01-10-2024
Explosievenkaart AVG krijgt snelheidsboost door transitie naar ArcGIS Instant Apps
In Nederland liggen er verspreid mogelijk honderdduizenden tot zelfs miljoenen onontplofte oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Dat vraagt om goede opsporing. AVG is sinds 1999 actief in het zoeken naar en vinden van ontplofbare oorlogsresten. Om haar activiteiten op dat gebied zichtbaar te maken, heeft de organisatie vorig jaar een Explosievenkaart gemaakt met ArcGIS Web Appbuilder. De kaart voldeed, maar was door de grote hoeveelheid informatie soms traag in de performance en daardoor niet altijd gebruikersvriendelijk. Bovendien wordt ArcGIS Web Appbuilder uitgefaseerd. Redenen voor AVG om de transitie te maken naar een snellere en eenvoudig configureerbare app-builder: ArcGIS Instant Apps. "Een noodzakelijke en weloverwogen stap die ons én de bezoekers van de kaart voordelen biedt", aldus Gijs den Braven, GIS-coördinator bij AVG.
Op www.explosievenkaart.nl staan alle bureauonderzoeken en opsporingsprojecten die AVG in het verleden heeft uitgevoerd. Ook is er een heatmap toegevoegd die gebaseerd is op een selectie van historische feiten, zoals oorlogshandelingen en munitievondsten uit het AVG-archief. Potentiële en bestaande opdrachtgevers krijgen zo een goed beeld van militaire activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een desbetreffend onderzoeksgebied.
Visitekaartje
"De Explosievenkaart is ons visitekaartje dat bijdraagt aan onze naamsbekendheid. De kaart moet dus goed werken en snel te raadplegen zijn. Dat was niet altijd het geval. Vooral de heatmap ondervond vertraging. We merkten dat webbezoekers vaak alleen maar zochten naar een bepaald project, maar dan vervolgens te maken kregen met het inladen van data van heel Nederland. Zeker als je een wat tragere pc of laptop hebt, is het dan lastig zoeken en scrollen. Daarom hebben we de softwaretransitiestap gezet naar ArcGIS Instant Apps", zegt Gijs.
Support en goede adviezen
Aanvankelijk dacht AVG zelf aan ArcGIS Experience Builder ter vervanging van de ArcGIS Web Appbuilder. "Na goed overleg met Esri, is gekozen voor ArcGIS Instant Apps. Deze builder sloot beter aan bij onze wensen en behoeften. Puur vanwege de snelheid van ontwikkeling en performance, en configureerbaarheid. De opties van Instant Apps ten opzichte van bijvoorbeeld Experience Builder zijn relatief beperkt. Dat maakt de keuzemogelijkheden minder, maar het werken ermee des te makkelijker. En daarmee is het eindresultaat ook gebruikersvriendelijker voor bezoekers van onze website. We hebben vooraf gezien wat er mogelijk is met Instant Apps en hoe we de kaart konden omzetten naar een sneller informatieproduct. Dat bleek heel eenvoudig te zijn zonder dat je daar allerlei programmeerkennis voor nodig hebt. En dat heb ik dan ook zelf gedaan. Met instant apps kunnen we heel gericht dynamische apps inrichten, zoals wij dat willen en waar onze klanten makkelijk mee uit de voeten kunnen. Met dank dus aan de support en goede adviezen van Esri", zegt Gijs.
Sneller
Inmiddels is de nieuwe Explosievenkaart online. Gijs: "We hebben de kaart uiteraard eerst getest op een pc, laptop, tablet en mobiele telefoon, en dat ging goed. We zien dat de kaart sneller wordt ingeladen en ook het inzoomen van de heatmap gaat vlot. Verder willen we de kaart op termijn deel laten uitmaken van de Levende Atlas, zodat geïnteresseerden en opdrachtgevers ook langs deze weg toegang hebben tot onze geodata en kunnen gebruiken in hun eigen werk."
Continu werken aan verbeteringen
Voor AVG is het belangrijk dat de kaart up-and-running is en blijft. "Absoluut," zegt Gijs. "Zoals gezegd draagt de kaart bij aan onze naamsbekendheid en laat deze zien wat we voor opdrachtgevers kunnen betekenen. Daarom hebben we de stap gezet naar een snellere website, maar we blijven continu werken aan mogelijke verbeteringen. Nog even voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat je met onze kaart precieze locaties kunt traceren waar er verdachte gebieden zijn met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De kaart geeft een indicatie van oorlogshandelingen en niet van de verdachtheid. Het laat zien wat een mogelijk risicogebied is. Op basis daarvan moeten opdrachtgevers, zoals overheidsinstanties en ingenieursbureaus worden getriggerd een nader onderzoek van een bepaald gebied te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld als er woningen gebouwd moeten worden of spoorwegen aangelegd moeten worden. Beschouw de kaart vooral als een handig hulpmiddel voor de eerste indicatiestelling van de mogelijke aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten."
Gijs den Braven, GIS-coördinator bij AVG
Tip voor andere organisaties
AVG is blij dat het de stap naar ArcGIS Instant Apps heeft gezet. "In eerste instantie zit je vaak niet te wachten op verandering en wijziging van software en systemen. Alleen al vanwege de tijd, energie en vaak ook kosten die erin gaan zitten. Maar het was noodzakelijk, ook omdat de ArcGIS Web Appbuilder uitgefaseerd wordt. Met als resultaat het nieuwe visitekaartje dat past bij wat wij willen uitstralen als organisatie. Ik zou organisaties die voor een soortgelijke keuze staan willen meegeven om zich in ieder geval goed te laten informeren. Leg je softwaretransitievraag voor aan Esri en bespreek wat er mogelijk is. Zij hebben de kennis, ervaring en de juiste tools in huis om je daarin verder te helpen. Het bespaart je tijd en zet je als het goed is op het juiste spoor. Het heeft ons veel gebracht."