staat het nu met ArcGIS Utility Network als tool?
“Destijds hadden we wat stabiliteitsproblemen, en soms hebben we die nog steeds. Maar de oorzaken liggen niet altijd aan Esri’s Utility Network. We hebben inmiddels veel beter in kaart waar de vertraging of stabiliteit soms problemen veroorzaakt. Het kan drie redenen hebben; hardware, software of de mensen. En soms is het dus een combinatie van die drie. Door goed te monitoren (o.a. in ArcGIS Monitor) en IT te betrekken in dit proces komen we sneller tot oplossingen.”
En wat vinden de Assetmanagers en Omgevingsmanagers van ArcGIS Utility Network?
Assetmanagers en de Omgevingsmanagers zijn uitermate tevreden met het ArcGIS Utility Network. Waar voorheen onze analisten aparte lijstjes bijhielden met hoeveel meter leidingen er werden geplaatst, is dit nu direct te analyseren in ArcGIS Utility Network. Omgevingsmanagers en Assetmanagers zijn door de analyses in staat betere keuzes voor investeringen te maken. Dat is voor ons efficiënt en inzichtelijk.
Lees hier het vorige artikel over Brabant Water. En er is zelfs internationale aandacht voor deze case!