14 november 2023
Inrichting en beheer van ArcGIS Enterprise in de cloud: de keuze is reuze
Inrichting en beheer van ArcGIS Enterprise binnen uw eigen infrastructuur of in de cloud? Dat is voor veel organisaties een vraagstuk waar niet hét juiste antwoord voor bestaat. Elke keuze kent voor- en nadelen. Het gaat erom dat organisaties die optie kiezen die het beste bij hen past en voor hen het beste werkt. Vraag is dan: hoe maak je als organisatie de juiste keuze?
Volgens Boris Minnaert, Enterprise Architect bij Esri is het in kader van keuzes maken goed om te weten dat Esri ondersteuning biedt zowel on-premises als in de cloud. "Daarbij volgen we vanzelfsprekend alle IT-ontwikkelingen op de voet. Wat we in de praktijk zien, is dat organisaties ontzorgd willen worden. Dan kan de cloud een optie zijn. Bovendien blijf je automatisch bij met alle technologische ontwikkelingen en toenemende complexiteit. Daar zorgt de provider voor. Met de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende vergrijzing is dit een slimme manier om efficiënt om te gaan met de complexiteit op IT-gebied."
Flexibel en schaalbaar
Boris vervolgt: "Wat beheer in de cloud ook interessant maakt, zijn flexibiliteit en schaalbaarheid. Reageren op veranderingen is dan eenvoudiger, bijvoorbeeld door het op- of afschalen van de capaciteit en het toevoegen van een server of database. Het is in veel (grote) organisaties lastig om snel een server uit te breiden of toe te voegen. In de cloud is dit met een paar muisklikken geregeld. Maar on-premises is ook een optie. In die zin bieden drie deploymentpatronen dezelfde functionaliteit: ArcGIS Enterprise on-premises, ArcGIS Enterprise in de cloud en ArcGIS Enterprise on Kubernetes. En ongeacht het gekozen deploymentpatroon is het mogelijk om ontzorgd te worden met managed services, zowel in de cloud als on-premises."
Verschillen en overeenkomsten bij ontwerp, installatie en beheer
Kijkend naar de verschillen tussen on-premises en de cloud tijdens ontwerp van de ArcGIS-omgeving is er volgens Boris aandacht voor integratie met andere systemen nodig. "Installatie in de cloud is op hoofdlijnen gelijk aan installatie on-premises. In de cloud is het op detailniveau soms net even iets anders. Ook kun je een Enterprise Geodatabase (EGDB) aanmaken in cloud databases, waaronder SQL Server, PostgreSQL. Kijkend naar beheer, dan is er in de cloud minder technisch beheer nodig. Bij gebruik van cloud native-bouwblokken is er ook minder applicatiebeheer nodig. Veel organisaties maken al gebruik van cloud native-onderdelen, zoals ArcGIS Online en cloudopslag van Azure", vult Martijn Dekkers, System Architect bij Esri, aan. “Een nadeel van de cloud is dat je afhankelijk wordt van je provider”, besluit Boris.
Cloud native
Martijn: "Om maar even bij cloud native te blijven. Als het gaat om het vergroten van je wendbaarheid als organisatie dan is een cloud native-manier van werken een oplossing. Alle voor- en nadelen van de cloud heb je ook bij cloud native. Bij cloud native is de software specifiek ontworpen voor een cloud-omgeving.
Om cloud native te werken, kun je gebruikmaken van cloud-voorzieningen van de cloud provider en van ArcGIS Enterprise on Kubernetes. Met cloud-voorzieningen van de provider kun je automatisch en feitelijk in een paar muisklikken heel gericht opschalen, bijvoorbeeld door cloud-databases en cloud-webservers toe te voegen. Dit draagt bij aan de stabiliteit en snelheid van de ArcGIS-applicaties. Kubernetes is een open-source systeem om grote aantallen containers volautomatisch te beheren. ArcGIS Enterprise on Kubernetes is ontworpen om hier op te draaien. Hiermee kun je alle voordelen van Kubernetes benutten, zoals eenvoudig updates uitrollen. Essentieel is wel dat je binnen je organisatie kennis hebt van Kubernetes als je ermee werkt."
Nog even alles op een rij
Boris: "Alles bij elkaar genomen is er dus geen goed of fout bij de keuze voor on-premises of de cloud. Esri heeft hierin geen voorkeur, maar we adviseren klanten wel hier een bewuste keuze in te maken op basis van hun behoefte. Of je nu kiest voor on-premises of de cloud, het is van groot belang dat de basis op het gebied van beheer op orde is. We zien vaak dat beheer van certificaten niet goed is geregeld, waardoor een omgeving omvalt als het certificaat “opeens” verlopen is. Of dat organisaties vergeten de uitrol van belangrijke patches te organiseren, waar ze onnodig security risico’s lopen. Dergelijke beheertaken zijn natuurlijk niet sexy, maar het is wel van groot belang dat ze goed zijn geregeld.
Vervolgens is de keuze afhankelijk van eigen afwegingen. Samen met organisaties kijken we dan welke optie(s) het beste kunnen zijn voor de dagelijkse uitvoering van werkzaamheden en wat aansluit op hun beleid. Bij uitrol in de cloud zien we ook een verschuiving van expertisegebieden. Meer kennis van de cloud en Kubernetes zijn noodzakelijk om bij te blijven en in te spelen op ontwikkelingen. Bij beheer in de cloud nemen technische- en applicatiebeheer-activiteiten af. Dat levert tijdwinst op en bespaart ook kosten, aangezien technisch beheer, zoals onderhoud, beveiliging en vernieuwing van de IT-infrastructuur een behoorlijke investering vraagt van organisaties. Zowel bij on-premises als in de cloud is ontzorging mogelijk in de vorm van Managed Services. Content en functioneel beheer blijven gelijk. Zoals gezegd: inventariseer je behoefte als het gaat om inrichting en beheer van ArcGIS Enterprise en kijk welke vorm daar het beste bij past. Wij helpen en adviseren organisaties daar graag bij."