10 januari 2024
Een webapp met impact
Isolatiegroepen-dashboard helpt gemeenten sneller te verduurzamen
Nederland staat voor een enorme opgave: het isoleren van maar liefst 2,5 miljoen woningen voor 2031. Een budget van 800 miljoen euro moet gemeentes de komende jaren helpen met het vaststellen en uitvoeren van een meerjarige isolatieaanpak. Het Regionaal Energieloket en adviesbureau Arcadis | Over Morgen helpen hen hierbij. Door middel van een dashboard, gebouwd in het ArcGIS Online dashboard en de ArcGIS Experience Builder, bieden zij gemeenten de inzichten die zij nodig hebben om resultaatgericht te werk te gaan.
De afgelopen jaren zijn veel huishoudens, maar ook woningcorporaties en particuliere verhuurders, aan de slag gegaan met het verduurzamen van woningen. Onder andere door woningen beter te isoleren. Toch zijn nog lang niet alle woningeigenaren zover. Aan gemeenten de taak om hen verder te helpen: met communicatie, advies én financiële ondersteuning. Het Regionaal Energieloket helpt gemeenten invulling te geven aan deze opgave. Jurgen de Jong, projectleider Nationaal Isolatieprogramma bij het Regionaal Energieloket, vertelt over de rol van GIS in hun aanpak.
Datagedreven aanpak
“Het ontwerpen van een meerjarige isolatieaanpak begint met het identificeren van je doelgroepen. Dat doen we op basis van kenmerken zoals het type woning, het energielabel en de WOZ-waarde. Op basis van deze informatie kunnen gemeentes keuzes gaan maken: wie doen we een aanbod voor het isoleren van hun woning? En wat is een passend aanbod voor hun situatie? Wie bieden we advies aan huis? Het resultaat is een datagedreven aanpak voor het behalen van de doelstellingen en het besteden van het budget.”
ArcGIS Experience Builder
Hiervoor gebruikt het Regionaal Energieloket een speciaal ontworpen webapp: het Isolatiedoelgroepen-dashboard. Arcadis | Over Morgen, een adviesbureau voor de duurzame leefomgeving, ontwikkelde de webapp. “We hebben de webapp gebouwd in het ArcGIS online dashboard en de ArcGIS Experience Builder", vertelt Frida Boone, GIS-adviseur bij Arcadis | Overmorgen. “Het bestaat uit een kaart, filters voor het uitlichten van specifieke doelgroepen, wijken en woningkenmerken, en een tabel met inzichten. Het onderliggende datamodel analyseert data uit meerdere bronnen, zoals de BAG en CBS, om deze inzichten te genereren.”
Krachtige visualisaties
Het Regionaal Energieloket gebruikt het dashboard om een passend advies te genereren. Ook is het een belangrijke tool om het gesprek aan te gaan me de gemeenten, vertelt Jurgen. “We houden sessies met gemeenten aan de hand van het dashboard. We nemen hen mee in de belangrijkste inzichten en bijhorende adviezen. Het visualiseren van deze inzichten is heel krachtig. We krijgen regelmatig reacties als: ‘ik wist niet dat er in die wijk zoveel woningen met lage energielabels waren.’ Ook kunnen we in het dashboard eenvoudig doorklikken naar informatie over de onderliggende analyse en databronnen.”
Vernieuwend en schaalbaar
De gemeenten maken vervolgens gebruik van die inzichten om hun meerjarige aanpak vorm te geven en uit te voeren. Inmiddels zijn 27 gemeenten aangesloten op het dashboard. “Het is een vernieuwende oplossing", aldus Frida. “In plaats van allerlei Excelbestanden te moeten uitpluizen, ontstaat binnen enkele klikken een helder beeld van de opgave. Daarnaast is de tool schaalbaar; het aansluiten van nieuwe gemeenten is snel en eenvoudig.”
Startklaar
“Gemeenten ervaren grote druk om snel met de isolatieopgave te beginnen", vertelt Jurgen. “Het dashboard biedt niet alleen meerwaarde bij het ontwerpen van een meerjarige isolatieaanpak, maar ook bij de uitvoering ervan. Gemeenten zijn startklaar dankzij strak afgebakende doelgroepen, datagedreven adviezen en een exportfunctie waarmee ze adressenbestanden kunnen genereren. Bij wijze van spreken kunnen ze morgen de bewoners al een brief sturen met een passend aanbod of op een andere manier uitreiken naar bewoners.”
“Het dashboard heeft een positieve impact op het werk van onze organisaties en de bijdrage die we kunnen leveren aan het werk van onze opdrachtgevers én het klimaat", voegt Frida toe. “Het is mooi dat we met behulp van GIS-technologie een steentje kunnen bijdragen aan de isolatieopgave.”