22-07-2024
Gemeente Reimerswaal maait efficiënter dankzij routeringsapp Esri
Zoals in alle gemeenten moeten er ook in het Zeeuwse Reimerswaal verschillende terreinen, grasstroken, gazons en bermen van tijd tot tijd gemaaid worden. Meestal vindt het maaiwerk plaats in de periode april tot november. Onder meer voor de veiligheid en het overzicht van weggebruikers, maar ook om de biodiversiteit in stand te houden. Om het maaiproces efficiënter te maken en de aansturing eenvoudiger is de gemeente daartoe samen met Esri Nederland een traject gestart. Met ArcGIS Online als basis en een routeringsapp als eindproduct. Het traject maakt deel uit van een groter en breder samenwerkingsproject met Esri Nederland op weg naar slimmer en nog meer datagedreven werken.
Volgens Jesse de Muijnk, beleidsmedewerker GIS bij gemeente Reimerswaal, is de ontwikkeling van deze specifieke applicatie mede ingegeven door een actuele situatie. "Onze twee maaiers hebben een respectabele leeftijd bereikt en gaan binnenkort met pensioen. Zij kennen de maairoutes uit hun hoofd. We hoeven hen niets te vertellen. Maar voor nieuwe maaiers is het een ander verhaal. Om het voor hen eenvoudiger en efficiënter te maken, hebben we Esri gevraagd ons te helpen bij de ontwikkeling van een app die de routes en aanvullende informatie, zoals de exacte locatie van de te maaien velden en terreinen, en de status van de maaiwerkzaamheden weergeeft. We werken al langer met ArcGIS Online en ArcGIS Fieldmaps en zijn bekend met de talloze interactieve mogelijkheden. Op deze manier brengen we de meerwaarde van het platform in de praktijk."
Tweerichtingsverkeer
Vanuit Esri Nederland is engineer Jeroen van Gelder degene die het traject begeleidt en Jesse waar nodig adviseert. "Het is tweerichtingsverkeer", zegt Jeroen. "De ontwikkeling van een dergelijke app kan niet zonder input en data vanuit Reimerswaal en in dit geval de expertise van Jesse. Er is letterlijk en figuurlijk al heel veel in kaart gebracht. Met de app worden papieren processen vervangen. Bovendien beschikt iedereen over dezelfde data, zowel de maaiers als de mensen op kantoor. Dit vermindert het maken van fouten. Helemaal foutloos kunnen we niet garanderen. Het is en blijft mensenwerk, maar de kans op fouten is zo'n beetje nihil. In de praktijk komt het erop neer dat de maaiers met een tablet op pad gaan, met daarop de app. De app toont de maairoute. Op locatie kan de melding worden gedaan of het werk klaar is, wie het maaiwerk heeft verricht en wat er nog gemaaid moet worden. We hebben dit getest en het werkt. De werkelijke implementatie vindt plaats in het nieuwe maaiseizoen volgend jaar."
Louter voordelen
Jesse ziet louter voordelen in het werken met de app. "We hoeven mensen niet meer van tevoren de hele route uit te leggen. Dat kan via de app. Het kost dus minder inwerktijd. Iedereen kan er mee uit de voeten. Ook wat oudere medewerkers die niet gewend zijn om op een digitale manier te werken. Daarnaast is er een controlefactor. Via een dashboard kunnen we precies zien waar er is gemaaid of waarom er bijvoorbeeld nog niet is gemaaid. Ook kunnen we zo sneller en beter anticiperen op vragen van burgers over specifieke maaiwerkzaamheden in hun buurt. Gaandeweg willen we ook nog meer datalagen aanbrengen, waaronder ecologische data. Om nesten, rustplaatsen en eieren van vogels te beschermen. Daar letten we uiteraard nu al goed op in het kader van de Wet natuurbescherming. Zo maaien we bijvoorbeeld pas in de buurt van broedplaatsen als de jongen het nest hebben verlaten. Maar straks leggen we die data en locaties precies vast, en is alles nog beter zichtbaar en toegankelijker, via de app."
Samenwerking essentieel
Samenwerking is essentieel binnen het traject. "Zoals gezegd, kan ik niet zonder de input van Jesse", zegt Jeroen. "En ik niet zonder de kennis en het advies van Jeroen", geeft Jesse aan. "We werken prima samen en weten precies wat we aan elkaar hebben", zegt Jeroen. "Klopt", zegt Jesse. "Het gaat inderdaad goed. We zijn daarom ook aan het bekijken op welke andere terreinen we binnen het samenwerkingsproject van elkaar kunnen leren en waar we ArcGIS Online en ArcGIS Fieldmaps binnen de gemeente nog meer voor kunnen inzetten. Misschien is een app wel handig waarbij we kunnen zien of de prullenbakken al zijn geleegd. Dat gaan we de komende tijd achter de schermen bekijken en waar nodig verder ontwikkelen."
Blauwdruk voor andere gemeenten
Jesse vervolgt: "Ik denk zeker dat ook andere gemeenten en organisaties gebaat zijn bij dergelijke veldwerkapps. Het vereenvoudigt werkzaamheden, versnelt processen en draagt bij aan meer datagedreven werken, waardoor je waar nodig sneller kunt bijsturen. In die zin zou onze routeringsapp een blauwdruk kunnen zijn voor gemeenten die ook de efficiëntie van hun maaiwerkzaamheden willen vergroten. Een aanrader wat mij betreft!"
Ook aan de slag?
Is dit ook interessant voor uw gemeente? Neem contact op met uw accountmanager of stuur een email aan info@esri.nl