13 juni 2023
Antea Group werkt optimaal samen met klanten dankzij AEC Project Delivery Subscription
Als ingenieurs- en adviesbureau heeft Antea Group de behoefte om projecten te delen en samen te werken. Dit alles op een efficiënte, geautomatiseerde en vooral veilige manier. Daarom maakt Antea gebruik van een AEC Project Delivery Subscription (PDS) voor het samenwerken aan projecten met haar stakeholders. "PDS biedt ons oplossingen om eenvoudiger GIS-gegevens te delen in ArcGIS", zegt Johan Santing, GIS-expert bij Antea Group.
Antea Group is gespecialiseerd in full-serviceoplossingen op het gebied van milieu, infrastructuur, stedenbouw en water. Vooral industriële bedrijven, en ook overheden behoren tot haar klantenkring. Het bedrijf wil via haar dienstverlening en projecten bijdragen aan een duurzame toekomst. 'Samen de wereld elke dag een stukje mooier maken' is de missie van Antea Group. Santing werkt er al 23 jaar met veel plezier. "Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de implementatie van Esri-technologieën binnen ons bedrijf, waaronder de PDS.”
De AEC Project Delivery Subscription is een speciale abonnementsvorm op basis van ArcGIS online voor AEC organisaties zodat zij zogeheten projectportalen kunnen aanbieden aan hun klanten. Zo kan er eenvoudig worden samengewerkt in ArcGIS Online, ook voor stakeholders die geen ArcGIS gebruiken.
“Daar werken we inmiddels al vier tot vijf jaar mee. We zetten het in voor het creëren van projectbeheeromgevingen voor opdrachtgevers en andere samenwerkende partijen."
Laagdrempelig
Volgens Santing is één van de voordelen die PDS biedt de laagdrempeligheid. "Je hoeft als gebruiker geen kennis van het product te hebben. Wij richten de digitale projectomgeving voor de klant, partner of onderaannemer in, en deze kan het vervolgens naar eigen inzicht gebruiken. Het gaat dan niet alleen om een viewer, maar om meerdere toepassingen. PDS is handig om gegevens over een bepaald project overzichtelijk bij elkaar te hebben. Wat PDS ons heeft gebracht als Antea Group? Het is gewoon een snel en eenvoudig product voor databeheer- en uitwisseling. Het bevordert een langdurige relatie met opdrachtgevers en andere partijen. Zij zien en waarderen de meerwaarde ervan."

Voorbeeld van de PDS van Antea Group
Veilig werken
Santing vervolgt: "Belangrijk daarbij is dat er veilig gewerkt kan worden. We kijken uiteraard naar het afschermen en beveiligen van gegevens. Er is een mogelijkheid eigen named user licenties te gebruiken. Zo kan alleen een groep die specifiek aan een project werkt er toegang toe krijgen. Het voldoet aan alle veiligheids- en privacyrichtlijnen – en wetgeving. Bij de inrichting van een portaal moet je ook niet alles openzetten, maar data afschermen en een inlogomgeving creëren."
Klanten blij maken
Daan Stolker, manager Data & Informatie bij Antea Group focust zich vooral op de commerciële businesskant. "Ik kijk waar de behoeften liggen bij de klant. De klant blij maken, dat is wat we willen. Dan gaat het vaak om maatwerk. Wat heeft de klant nodig om een project zo goed mogelijk uit te kunnen voeren en op te leveren? Samen kijken we dan naar de beste oplossing. PDS is één van die oplossingen. Omdat er minder beheer- en overheadkosten nodig zijn om te onderhouden.”
Eenvoudig delen van gegevens
Santing vult aan: "Het is niet per se noodzakelijk dat een opdrachtgever over ArcGIS beschikt, maar het maakt het delen van gegevens wel eenvoudiger. In de praktijk komt het erop neer dat wijzelf een omgeving creëren waar wij en de klant toegang toe hebben. Eigenlijk zou je nog beter kunnen spreken over platform as a service (paas). Wij publiceren vervolgens de data voor het portaal. De opdrachtgever kan altijd bij de data en deze zelf beheren."

Van geprint datarapport naar digitale omgeving
"Wat een verschil ook met voorheen", zegt Stolker. "Dan had je een geprint datarapport en werd er een PDF gemaakt. Nu kom je samen met de opdrachtgever tot de gewenste digitale omgeving op een interactieve manier. Samen creëer je dan iets op basis van de klantvraag. Het gaat daarbij bijna altijd om ruimtelijke data. Er is ook steeds meer standaardisatie van die data. Zo gaat er geen waardevolle informatie verloren. Ook zien we de opmars van de digital twin bij verschillende projecten. Hiermee kun je een digitale en levende kopie van een object creëren. Handig voor ons, maar zeker ook voor onze opdrachtgevers. De levensduur van een bepaald object is bijvoorbeeld met een digital twin veel beter in te schatten dan met theoretische modellen."
Toenemende vraag
Zowel Santing als Stolker ziet de vraag naar geo-inzichten en dataportalen toenemen. "Dat vraagt ook van ons meer. Bijvoorbeeld als het gaat om de bemensing, maar vooralsnog kunnen we prima aan de vraag voldoen. Of er nog verbeterpunten zijn als het gaat om de wijze waarop wij kunnen samenwerken met onze klanten in ArcGIS dankzij de PDS? Eigenlijk niet. Wij zijn tevreden. Onze samenwerkingspartners en opdrachtgevers zijn tevreden. We ontvangen ook continu updates. Het is gewoon prettig om mee te werken."