20 september 2023
Terugblik dag 1 van de Esri GIS Conferentie 2023
De eerste dag van de Esri GIS Conferentie is alweer achter de rug. Ruim 900 deelnemers waren erbij op locatie in Rotterdam. Daarbij volgden nog een aantal mensen het plenaire programma via de livestream. Tijdens deze eerste dag deelden verschillende organisaties hun ervaringen met het oplossen van maatschappelijke en organisatorische uitdagingen en de rol van data en geo-informatie. Op het ontmoetingsplein grepen deelnemers de kans om elkaar te spreken en te netwerken.
Betrouwbare geodata en datagedreven besluitvorming
Nadat de conferentie officieel werd geopend door directeur Jurgen ten Siethof, nam Marjolein Jansen, van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ons mee naar de complexe wereld van Ruimtelijke Ordening. Met haar verhaal over de nieuwe Nota Ruimte beklemtoonde ze de cruciale rol van betrouwbare geodata in het ondersteunen van beleidskeuzes. Bij de Provincie Zuid-Holland werd de datagedreven transitie belicht. Dankzij het ZHPLG-programma zet Zuid-Holland vaart achter datagedreven besluitvorming. Vervolgens werd nog verder ingezoomd op lokaal niveau door de Gemeente Wageningen. In lijn met de klimaatuitdagingen waar we steeds vaker mee te maken krijgen, van recordtemperaturen tot heftige stormen, presenteerden ze hun ambitieuze klimaatbeleid aan de hand van de Klimaatmonitor. Een mooi voorbeeld van datagedreven beleidskeuzes en realisatie.
Na de pauze volgde een verhaal van grensbewaking en kustwachtmissies. Pieter Voeten van NL EASP AIR demonstreerde het ‘I-COP’-systeem, waarin gewerkt wordt met behulp van satellietcommunicatie en uitwisseling van gegevens en realtime commandovoering. Albert Heijn presenteerde hun kijk op de reis van data tot actie en belichtten de uitdagingen en triomfen die ze hebben ervaren op weg naar het worden van een volwassen datagedreven organisatie.
Tot slot presenteerden het Kadaster, Dedicon en Stichting Accessibility over de inspirerende ontwikkeling van tactiele kaarten. Deze kaarten, speciaal ontwikkeld voor visueel beperkten, zijn een prachtig voorbeeld van hoe GIS kan worden ingezet om de levens van mensen met beperkingen te verbeteren.
Esri Nederland kondigt een nieuw event aan
Voordat Ed van Ingen de lunch opende, deelt hij nog opvallend nieuws. Vanaf volgend jaar neemt Esri Nederland namelijk afscheid van de jaarlijkse Esri GIS Tech in april en Esri GIS Conferentie in september. In plaats hiervan komt een nieuw eventconcept. In de week van 22 april zal er een evenement plaatsvinden wat techniek en toepassing gaat verbinden. Het doel hiervan is om de samenwerking en verbinding meer te stimuleren. Dit past bij de ontwikkeling van de afgelopen jaren, waarbij GIS steeds meer onderdeel wordt van organisaties in de brede zin; en niet langer alleen maar op de GIS-afdeling wordt gebruikt. Het samenbrengen van deze twee werelden betekent ook dat we uit ons jasje groeien. Daarom verlaten we het WTC in Rotterdam en ontmoeten we u graag volgend jaar in het Beatrix theater in Utrecht. In het najaar wordt er meer informatie over dit nieuwe evenement bekend gemaakt. Heeft u zelf ideeën voor dit nieuwe event? Volgende week wordt er een enquête verstuurd waarin u uw ideeën met ons kunt delen.
Blijf ook in september 2024 rekening houden met een evenement van Esri Nederland. In die periode organiseren wij voor verschillende sectoren specifieke evenementen in een speciale eventweek. Ook daarover later meer!
Inspiratie in het Mini Theater
Met langere pauzes was er dit jaar meer tijd om inspiratie op te doen op het ontmoetingsplein. Hier was niet alleen volop gelegenheid om elkaar op te zoeken, ook werden er diverse korte presentaties gegeven in het mini-theater. Zo vertoonde The Right Direction een korte demo over hoe Portal Genius organisaties kan helpen bij het efficiënt en effectief beheren van een ArcGIS-portaal. Vanuit Esri werden er onder andere korte sessies over het Esri GIS Professional Programma, de ArcGIS Vakopleiding en de klimaatrisicoanalyse voor vastgoed gepresenteerd. Ook werden deelnemers door de essentiële stappen in de migratie van ArcMap naar ArcGIS Pro geleid en werden technische tips gedeeld om deze transitie soepel te laten verlopen.
De kracht van GIS
Tijdens het middagprogramma stonden er diverse middagsessies op het programma die de kracht en veelzijdigheid van GIS belichtten. Zo werd door RUD Utrecht de inzet van drones en GeoAI getoond om broedende weidevogels proactief te beschermen. De sessie van IF Technology over bodemenergie illustreerde hoe ArcGIS de potentie van bodemenergie kan ontsluiten. De integratie van GIS en CAD werd toegelicht om de samenhang tussen assetbeheer en ontwerp te verbeteren. De beveiligingsaspecten van de digitale wereld kwamen aan bod en diverse ArcGIS-productupdates werden uitgelicht voor zowel ArcGIS Pro, ArcGIS Online als ArcGIS Enterprise.
Om 17.00 zit het officiële programma van de eerste dag erop en ontmoeten de aanwezigen elkaar voor een afsluitende borrel.
Lees hier de terugblik van dag 2, donderdag 21 september.
Wilt u de plenaire presentaties terugkijken? Deze komen begin volgende week op onze website.