2 mei 2023
Leg de realiteit zo nauwkeurig mogelijk vast voor gebruik in uw GIS
Van stereoluchtfoto’s voor bestemmingsplannen tot True Orthofoto’s van een bouwplaats. Of oblieke opnamen voor inspectiedoeleinden. Met dergelijke realistische data wil je uiteraard snel, eenvoudig en nauwkeurig aan de slag. ArcGIS Reality biedt de technologie om deze data optimaal te beheren, te verwerken en te delen. Reality mapping in optima forma. Zo heeft u volledige grip op uw luchtfotoverwerking. Van inwinning tot klaar voor publicatie in ArcGIS Reality.
ArcGIS Reality biedt een verzameling softwareproducten voor (lucht)fotogrammetrie. Speciaal ontworpen om workflows mogelijk te maken voor het vastleggen van de realiteit voor locaties, steden en landen. "Het mooie is dat je zo luchtfoto’s, maar ook drone- en satellietbeelden kunt omzetten naar visuele, zeer nauwkeurige kaarten en 3D-modellen. Het biedt interactie met een digitale wereld die plaatsen en situaties laat zien, zoals ze werkelijk zijn. Gelaagd met ruimtelijke data die de werkelijkheid verrijkt met meer context. Denk aan gedetailleerde kaarten van bouwplaatsen, complexe stadsmodellen en holistische regionale mozaïeken. Je kunt er multidimensionale producten mee creëren, zoals True Orthofoto’s, puntenwolken en 3D-meshes. ArcGIS Reality is bovendien geschikt voor alle soorten en maten foto's: van TIF tot COG en CRF", aldus Bertjan Zwerver, technisch consultant in het datateam van Esri Nederland.
Schaalbaar
ArcGIS Reality kent feitelijk geen grenzen en kan op elke schaal beelden verwerken. Daarbij kunnen organisaties, bedrijven en gemeenten gebruikmaken van eigen 'ingevlogen' data of van open data. Deze data zijn te implementeren met de ArcGIS Reality Engine. Onderdeel van deze Engine zijn de nieuwe alignment-module en de vertrouwde reconstructie-engine SURE for ArcGIS. Zwerver: "Er zijn geen limieten in datagrootte. Beide engines zijn modulair te gebruiken en SURE for ArcGIS is schaalbaar. Verdere voordelen zijn: de technologie biedt datasets om uitgebreide kwaliteitscontroles op resultaten uit te voeren, snellere dataverwerking en integratie in maatwerkworkflows."
Imagery-producten voor verschillende doeleinden
Binnen ArcGIS Reality zijn onder meer de imagery-producten ArcGIS Drone2Map, Site Scan for ArcGIS, ArcGIS Reality Studio en ArcGIS Reality for ArcGIS Pro in te zetten voor databeheer- en verwerkingsdoeleinden. "Uiteraard afhankelijk van je behoefte en vraag", zegt Zwerver. "Met ArcGIS Reality for ArcGIS Pro is reality mapping mogelijk via door drones en bemande vliegtuigen gemaakte beelden. Je kunt de 3D-uitvoer rechtstreeks maken in ArcGIS. Met een geoprocessing-tool kun je productieworkflows automatiseren. Met ArcGIS Reality Studio is reality mapping over een groot gebied voor steden en landen mogelijk. Ook biedt deze ondersteuning van multi-head-camerasystemen vanuit de lucht. En biedt dit alles geavanceerde fotogrammetrie voor nauwkeurigheid van landmeetkundige kwaliteit. Ook is het mogelijk om Lidar-data toe te voegen aan de camerabeelden, zodat ze gecombineerd kunnen worden voor een nóg beter eindresultaat."
ArcGIS Reality: van inwinnen naar delen van data
De te volgen stappen bij ArcGIS Reality zijn universeel voor de verschillende databronnen. Het proces gaat als volgt: inwinnen van data, alignment/adjustment, reconstructie en ten slotte het gebruiken en delen.
- Inwinnen van data
"De manieren van inwinnen zijn divers, dat kan via luchtfotografie of bijvoorbeeld met drones en satellietbeelden", aldus Zwerver. Hij vervolgt: "Begrippen die bij inwinning de revue passeren, zijn onder meer GNSS/INS, paspunten, GSD, overlap, obliek en nadir. Obliek-foto’s zijn genomen onder een hoek van 45 graden. De vaak voorkomende nadir-beelden worden juist loodrecht naar beneden genomen. De hoek is meestal dus erg klein. Mogelijke onregelmatige overlap in de beelden is te ontsluiten binnen ArcGIS Reality. En door slimme configuratie krijg je als gebruiker de juiste set aan beelden te zien, waarbij de oorspronkelijke beelden intact blijven. De Ground Sampling Distance (GSD) van de input imagery bepaalt je verwachte resultaat. Voor 3D heeft de GSD een directe correlatie met de resolutie en kwaliteit van de uiteindelijke 3D-mesh.”
- Alignment/adjustment
“Bij het in kaart brengen van de werkelijkheid helpt de nauwkeurigheid van de afbeeldingsoriëntatie. Het uitlijningsproces in ArcGIS Reality Studio verbetert de initiële oriëntatiegegevens. Bij alignment en adjustment gaat het erom de betrouwbaarheid en kwaliteit van de data te verhogen. Triangulatie en blokvereffening zijn in dat kader toe te passen componenten”, zegt Zwerver.
- Reconstructie
Bij reconstructie kun je multidimensionale producten creëren, zoals puntenwolken, True Orthofoto's en 3D-meshes.
- Gebruiken en delen van data
Zwerver: “Uiteindelijk kun je de data naar eigen inzichten en behoeften verwerken, gebruiken en delen. Mogelijkheden te over. Dat is uw realiteit!"
Zelf aan de slag of uitbesteden?
Met de juiste technologie en licenties, systeem- en verwerkingscapaciteit kunt u zelf aan de slag met ArcGIS Reality. U kunt dan zelf uw eigen data verwerken. Of u kunt, als u dat liever wilt, de verwerkingsservice van Esri Nederland inschakelen. Esri verwerkt dan uw data met ArcGIS Reality tot direct door u te gebruiken producten. Onze deskundige medewerkers helpen u graag.