14 maart 2024
GeoWeb Gebruikersdag 2024: 'Ben jij up-to-date?'
"Handen omhoog... wie is hier helemaal up-to-date?" Slechts enkele aanwezigen steken hun hand op. Daarmee wordt het belang en thema 'Ben jij up to date?’ van de GeoWeb Gebruikersdag 2024 nog eens onderstreept. Zo stond het up-to-date krijgen van de GeoWeb-omgeving vanwege de uitfasering van de vorige generatie GeoWeb Viewer deze dag centraal. Net als voorgaande Gebruikersdag-edities was de belangstelling weer groot in de Jaarbeurs in Utrecht. In totaal zo’n 150 deelnemers van verschillende organisaties en overheden zochten en vonden informatie, inspiratie, antwoorden, tips en verbinding. We hebben de hoogtepunten van deze succesvolle dag op een rij gezet.
Dagvoorzitter Niels van der Vaart, manager innovatie bij Esri Nederland, trapte het goed gevulde programma af. Vervolgens was het de beurt aan de GeoWeb Gebruikersdag-'nestoren' René Colijn, productmanager bij Esri Nederland en Marcel Steenis, productmanager bij Sweco. Zij stipten de ontwikkelingen aan die GeoWeb de afgelopen 21 jaar heeft doorgemaakt. Ofwel: de GeoWeb-transitie naar een Web GIS-portaal. “Het is nu echt een nieuw tijdperk: een cloud-tijdperk. Nu kun je in een modulaire omgeving werken en aansluiting zoeken bij allerlei functionaliteit, applicaties, content en services. De GeoWeb-omgeving bevat unieke functies om diverse business-ervaringen aan te gaan. Er is heel wat gaande. Fijn dus om daar op een dag als deze meer over te kunnen delen", aldus Colijn.
Iedereen op zoek naar hun 'Marc'
Marcel Steenis liet daarna aan de hand van een fragment uit het NOS Journaal zien wat GeoWeb en geotechniek voor meerwaarde kunnen hebben. Onder meer bij grondonderzoek. Zo kampt het spoornetwerk in Nederland op verschillende plaatsen met verzakkingen, door periodes van grote droogte afgewisseld door periodes met juist heel veel neerslag. Belangrijk is dan om alles goed en nauwkeurig in beeld te hebben. Zoals Sweco-onderzoeker Marc Everaars in het fragment aangeeft: "Team Geotechniek maakt met heel veel tevredenheid gebruik van de GeoWeb Viewers. Alle geotechnische data is visueel beschikbaar en heel efficiënt te gebruiken. Het gebruik van GeoWeb bespaart tijd, voorkomt onnodig conditionerend onderzoek en levert een grote faalkostenreductie in onze projecten." Steenis: "Iedere organisatie zou eigenlijk op zoek moeten gaan naar hun 'Marc'. Die helpt om dit soort processen op gang te krijgen."
Inspelen op verandering
Vervolgens ging Jeroen van Winden, CTO van Esri Nederland, in op technologische trends en het belang om in te blijven spelen op veranderingen. "Ik hou van verandering. Zie het als een kans." Van Winden noemt 'veranderzaken' als werken in de cloud, digitale agenda, digital twin, datagedreven werken en informatiemobiliteit. Maar ook 'verwebbing', waarbij functionaliteit in het web beschikbaar komen. Ook generatieve AI – denk aan chatbots – en security en privacy passeren de revue. "Inspelen op verandering maakt je organisatie wendbaar. Verdergaan is ook afscheid nemen van oude applicaties en programma's. Die worden niet meer ondersteund en ontvangen geen updates meer. Zorg dus dat je die updates en ondersteuning krijgt. Dan ben en blijf je bij en beveiligd! Hoe langer je wacht met verandering, des te groter de kloof wordt om de inhaalslag te maken."
Wolvenmeldpunt Nederland
Na bijgepraat te zijn over de trends en ontwikkelingen was het tijd voor een praktijkcase over het Wolvenmeldpunt Nederland. Bart Middelburg van Sweco en Hans van Wingerden van BIJ12 hadden met dit tot de verbeelding sprekende onderwerp de volledige aandacht van de zaal. Nu de wolf al enkele jaren terug is in Nederland is het zaak goed te monitoren waar de wolven zich bevinden en waar ze zich naartoe bewegen. BIJ12 voert namens de provincies de monitoring uit, gebruikmakend van GeoWeb. In de oude situatie was informatie versnipperd. Er waren meerdere bronbestanden en de handmatige invoer bleef achter. Bovendien leidde een toename van het aantal meldingen tot te veel handmatige werkzaamheden en meer fouten. Het systeem was niet schaalbaar. Die schaalbaarheid is er nu wel. Nu zijn, dankzij GeoWeb, bijna alle oorspronkelijke gegevensbronnen digitaal ontsloten, waardoor er één centrale database is. Stakeholders kunnen zelf direct de huidige stand van zaken inzien en analyseren voor eigen gebied. "Een prima basis om echt de vruchten te gaan plukken en de veelzijdigheid van GeoWeb te gaan benutten", zo besluit Van Wingerden.
Analytics en roadmap
Steven Schrauwen, GIS-adviseur bij Sweco, nam daarna het woord en ging in op Analytics. Analyses helpen om inzichten te verkrijgen en patronen te ontdekken in data. Om het maximale te halen uit je GIS-systeem is het nodig om de GIS-infrastructuur zorgvuldig te monitoren en analyseren. "Met VertiGIS Studio Analytics als opvolger van Geocortex Analytics kun je de hele GIS-keten analyseren. En daarmee kun je beter de business helpen. Iedereen heeft daarin een verantwoordelijkheid", zegt Schrauwen. Aansluitend presenteerden René Colijn en Marcel van Steenis de roadmap met een overzicht van de nieuwste GeoWeb-releases van onder andere de Module Viewer, Module Workflow en VertiGIS Studio Analytics. En waar nog aan wordt gewerkt het komende jaar, zoals OGC-verbeteringen, next-level-editmogelijkheden en een nieuwe printing engine.
Applicaties bouwen en uitrollen in GeoWeb Viewer
Na een lekkere lunch, een bezoek aan het demoplein, en onderling ervaringen uitwisselen konden de deelnemers zich verder laten informeren en inspireren via de parallelsessies. Eenvoudig applicaties bouwen en uitrollen in GeoWeb Viewer was zo'n sessie. Joke van Linge en Bart Middelburg van Sweco lieten via een live demo zien hoe een applicatie geconfigureerd kan worden met de juiste data, lay-out en functionaliteit. Zeker interessant nu de ondersteuning voor de HTML5-viewer afloopt en veel GIS-beheerders met de GeoWeb Module Viewer aan de slag gaan. Van Linge: "GeoWeb Viewer-templates en de uitrolfunctionaliteit maken het leven van GIS-beheerders veel eenvoudiger bij het bouwen van applicaties. Benut het stappenplan en ga zelf aan de slag!"
Aan de slag met de Module Workflow
Over zelf aan de slag gaan gesproken... Erwin van Veen, GIS-specialist bij de gemeente Zwolle, liet in een overvolle zaal tijdens de sessie 'Aan de slag met Module Workflow' op een heldere manier zien dat dat helemaal niet moeilijk is. "Meer mogelijkheden om geografische data toe te passen en werkprocessen te vereenvoudigen en te automatiseren. Dat waren voor onze gemeente de voornaamste redenen om intern GeoWeb en de Module Workflow te gebruiken. We zetten workflows in om eenvoudiger en gestroomlijnder gegevens boven tafel te krijgen. Ook voor het maken van een adressenlijst gebruiken we workflows. Dat is efficiënter dan adressen importeren en exporteren. Handig als je bij de verzending van een e-mail selecties wilt maken en daar de juiste adressen aan kunt koppelen. Ook zonder programmeerkennis kun je workflows maken. Ik kan het ook. Mijn advies is: ga er gewoon mee aan de slag."
Inline bij Waterschap Rivierenland
Tot slot was het de beurt aan Arjan Wilkens van Sweco met de sessie Inline bij Waterschap Rivierenland. In de 'Inline-sessie' was ruim aandacht voor lineaire referentie, ofwel: het opslaan van geografische locaties aan de hand van de relatieve positie op een gemeten lijn. De lineaire referentie is noodzakelijk bij het gebruik van VertiGIS Inline. VertiGIS Inline helpt bij het visualiseren van en eenvoudiger werken met data die wordt gebruikt bij verschillende fasen van een project. Doel is dan ook om zoveel mogelijk data online beschikbaar te maken. Gelijktijdig met de 'GeoWeb Viewer- Workflow en Inline-sessies waren er nog presentaties over Geo-basisregistraties, VertiGIS Networks en Modules Worklfow en Printing in ArcGIS Pro. Na een borrel en nog even bijkletsen was het tijd om up-to-date huiswaarts te keren!
Presentaties terugkijken?
Niet alles kunnen zien of een presentatie nog eens rustig bekijken? Dat kan wanneer u aanwezig was bij de GeoWeb Gebruikersdag. Hier hebben wij de presentaties voor u op een rij gezet.
Wilt u meer weten over GeoWeb of over de onderwerpen die tijdens de GeoWeb Gebruikersdag aan bod kwamen? Neem dan contact op met Esri Nederland of Marcel Steenis (Sweco).