14 september 2023
Cloud native-componenten gebruiken in ArcGIS
Niet alleen geschikt voor de cloud, maar ontwikkeld voor de cloud. Dat is cloud native. Esri omarmt dit relatief nieuwe patroon door ArcGIS-technologie ook aan te sluiten op de bouwblokken van cloud providers, naast het bestaande patroon. Zo benut u de voordelen van de cloud, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en minder technisch en applicatiebeheer. Er zijn meerdere manieren om gebruik te maken van cloud native-componenten. Door in gesprek te gaan met een architect van Esri Nederland, kiest u voor de strategie die past bij uw organisatie en doelstellingen.
Nieuwe versies van ArcGIS Enterprise, ArcGIS Pro en ArcGIS Online bieden niet alleen nieuwe functionaliteit aan gebruikers, maar bieden beheerders ook nieuwe mogelijkheden om hun ArcGIS-architectuur te optimaliseren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bouwblokken van cloud providers, zogenaamde cloud native-componenten. Boris Minnaert, enterprise architect bij Esri: “Veel organisaties maken bewust of onbewust al gebruik van cloud native-componenten. Denk aan ArcGIS Online, dat is ontwikkeld voor de cloud, en de dataservices in de Levende Atlas. Ook databases als Azure SQL en cloudopslag van Azure, Google en Amazon zijn voorbeelden van cloud native-componenten.”
Cloud of cloud native?
Cloud native werken en werken in de cloud zijn niet hetzelfde, vertelt Eelco Berghuis, senior solution architect bij Esri. “Het verschil zit in hoe de software is gemaakt, niet waar het draait. We spreken van cloud native als de software is ontwikkeld vooreen cloud-omgeving. We noemen het verhuizen van software van een fysieke server naar een cloud-omgeving ‘lift-and-shift’.” Een voorbeeld van lift-and-shift is het vervangen van een database in een virtuele machine in een on-premisesomgeving, door dezelfde database in een virtual machine in een cloud omgeving. En wanneer je die databases in een virtual machine vervangt door een cloud database, dan maak je gebruik van cloud native.Cloud databases waarin een enterprise geodatabase (EGDB) kan worden gemaakt zijn SQL Server, PostgreSQL en Oracle.
Geen doel, maar een middel
Volgens Boris is de introductie van cloud native-componenten een middel en geen doel op zich. “Welke componenten waarde toevoegen, hangt af van de bedrijfsdoelen”, legt Boris uit. “Een volledige herontwerp van de architectuur is dus niet meteen nodig. Het uitbreiden van de bestaande architectuur met cloud native-diensten of het vervangen van één component, zoals een server of database, met een cloud native-product kan al voldoende zijn om je doelen te behalen.”
Er zijn diverse redenen om voor het cloud native-patroon te kiezen:
- Flexibiliteit: het kunnen reageren op veranderingen, bijvoorbeeld door het eenvoudig op- of afschalen van de capaciteit en het toevoegen van een server of database.
- Ontzorging: minder technisch en applicatiebeheer. Het onderhoud en beheer van cloud native-componenten is uitbesteed aan de provider.
- Consolidatie: het aansluiten van IT-oplossingen op de bestaande cloud-voorzieningen van de organisatie.
- Beleid: het toepassen van cloud native om aan te sluiten op het beleid van de organisatie.
Bestaande architectuur uitbreiden
De ArcGIS-architectuur is flexibel en kan worden uitgebreid en verrijkt met cloud-native diensten, zoals een active directory voor het toewijzen van gebruikersrollen en toegangsrechten. Boris: “Veel organisaties maken al gebruik van active directory-diensten van cloud providers, zoals Azure AD van Microsoft. Het is belangrijk dat Esri’s technologie hierop aansluit.” Ook het toevoegen van een cloud native-dienst voor de opslag van grote hoeveelheden data behoort tot de mogelijkheden. Boris: “Deze optie is beschikbaar vanaf ArcGIS Enterprise 11.0 en is een goede oplossing voor organisaties die hun opslagruimte tijdelijk of permanent willen uitbreiden. De opslagruimte van cloud-databases is immers bijna oneindig. Dit terwijl opslag en capaciteit op lokale servers altijd vaststaat en beperkt is.””
Componenten vervangen met cloud native-producten
Een lokale ArcGIS-architectuur bestaat standaard uit één of meerdere serverrollen voor de opslag en verwerking van data. Om de voordelen van de cloud te benutten, zijn deze serverrollen te vervangen door de cloud native-producten van Esri. ArcGIS Velocity is bijvoorbeeld een cloud native-product voor de realtime verwerking van data. ArcGIS Image for ArcGIS Online wordt gebruikt voor image en rasteranalyse. Eelco: “De ArcGIS cloud native-producten worden al aangeboden binnen ArcGIS Online. Ze zijn ook beschikbaar voor gebruikers van ArcGIS Enterprise en kunnen de plaats innemen van de lokale ArcGIS Image Server en ArcGIS GeoEvent Server. Dit zorgt direct voor meer flexibiliteit en schaalbaarheid en minder beheer.”
ArcGIS Enterprise on Kubernetes
De meest verregaande manier om cloud native te werken, is door gebruik te maken van ArcGIS Enterprise on Kubernetes. Dit is een versie van ArcGIS Enterprise die is herschreven naar microservices die in containers draaien. Kubernetes is daarbij het orchestratieplatform. Met Kubernetes is het mogelijk om automatisch en heel gericht te schalen en te updaten, wat bijdraagt aan de stabiliteit en snelheid van de ArcGIS-applicaties. Boris: “Wellicht het grootste voordeel is dat je eenvoudiger updates kunt uitrollen.” Kubernetes is niet voor iedere organisatie geschikt, legt Boris uit. “De gebruikerservaring is gelijk aan ArcGIS Enterprise op Windows en Linux, maar de implementatie vergt specialistische kennis van Kubernetes.”
Uw cloud native-organisatie
Esri’s architecten nemen u graag mee in de mogelijkheden van cloud native op basis van uw strategie en doelstellingen, met heldere inzichten in de voor- en nadelen. Zo maakt u de beste keuze voor uw organisatie. Ook staan onze experts voor u klaar om ArcGIS Enterprise in te passen binnen uw bestaande data lake-architectuur.