5 december 2023
Een app voor iedere situatie: handvatten voor een weloverwogen keuze
Voor iedere workflow en informatiebehoefte biedt ArcGIS niet één, maar meerdere geschikte webapps. Welke app het beste past bij uw situatie, is van verschillende factoren afhankelijk. Door veel vragen te stellen, verzamelt u de informatie die u nodig heeft om een weloverwogen keuze te maken.
De rol die GIS-data en –applicaties spelen in dagelijkse processen en besluitvorming varieert sterk per organisatie. Om aan al die verschillende wensen en eisen te voldoen, biedt ArcGIS een gevarieerd aanbod aan webapps. Voor het invoeren en wijzigen van data in het veld zijn er de veldwerkapps. De Instant Apps zijn eenvoudige apps voor specifieke doeleinden en handelingen, zoals het weergeven van 3D-bestanden of raadplegen van grafieken. Om unieke webapps te creëren, zijn er de appbuilders. Dashboardapps visualiseren en geven inzicht in data. Tot slot zijn er de exploratieve apps, zoals de Map Viewer.
Vragen stellen
“Er is niet altijd één juiste oplossing", aldus Fieke Jongerius, engineer bij Esri Nederland. “Wel geeft het stellen van veel vragen handvatten voor het maken van een keuze.” Daarbij zijn vier aspecten van belang. “Allereerst beïnvloedt het doel van de app de keuze. Wil je informeren, een verhaal vertellen, data verzamelen of iets anders? Ten tweede is denken vanuit de gebruiker ontzettend belangrijk. Hebben zij ervaring met GIS? Hoeveel functionaliteiten hebben zij nodig? Ten derde is van belang wie de app gaat maken en beheren. Is dat een en dezelfde persoon? En hoeveel kennis en capaciteit is er beschikbaar? Tot slot spelen techniek en vormgeving een rol. De eisen die de organisatie stelt aan bijvoorbeeld het beveiligen van data en het gebruik van de eigen huisstijl beïnvloeden de keuze.”
Volgorde van belang
Met deze vragen in het achterhoofd wordt al snel duidelijk welke apps in aanmerking komen. Dat is lang niet altijd de app die het meeste kan, zegt docent Bart Smit. “Ik zie regelmatig zware apps voorbijkomen die zijn ontwikkeld in ArcGIS Experience Builder, maar die je een-op-een zou kunnen vervangen door een Instant App. Dit terwijl een Instant App veel eenvoudiger te configureren is en vrijwel geen beheer vergt.” Het maakt daarom uit welke vragen je stelt en in welke volgorde, legt Bart uit. “Wanneer je vaststelt dat een app snel en eenvoudig gemaakt moet kunnen worden, valt de Experience Builder al snel af. Terwijl het juist de gunstigste optie is als de app volledig configureerbaar moet zijn of uitgebreide mogelijkheden moet hebben. Heeft de gebruiker alleen behoefte aan een eenvoudige mobiele app voor het invoeren en wijzigen van data? Dan bieden veldwerkapps Field Maps en QuickCapture uitkomst. En zijn er naast een kaart ook grafieken nodig? Dan valt de keuze meestal op een dashboardapp of Instant App."
Houd het simpel
“Begin klein en begin niet te moeilijk", zo luidt het advies van Bart en Fieke. “Zie het als iets positiefs dat het maken van een app in een handomdraai gereed is en aansluit bij de doelgroep”, aldus Bart. “Bovendien voegt ieder informatieproduct waarde toe", zegt Fieke. “Dus ga er vooral mee aan de slag, daarmee help je de organisatie écht verder.”
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van webapps in ArcGIS? Bekijk dan de webpagina voor meer informatie.