4 april 2023
Terugblik Esri GIS Tech 2023
Op dinsdag 4 april was de Esri GIS Tech 2023, het jaarlijkse evenement van Esri Nederland dat geheel in het teken staat van de nieuwste technische mogelijkheden en ontwikkelingen. Een recordaantal van ruim 1300 deelnemers was aanwezig in het Postillion Hotel & Convention Centre WTC in Rotterdam. Het was een dag vol presentaties en demo’s, inspiratie opdoen op het inspiratieplein en het ontmoeten van gelijkgestemden. Voor wie de dag gemist heeft, in dit artikel een uitgebreid verslag van het evenement.
Trends en ontwikkelingen
Nadat directeur Jurgen ten Siethof alle aanwezigen welkom heeft geheten en de deelnemers traditiegetrouw kort kennis hebben gemaakt met hun buurman of -vrouw begint het plenaire programma met de keynote van CTO Jeroen van Winden. Hij neemt het publiek mee in een serie trends op het gebied van technologie, organisatie en geografie en licht toe wat deze betekenen voor de Esri-technologie. Belangrijke technologische trends zijn werken in de cloud en data-lakes. Trends die mede gedreven worden door de wens om meer datagedreven te werken. Daarbij is het wel van belang dat GIS-data aansluit bij andere datasystemen. Op organisatorisch niveau speelt integratie met andere platformen dus een rol. Gebruikers werken steeds vaker met geografische data aan integrale vraagstukken. Op geografisch vlak helpen nieuwe soorten data om een steeds completer beeld te krijgen van de wereld om ons heen. Nieuwe analyses worden mogelijk door de combinatie van opkomende AI-technologie en een vloedgolf aan beschikbaar beeldmateriaal uit o.a. drones en satellieten. Het Web GIS is dé manier om goed om te kunnen gaan met al die technologische ontwikkelingen en alle nieuwe functionaliteit toepasbaar te maken. Uiteindelijk beweegt GIS steeds meer toe naar de realisatie van de een-op-een-kaart: een kaart die steeds actueler, realistischer en levendiger is.
In het vervolg van het plenaire programma worden deze trends aan de hand van technologiedemonstraties verder toegelicht. Manager product consultancy en content Joris Bak neemt het publiek mee door een reeks aan diverse demo’s.
Uitbreiding van het data-aanbod
In de eerste demo worden de nieuwste ontwikkelingen in het data-aanbod getoond. Esri’s Levende Atlas heeft alles in huis om te starten met het werken in 3D en iedere ArcGIS-gebruiker heeft de benodigde technologie om met deze datasets aan de slag te gaan. Het aanbod in de Levende Atlas blijft groeien. Onlangs is het aanbod uitgebreid met de NOVEX-gebieden. En binnenkort wordt de landsdekkende 3D BAG van de TU Delft opgenomen. Daarbij worden diverse onderdelen uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) nog eenvoudiger beschikbaar gesteld voor gebruikers, waaronder GeoTOP, sonderingen, DGM, REGIS II, boringen, putten en grondwaterstanden. De nieuwe ondergronddata worden verder toegelicht in een video. Houd voor de laatste ontwikkelingen in het data-aanbod de ArcGIS Content Hub in de gaten.
Big Data-analyse in de cloud
Veel organisaties hebben grote datasets, maar worstelen hoe die slim zijn op te slaan en analyseren. Uit de volgende technische demo blijkt hoe je door gebruik te maken van opslag en rekencapaciteit in de cloud met deze datasets om kan gaan. Aan de hand van InSAR-data wordt, met de inzet van ArcGIS GeoAnalytics Engine op een Databricks-omgeving, de bodemstijging en -daling in Nederland geanalyseerd. Door verschillende databronnen met de analyseresultaten te combineren verkrijgen we inzicht in mogelijke verbanden en oorzaken.
Imagery
Na de koffiepauze staat in de demo’s het thema imagery centraal. De eerste demo toont de kracht van het visualiseren van data in ArcGIS. Vervolgens wordt er gedemonstreerd welke toepassingen mogelijk zijn met de True Ortho en DSM van Nederland en wordt het publiek meegenomen in het toepassen van Deep Learning-modellen voor diverse doeleinden. Zo wordt getoond hoe privacy gewaarborgd kan worden door kentekens en personen met een Deep Learning-model onherkenbaar te maken om verdere analyses te doen op basis van dit beeldmateriaal.
Slim configureren van apps
Met slimme configuraties binnen de ArcGIS-apps kan nog meer waarde uit de apps gehaald worden. Uit de demo van Instant Apps en ArcGIS Experience Builder blijkt hoe apps in elkaars verlengde worden gebruikt om de kracht maximaal tot zijn recht te laten komen. Door de juiste apps in te zetten en aan elkaar te koppelen wordt snel op een bepaalde informatiebehoefte ingespeeld.
Living Digital Twins
In het laatste deel van het plenaire programma wordt het publiek meegenomen op reis door Nederland. De reis begint met de 3D Digital Twin van Zwolle. In deze Digital Twin komt data van verschillende bronnen samen, waaronder vegetatie, panden, verkeersborden maar bijvoorbeeld ook realtime data van deelscooters. Vervolgens duiken we een andere dimensie in, namelijk de ondergrond in de omgeving van Enschede. Hier worden onder andere boomwortels, ondergrondse containers, kabels en leidingen zichtbaar en kunnen dankzij deze overzichtelijke kaart conflicten in de ondergrond vermeden worden. Tot slot wordt een bezoek gebracht aan melkveehouderij ‘t Valkenberg. De Living Digital Twin van deze boerderij toont op microniveau de mogelijkheden van een levende digitale tweeling. Zo worden met ArcGIS Velocity realtime en historische gegevens van koeien verwerkt, van de leeftijd van de koe tot herkauwminuten en de hoeveelheid melk die koe Maartje 26 per dag geeft.
Command & Control Center
Na het plenaire programma worden de deelnemers in de pauze verwelkomd op het inspiratieplein. Hier is uiteraard tijd voor de lunch, maar is tevens van alles te doen voor de deelnemers. In het Command & Control Center wordt gekeken hoe je een Digital Twin kunt inzetten tijdens een live-evenement. Hier wordt de Esri GIS Tech live gemonitord met ArcGIS-technologie. Deelnemers krijgen er een rondleiding langs drie stations waar uiteenlopende data wordt ingewonnen en geanalyseerd. Zijn de deelnemers goed verspreid over de ruimte, wat is de temperatuur in de zalen en hoe staat het met de cateringvoorraad? Gegevens komen binnen bij het Command & Control Center door een combinatie van inwinning door sensoren, handmatige tellingen en IoT. In ArcGIS Dashboards wordt de data op een overzichtelijk dashboards getoond.
Middagprogramma
Na de lunch starten in de kleinere zalen diverse parallelle middagsessies. Hierbij kunnen deelnemers zelf kiezen over welke ArcGIS-producten ze een verdiepende sessie willen bijwonen. Tussendoor kunnen deelnemers inspiratie opdoen bij diverse stands op het inspiratieplein. Bij de stands, met onderwerpen als Digital Twin & 3D, Veldwerk & Dashboarding, Imagery & Reality Mapping en Data Science & Analytics kunnen deelnemers bij Esri experts terecht met al hun vragen. Ook is er dit jaar een Esri Store, waar Esri-branded t-shirts en exemplaren van het Grote Kaartenboek verkocht worden. Uiteraard werd de dag afgesloten met een gezellige borrel, waarbij uitgebreid werd nagepraat.
Nagenieten en terugkijken
Heeft u de Esri GIS Tech gemist of wilt u de presentaties op uw gemak terugkijken?
Hier vindt u de presentaties van de middagsessies (van de middagsessies zijn geen video-opnames gemaakt). Eind deze week komen hier ook de video’s van de plenaire presentaties beschikbaar.