29 mei 2024
Borgman Beheer kan niet zonder 'samenwerkingsbevorderend' ArcGIS
Borgman Beheer Advies (BBA) in Wageningen levert operationele diensten voor het beheer van bos, natuur en landschap. Opdrachtgevers zijn onder meer provincies, gemeenten en overheidsinstanties als Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten. Maar ook particuliere terreineigenaren weten de weg naar Borgman te vinden. Om soepel, efficiënt en gericht samen te werken, maakt Borgman al zo'n vijftien jaar gebruik van ArcGIS op verschillende gebieden. "Door ArcGIS zijn we in staat binnen complexe projecten data op een toegankelijke manier en realtime te verwerven, verwerken en integraal beschikbaar te maken voor opdrachtgevers, onze projectleiders en onze veldwerkers", zegt Laurens van Egmond, GIS-specialist bij Borgman Beheer Advies.
Collega GIS-specialist Laura Boukje Stelwagen geeft aan dat Borgman bij projecten een uniforme manier van werken hanteert. "Dat maakt het overzichtelijk voor iedereen die betrokken is bij een project. Variërend van opdrachtgevers tot veldwerkers en aannemers. Iedereen beschikt onder andere dankzij ArcGIS Pro en ArcGIS Online over dezelfde data. Daarmee reduceren we het maken van mogelijke fouten, verhogen we de productiviteit en werken we altijd up-to-date. Papieren kaarten zijn nu eenmaal statisch. Wij zorgen voor goed interactief kaartmateriaal dat overal en altijd online beschikbaar is en als basis dient voor een beheer- of werkplan, maar ook gebruikt kan worden bij aanbesteding van werkzaamheden en communicatie met bijvoorbeeld omwonenden bij een project. Voor ieder project leveren wij de juiste kaart op maat."
Samenwerking
Volgens Gerrit Rijneveld, projectleider bos, natuur- en landschapsbeheer bij Borgman, is een ander pluspunt van ArcGIS dat het de samenwerking bevordert. "Zowel intern als extern. Intern kunnen bijvoorbeeld bij grotere projecten meerdere collega's in hetzelfde document aantekeningen maken en toevoegen, uitsneden van kaarten maken en de projectvoortgang zien. Zo weten alle projectbetrokkenen waar ze aan toe zijn en wat er nog moet gebeuren. Ook extern is het handig dat opdrachtgevers realtime toegang hebben tot data en de projectvoortgang kunnen monitoren." Laura vult aan: "Je kunt daarbij kiezen voor hetzelfde niveau of juist verschillende niveaus van openstelling van de data. Bijvoorbeeld dat bepaalde data alleen toegankelijk is voor de projectleiders. Simpelweg omdat die data niet relevant is voor bijvoorbeeld aannemers. Los van die selectieve openstelling is het natuurlijk prettig dat je beschikt over één dataset. Bovendien is de software laagdrempelig. Je hoeft geen ArcGIS-expert te zijn om ermee te werken."
Voordelen in één project
Een voorbeeld van een project waarin de kracht van ArcGIS bij het samenwerken tot uitdrukking komt is de boomveiligheidscontrole binnen een Nationaal Park. "We hebben hier te maken met verschillende terreineigenaren. Binnen dit project brengen we de bomenstand in kaart en peilen we de gezondheid van bomen en mogelijke risico's. Bij dit project hebben veldwerkers met ArcGIS Field Maps de staat van de bomen gemonitord. Met een telefoon of tablet in de hand hebben ze op locatie in de door ons gegenereerde kaart zichtbaar gemaakt hoe het is gesteld met een boom en of er mogelijke verdere actie nodig is. Zoals het snoeien van dode takken of vellen van een boom als deze niet gezond genoeg is en gevaar oplevert. Dit levert een operationeel overzicht op voor alle betrokkenen bij het project. Dankzij overzichtelijke en praktijkgerichte rapportages kunnen mogelijke kap- en snoeiwerkzaamheden direct worden overgedragen aan de uitvoerende partij. Dit bespaart tijd en daarmee kosten. Bovendien is dit een terugkerend project – bomen hebben nu eenmaal een lange levensduur - waarbij de datasets steeds weer een update krijgen."
ArcGIS is onmisbaar
Laurens vult aan: "Al met al is ArcGIS Field Maps in het bijzonder en ArcGIS in het algemeen onmisbaar als je snel en efficiënt wilt werken. Het bespaart tijd en het verzamelen, analyseren en implementeren van data gaat eenvoudiger." "Waar het gaat om projecten in combinatie met GIS, zijn we binnen ons werkgebied absoluut een van de koplopers in Nederland. ", aldus Laura. "Klopt", zegt Gerrit. "Kijkend naar al onze projecten dan is er altijd wel een persoon uit ons GIS-team vertegenwoordigd. GIS is inmiddels onmisbaar in onze dienstverlening."
Processen optimaliseren en verbeteren
ArcGIS is dus niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering van Borgman. "Sterker nog, we willen processen voor onszelf en onze opdrachtgevers steeds verder optimaliseren en verbeteren. Nieuwe functionaliteiten toevoegen aan ArcGIS. Mogelijkheden verkennen. We houden als GIS-team alle ontwikkelingen op GIS-gebied in de gaten en laten ons graag via verschillende kanalen informeren over updates en nieuwe toepassingen. Ook de Esri-community en de jaarlijkse conferenties van Esri zijn voor ons een belangrijke informatiebron, waar we ons laten inspireren en met andere GIS'sers in contact komen", zegt Laurens. Laura: "We blijven kijken naar praktische toepassingen die het werk nog efficiënter maken. De ArcGIS Experience Builder is daar een goed voorbeeld van. Hiermee kunnen we zelf goed functionerende, fraai ogende webapps maken die op ieder mobiel device draaien en configureerbaar zijn. In die zin raken we nooit uitgeleerd en uitgeïnspireerd."