21 november 2023
Uitfasering GeoWeb HTML5-viewer, ArcGIS Web AppBuilder en andere apps
De onderliggende techniek waarmee veelgebruikte apps in het verleden zijn ontwikkeld (ArcGIS API for JavaScript versie 3.x.), is verouderd. Omdat de ArcGIS API for JavaScript versie 3.x. wordt uitgefaseerd, geldt dit ook voor de apps waarin deze techniek toegepast is, zoals de GeoWeb HTML5-viewer en ArcGIS Web AppBuilder. Wij begrijpen dat dit gevolgen heeft voor uw organisatie. Wij raden het aan om u voor te bereiden op deze uitfasering door te starten met een inventarisatie en impactanalyse. In dit artikel leest u meer over de uitfasering, de beschikbare hulpmiddelen en de alternatieven.
Welke producten worden uitgefaseerd?
Omdat de ArcGIS API for JavaScript versie 3.x. wordt uitgefaseerd, geldt dit ook voor alle apps waarin deze techniek toegepast is. Dit bericht gaat in op de gevolgen voor apps ontwikkeld met de JavaScript 3.x. API, zoals: GeoWeb HTML5-viewer, ArcGIS Web AppBuilder, Esri Classic Story Maps en de configureerbare apps (zoals GeoForm).
Wat is de impact op mijn organisatie?
Er zijn nieuwe producten ontwikkeld op basis van moderne technologie, waaronder de GeoWeb-suite, ArcGIS Instant Apps en ArcGIS Experience Builder. Het is helaas niet mogelijk om applicaties een-op-een te upgraden, dit vraagt om een nieuwe configuratie. Daarom adviseren wij u om zo snel mogelijk te starten met de voorbereiding op deze uitfasering door middel van een inventarisatie en impactanalyse.
Wat is de vervanging van ArcGIS API for JavaScript versie 3.x.?
De ArcGIS Maps SDK for JavaScript (voorheen ArcGIS API for JavaScript versie 4.x) is ontwikkeld op basis van nieuwe technologie en is de vervanging van de ArcGIS API for JavaScript versie 3.x.. Met het gebruik van de ArcGIS Maps SDK for JavaScript in Esri’s eigen technologie is deze uitgebreid doorontwikkeld. Daarom is dit het moment om te starten met de transitie naar apps op basis van deze nieuwe technologie.
Wanneer eindigt de support?
Het moment van uitfaseren verschilt per product en leest u hieronder. Na de uitfaseerdatum blijven bestaande apps werken, maar de support vervalt. Tevens zult u de ArcGIS-apps niet meer kunnen configureren of nieuwe maken. Dit betekent dat er vanaf dat moment geen ondersteuning of updates meer zijn. Updates van browsers kunnen functionele of beveiligingsproblemen veroorzaken die vanaf dat moment niet meer door Esri worden verholpen. Dit kan ertoe leiden dat apps niet meer (volledig) werken. Bekijk voor meer informatie de Esri product lifecycle support policy.
GeoWeb HTML5
Vanaf 1 juli 2024 gaat de GeoWeb HTML5-viewer naar beperkt support. Deze beperkte support loopt tot juli 2026 en gaat dan over in einde support. De GeoWeb-suite met modules gebaseerd op de ArcGIS Maps SDK for JavaScript is al sinds 2019 beschikbaar en de vervanging voor de HTML5-viewer. De GeoWeb Module Viewer, ook bekend als VertiGIS Studio Web, is zeer rijk aan standaardfuncties en kent een “widget-achtige”-structuur. Lees het nieuwsbericht over wat de uitfasering voor GeoWeb-gebruikers betekent. Wilt u meer weten over de verschillende supportfasen? Bekijk dan het Esri Nederland levencyclusbeleid.
ArcGIS Web AppBuilder
ArcGIS Web AppBuilder heeft meerdere versies die op verschillende momenten uitfaseren (einde support):
- Web AppBuilder - Developer Edition: juli 2024
- Web AppBuilder voor ArcGIS Enterprise: 1e helft van 2025
- Web AppBuilder voor ArcGIS Online: 4e kwartaal 2025
Esri Classic Story Maps
De verandering van supportfases van Esri Classic Story Maps in ArcGIS Online vallen samen met de ArcGIS Online-releases:
- Oktober 2023 start mature support
- Oktober 2025 start retired support
- ArcGIS Enterprise 10.9.1: status mature support
- ArcGIS Enterprise 11.0: status verwijderd
Configureerbare apps
De verandering van supportfases van de configureerbare apps in ArcGIS Online vallen samen met de ArcGIS Online-releases:
- Juni 2023 start mature support
- Oktober 2025 start retired support
- ArcGIS Enterprise 10.9.1: status mature support
- ArcGIS Enterprise 11.0: status verwijderd (met enkele uitzonderingen)
LET OP: configureerbare apps zullen niet meer werken na de uitfasering.
Maatwerk
Voor alle apps die zijn ontwikkeld op basis van de ArcGIS API for JavaScript versie 3.x. komt de support te vervallen. Dit geldt vanaf juli 2024. De API zal wel beschikbaar blijven op de Esri CDN en ook de documentatie zal beschikbaar blijven.
Welke alternatieve producten zijn er beschikbaar?
Er zijn een aantal alternatieven voor bovenstaande apps beschikbaar, zoals GeoWeb Modules, ArcGIS Instant Apps en ArcGIS Experience Builder. Deze alternatieven werken allemaal op een andere manier. Daarom is het nodig om uw apps opnieuw te configureren op basis van één of meerdere alternatieven. Wij begrijpen dat dit voor u een tegenvaller kan zijn. Deze alternatieven ondersteunen wel nieuwe mogelijkheden, zoals group layers, kaart-effecten, layerblending en de nieuwe apps kunnen werken met grotere datasets.
Inventarisatietool
Om de inventarisatie van uw bestaande ArcGIS Web AppBuilder-apps eenvoudiger te maken, is vanaf nu de kosteloze inventarisatietool beschikbaar. Deze inventarisatietool geeft u inzichten die u helpen bij het opzetten van een aanpak en planning. Deze tool geeft u inzicht in het aantal te vervangen apps en hoe vaak deze gebruikt worden. Lees het nieuwsbericht en krijg toegang tot de tool.
Wilt u deze inventarisatie én inzicht in de businessimpact op uw organisatie? Laat dan één van Esri’s specialisten de ‘QuickScan uitfasering JavaScript 3.x.’ voor u uitvoeren. Vul dit formulier in en ontvang meer informatie over de Quickscan.
Op welke manieren blijft u op de hoogte?
U kunt voor deze migratie rekenen op Esri’s deskundige ondersteuning. Bekijk de landingspagina met een overzicht van informatie en ondersteuning over ArcGIS Web AppBuilder. Bookmark deze pagina en kijk regelmatig of er nieuwe informatie beschikbaar is.
Ook bent u uitgenodigd voor de "Roadshow Apps met ArcGIS” in november 2023. Tijdens dit evenement duikt u aan de hand van presentaties, demo’s en technische presentaties in de mogelijkheden van de nieuwe generatie webapps; van eenvoudig tot flexibel. Schrijf u in.
Wat kunt u nu doen?
Wij adviseren u om zo snel mogelijk voor te bereiden op deze uitfasering door te starten met een inventarisatie en impactanalyse. Wellicht dat u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft, meer informatie wilt over de Quickscan, of dat u het prettig vindt wanneer een engineer met u meedenkt over deze transitie? Neem dan gerust contact op via dit formulier.