15 december 2023
De visie van Esri op 2024
Verder kijken dan enkel AI
De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een onverminderd hoog tempo op, ook bij Esri Nederland verwachten we in het komende jaar weer een aantal belangrijke mijlpalen met impact op onze gebruikers. Jeroen van Winden, CTO bij Esri Nederland deelt zijn visie over die ontwikkelingen in het volgende jaar en geeft aan hoe we die mogelijkheden benutten om onze klanten nog beter te ondersteunen.
Geografische informatie aan de basis voor datagedreven werken
“Geografische informatie staat in de visie van Esri aan de basis van veel datagedreven besluiten. Het brengt uiteenlopende informatiestromen samen, en biedt door de vele verschillende weergavemogelijkheden veel inzicht aan grote groepen stakeholders. Met de alsmaar groeiende hoeveelheden data die we binnen onze platforms verwerken ontstaat er steeds meer vraag naar de mogelijkheden om ArcGIS te koppelen met datalakes en datameshes. Die hoeveelheid is steeds vaker dusdanig groot, dat organisaties de data niet meer importeren in geo-tools, maar die tools juist gaan aansluiten op hun data-infrastructuur.”
AI maakt software breder toegankelijk
“AI blijft in 2024 uiteraard een belangrijk thema. Esri zet dit al jaren in voor bijvoorbeeld patroonherkenning in luchtfoto’s of satellietmateriaal. Generatieve AI zal daarnaast een steeds prominentere rol gaan spelen. Denk aan de mogelijkheden die het biedt om op basis van spraakgestuurde opdrachten een omgeving in te richten, zonder dat daarbij code nodig is. Daarmee helpt AI om software steeds breder toegankelijk te maken.”
Regelgeving rondom AI en de Omgevingswet
“Wet- en regelgeving zal volgend jaar een belangrijk onderwerp zijn. We volgen de ontwikkelingen rondom de Europese besluitvorming over AI en de mogelijke gevolgen ervan op de voet. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze tools goed voorbereid zijn op de Omgevingswet die er nu toch echt lijkt te komen. Onze software sluiten we aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dat dan de geldende standaard zal worden. Zo zorgen we voor optimale compatibiliteit met de nieuwe wetgeving en ondersteunen we organisaties bij de transitie naar deze nieuwe werkwijze.”
Self-service verhoogt wendbaarheid van organisaties
“Eindgebruikers kunnen steeds meer met onze software. Dit sluit aan op de ontwikkeling waarin specialistische software, zoals ArcGIS, steeds meer self-service zal worden. Door het toegankelijker worden van complexere functionaliteit, mede dankzij de opkomst van webtools, kunnen organisaties steeds meer processen in eigen regie houden. Dit komt hun wendbaarheid ten goede en maakt belangrijke informatie en inzichten toegankelijker voor een breder publiek.”
Meer samenwerking voor het oplossen van grote opgaven
“De Living Digital Twin van Nederland die we in 2023 lanceerden is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die een altijd actuele, laagdrempelige omgeving met ondersteuning van een sterk partnernetwerk kan bieden. In 2024 bouwen we verder aan dat netwerk om organisaties nog beter te kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van discipline- en sectoroverstijgende inzichten, die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de grote opgaven van Nederland.”