6 maart 2023
Contant betalen bij sommige winkelbranches te vaak niet mogelijk
De Nederlandsche Bank waarschuwt dat in sommige branches in te veel winkels geen contant geld meer wordt aangenomen. Vooral in bioscopen, apotheken en bij parkeerautomaten ligt het aandeel pin-only gelegenheden hoger dan de acceptatiegraad van 4%. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Locatus uitvoerde in opdracht van DNB.
Onderzoek met behulp van ArcGIS Field Maps en Survey123
DNB monitort jaarlijks de ontwikkeling van het contant betalen in Nederland. Met het oog hierop heeft het onderzoeksbureau Locatus, partner van Esri Nederland, in opdracht van DNB eind 2022 in heel Nederland ruim 4.300 winkels bezocht om de betaaluitingen op bordjes en stickers te noteren. Locatus gebruikte hiervoor zowel ArcGIS Field Maps als Survey123. Marco Groeneveld, projectmanager bij Locatus, vertelt hoe dit in zijn werk ging. “Het onderzoeksproces is eigenlijk heel eenvoudig. De buitendienstmedewerker die de gelegenheden langsgaat werkt met een mobiel apparaat in ArcGIS Field Map. Daarin zitten onze vaste rayons. Met behulp van een code kan de medewerker zien dat er bij deze gelegenheid extra informatie gevraagd wordt. Vervolgens was er een linkje beschikbaar naar Survey123, waar een aantal vragen binnen dit onderzoek moesten worden beantwoord.” Volgens Marco is het de tweede keer dat het onderzoek op deze manier wordt uitgevoerd. “We hebben het proces dit jaar nog iets verder verfijnd en in een periode van zeven weken de informatie verzameld. Achteraf was DNB erg tevreden met het proces en de resultaten.”
Bevindingen
De mate waarin winkeliers nog contant geld als betaalmiddel accepteren, verschilt sterk per branche, blijkt uit het onderzoek. Waar gemiddeld 4% van de winkeliers via een pin-only bordje kenbaar maakt geen cash-betalingen te aanvaarden, ligt dat percentage bij een aantal retailbranches, zoals bioscopen (22%), parkeren (16%) en apothekers (12%), aanzienlijk hoger. De acceptatiegraad van contant geld in deze branches is daarmee te laag.
Regionale verschillen
Verder zijn er verschillen in het aandeel pin-only winkels tussen de provincies. In Flevoland en Utrecht informeren winkeliers hun klanten vaker dat zij niet met contant geld kunnen betalen dan in de andere provincies. Daarnaast geldt: hoe groter de plaats, hoe groter de kans op pin-only. Pin-only winkels worden met ruim 6% het vaakst aangetroffen in grote plaatsen met meer dan 175.000 inwoners. Winkels in kleine dorpen met minder dan 10.000 inwoners tonen hun klanten het minst vaak een pin-only betaaluiting (2%). En winkels in een centrum van een plaats hanteren vaker een pin-only beleid (5%) dan winkels gevestigd buiten een winkelgebied (3%).
Communicatie over geaccepteerde betaalwijze moet duidelijker
De meeste winkels (70%) geven niet met stickers of bordjes aan hoe de klant bij hen kan betalen. Consumenten mogen er in deze winkels op rekenen dat ze zelf kunnen bepalen hoe zij hun aankopen afrekenen, met de pin of contant. Van de winkeliers die dit wel duidelijk maken (30%), toont 14% de klant een pin-only bordje. Daarnaast communiceert bijna de helft (49%) minder eenduidig, zoals met bordjes of stickers: ‘Betaal met pin’ of ‘PIN’. Dit leidt bij de consument mogelijk tot verwarring of de winkelier nog contant geld accepteert. Bovendien zou de feitelijke acceptatiegraad van contant geld lager liggen als dat niet het geval is.