KLANTVERHAAL
Van vergaarbak naar gestructureerde data
Net als talloze andere organisaties heeft ingenieursbureau BOOT te maken met een grote hoeveelheid aan data. Ook bij hen staat data transformeren in nuttige informatie hoog op de agenda. Dit vraagt om een koersverandering; een proceswaar onder andere Joey van Kuijck, adviseur geo-informatie deel van uitmaakt. Hij deelt zijn ervaring over de invloed van deze nieuwe koers op zijn werk.
Het startpunt
“Toen de organisatie de verandering wilde inzetten om meer datagedreven te werken, kreeg ik de ruimte om mezelf verder te ontwikkelen.” aldus Joey. Vóór de verandering was Joey vooral bezig met de randzaken van GIS. Grotere GIS-projecten bleven stil liggen, omdat alle data in een vergaarbak terecht kwam waar niet zomaar mee gewerkt kon worden.
De vragen waar Joey dan ook als eerste antwoord op wilde hebben waren: “Hoe kan je datagedreven werken, maar vooral hoe krijg je een organisatie mee in een transitie van analoog spul en een vergaarbak aan data naar iets waarmee je kan werken?”. Na een gesprek met de directie en een opleidingsadviseur van Esri Nederland, besloot Joey om deel te nemen aan het Esri GIS Professional Programma (EGPP).
Het proces
“Toen ik startte met de opleiding was ik net niet meer de enige GIS-medewerker in het pand. Ik had zelf al kennis van Esri producten, maar op sommige terreinen schoot kennis mij nog te kort. Ik leerde vooral veel uit YouTube filmpjes. Om dus echt stappen te maken wilde ik ook een zekere erkenning hebben dat ik wel wist wat ik aan het doen was. Dat was voor mij ook een reden om deze opleiding te volgen.”, vertelt Joey.
In de tweede module van de opleiding ligt de focus op de organisatie. Daarin wordt onder andere gekeken naar de match tussen eigen plannen en de plannen van de organisatie. “Maar het gaat ook over hoe je een organisatie meekrijgt in die plannen”, vult Joey aan. “Je moet als organisatie op termijn wel een investering doen als je wil dat iedereen datagedreven gaat werken. Hierover heb ik veel kunnen sparen met de docenten van Esri Nederland.”
Bereikt
Inmiddels heeft Boot er een derde persoon bij op de GIS-afdeling. “Ik zat in projecten waar ik eigenlijk niets mee van doen had. De derde persoon is er dus gekomen om die werkzaamheden van mij over te kunnen nemen. Zo kon ik mij meer bezig houden met de data-vraagstukken.”, aldus Joey.
De focus die Joey tijdens en na het Esri GIS Professional Programma heeft doorgevoerd is om de kennis van GIS in de organisatie te verspreiden. Allereerst bij de afdelingen die technisch meer onderlegd zijn, zoals de afdeling stedelijk water en riolering en de afdeling bodem.
Zo werken beide afdelingen nu steeds meer met GIS om bijvoorbeeld boringen te loggen of eigen informatieproducten te maken. De rol van Joey is hierin om met hen mee te kijken en alles wat openbaar gemaakt moet worden te verifiëren.
De toekomst
Elke dag brengt Joey de organisatie een stap verder te brengen in het datagedreven werken. De volgende stap is om één centraal loket in richten waar collega’s zelf zaken kunnen intekenen op de kaart of een aanvraag kunnen indienen. Voor een organisatie die deze kennis en vaardigheden normaal dicht bij de afdeling hield is dit een belangrijke stap vooruit.