21 maart 2023
Provincie Utrecht maakt opvragen en toevoegen geo-informatie eenvoudiger dankzij nieuwe ATLAS-applicatie
De provincie Utrecht heeft haar oude Webkaart-applicatie vervangen door de GeoWeb Module Viewer. Geo-informatie opvragen en toevoegen aan de kaart kan nu nog eenvoudiger en doelgerichter. Provincie Utrecht heeft daarvoor onlangs een nieuwe ATLAS-applicatie gelanceerd. De ATLAS kan zowel binnen als buiten de organisatie worden gebruikt voor de benodigde geo-informatie. Alle ruimtelijke data is zo toegankelijk en integraal beschikbaar. De oude Webkaart is vervangen door de nieuwe GeoWeb Module Viewer. "Dit heeft een mooi eindresultaat opgeleverd: een combinatie van standaard functies en workflows", zegt Cees van Strien, adviseur Geo-informatie bij provincie Utrecht.
Volgens Van Strien is de functionaliteit van hun oude Webkaart in eerste instantie zoveel mogelijk overgenomen in de module Viewer van GeoWeb.
GeoWeb Suite
De GeoWeb Module Viewer is onderdeel van de GeoWeb Suite. De GeoWeb Suite bestaat uit meerdere modules die een uitbreiding bieden bovenop ArcGIS. De extra functionaliteit van de modules bieden meer flexibiliteit, zijn praktisch en direct te gebruiken.
"Samen met specialisten van Esri Nederland heb ik de technische en functionele kant gerealiseerd en alles op elkaar afgestemd. GeoWeb zat zogezegd nog niet in onze ArcGIS-omgeving. We hebben als provincie gekozen voor de nieuwe GeoWeb Module Viewer die naadloos aansluit bij onze Web GIS-architectuur en met het oog op de toekomst waarin de nieuwe Viewer nog meer voor ons relevante functionaliteit beschikbaar stelt. Zo is er een kaartenregister waarin kaartlagen op titel kunnen worden gezocht en kan er gefilterd worden op thema."
Filtermogelijkheden en Street Smart-extensie
Luc de Horde, strategisch adviseur Geo-informatie bij provincie Utrecht vult aan: "Denk bij filtermogelijkheden momenteel voornamelijk aan thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit of waterveiligheid, maar we werken ook aan filters voor NOVEX en datakwalificatie. Gebruikers kunnen zoekopdrachten voor objecten ingeven, zoals gebieden, N-wegen en percelen. De presentatie is in 2D en 3D. Daarnaast hebben we voor interne gebruikers een Street Smart-extensie. Hiermee kun je altijd en overal gebruik maken van foto's van Cyclomedia. Dan heb je steeds de meest recente foto's, bijvoorbeeld van wegen, bij de kaarten. Dat biedt nog meer bruikbare en nauwkeurige informatie die je dankzij de GeoWeb-applicatie in de juiste context kunt beoordelen."
- Kaartenregister
- Kaartlaagfuncties
- Bevragen
- 3D
Naar eigen smaak inrichten
Van Strien vervolgt: "Ook handig is dat je eenvoudig in het register kunt zoeken alvorens je kaartlagen hoeft in te laden. Daardoor kun je naar behoefte kaartlagen toevoegen zodra het vraagstuk daar om vraagt. Al met al biedt de GeoWeb Module Viewer talloze mogelijkheden, waarbij je de opbouw van de viewer naar eigen smaak en wens kunt inrichten. Dat hebben wij dan ook gedaan. Door de gebruiksvriendelijke Designer is het niet nodig om GeoWeb in detail te configureren voor specifieke werkprocessen. Deze processen kunnen dus eenvoudiger worden ingericht. Ook zijn koppelingen met andere applicaties mogelijk om informatie uit te wisselen. Feitelijk is het zo dat wat kon met de oude HTML 5-viewer van GeoWeb, nu ook kan, maar dan met nog meer opties en een betere aansluiting op onze omgeving."
Databeveiliging
Niet alle informatie is voor iedereen toegankelijk. "Klopt", zegt De Horde. "Sommige data is niet voor iedereen beschikbaar vanwege privacygevoeligheid. Dan moet je inloggen om bij de informatie te kunnen. Als je niet de vereiste autorisatie hebt, heb je geen toegang tot de data. Vanzelfsprekend is onze databeveiliging ingericht conform alle wettelijke AVG-richtlijnen." "Met één integraal systeem en infrastructuur heb je een betere beveiliging. Daarom werken we hoofdzakelijk met de producten en diensten van Esri die naadloos op elkaar aansluiten. Dat werkt beter en eenvoudiger dan dat we de autorisatie van producten van verschillende partijen op elkaar moeten laten aansluiten", vult Van Strien aan.
Workshop voor interne gebruikers
Werken met ATLAS in de GeoWeb Module Viewer is relatief eenvoudig. Van Strien: "Voor collega's binnen de provincie die met de ATLAS aan de slag gaan, hebben we workshops georganiseerd. Zo’n workshop is lang niet voor iedereen nodig, want de meeste functionaliteit wijst zich vanzelf. Het behoort tot mijn takenpakket om te adviseren over de geo-tools en te zorgen dat mijn collega's ermee uit de voeten kunnen. Tijdens de workshops krijgen we vooral vragen over de inhoud. Ondanks de bijna 1000 kaartlagen die we ontsluiten, is er altijd wens naar meer. Maar ook functionele vragen komen langs, zoals: hoe kan ik een kaartlaag toevoegen of hoe kan ik mijn kaart doorsturen naar iemand anders? Wat de laatste vraag betreft; dat kan op twee manieren: opslaan in een bestand of er een link (URL) van maken. Waarbij de laatste weer middels een workflow is toegevoegd aan de standaard functionaliteit. De beveiliging zit 'm op de kaartlaag. Wie niet bevoegd is om data op te vragen, krijgt een melding."
Overal en altijd informatie beschikbaar
Van Strien is tevreden over de nieuwe ATLAS-applicatie op basis van de GeoWeb Module Viewer. "Dat we voor de nieuwe viewer hebben gekozen, had vooral te maken met de nieuwere technologie, maar ook vanwege de naadloze integratie met ArcGIS door de directe koppeling. ArcGIS Enterprise en ArcGIS Online waren al gemeengoed binnen de provincie. Dit stelt ons en de eindgebruikers in staat om kaarten en geografische informatie overal en altijd beschikbaar te hebben, te analyseren en te delen. Voor beleidsmedewerkers is het interessant om vergelijkingen te maken van een bepaald gebied. Hoe was het hier eerst? Wat is er veranderd? Deze ontwikkelingen kunnen we nu in beeld brengen." "Niet alleen voor onze eigen organisatie, maar ook voor de omgevingsdienst van de provincie, kan ATLAS absoluut handig zijn. En dat geldt natuurlijk ook voor vergelijkbare diensten en organisaties in de provincie", zo besluit De Horde.
Links: Cees van Strien, adviseur Geo-informatie bij provincie Utrecht. Rechts: Luc de Horde, strategisch adviseur Geo-informatie bij provincie Utrecht.