24 april 2024
Gezamenlijk stil staan bij de opgaven van de toekomst tijdens plenaire dag Esri Connect
Woensdag 24 april was de eerste dag van het nieuwe evenement Esri Connect. In de sfeervolle theaterzaal van het Beatrixgebouw in Utrecht kwamen woensdag bijna 1000 deelnemers bij elkaar voor het plenaire programma. In een mix van inspirerende verhalen van diverse organisaties en technische demo’s werd er stilgestaan bij de opgaven van nu, onderweg naar de toekomst.
Esri Connect is het nieuwe grote evenement georganiseerd door Esri Nederland, met als doel om de business en de techniek bij elkaar te brengen. Zo biedt Esri Connect deelnemers de mogelijkheid om inspirerende klantverhalen te horen, nieuwe mogelijkheden van ons platform te ontdekken, ervaringen uit te wisselen met andere GIS-professionals en vragen te stellen aan Esri-medewerkers, partners en standhouders. De woensdag van Esri Connect stond in het teken van een centraal, plenair programma. Daarnaast was er ook voldoende gelegenheid om de verbinding met anderen te zoeken op de Connect Expo.
Het plenaire programma werd geopend door Esri-directeur Jurgen ten Siethof, die de zaal meenam in de ruimtelijke transitie aan de hand van zijn reisgids, ‘Only planet’. Diverse opgaven, waaronder klimaat, de woningbouwopgave, landbouwtransities, natuur- en biodiversiteit en de grondstoffenverdeling zijn daar onderdeel van en vragen om een gezamenlijke aanpak. Om een voorbeeld te geven van deze complexe opgaven ging hij langs bij netbeheerder Alliander, om te kijken hoe zij de ruimtelijke opgave waar ze voor staan aanpakken.
Tastbare voorbeelden van datagedreven werken
Ook bij gemeenten spelen deze maatschappelijke opgaven. Marijke Visschedijk en Kevin Otjes van de gemeente Hilversum toonden aan de hand van drie tastbare voorbeelden hoe zij opgavegericht en datagedreven werken aan hun digitale stad. Vervolgens lieten Rienk Zijlstra en Arjan van Wingerden van Mourik Techniek zien hoe strategische partnerschappen cruciaal zijn bij het aanpakken van een dijkversterkingsproject. Binnen dit project is een link gelegd tussen Autodesk Construction Cloud en ArcGIS Pro, waarmee ze het belang van systemen die elkaar gekoppeld kunnen worden aantoonden.
Als laatste onderdeel voor de pauze werd de GIS Impact Award uitgereikt. Dit jaar is de award voor het Veteranen Search Team. Oprichter Dennis van der Kraats nam de award in ontvangst uit handen van Esri-directeur Ed van Ingen. Na de uitreiking van de award liet Dennis van der Kraats in een korte presentatie zien wat het Veteranen Search Team doet en welke rol GIS hierbij heeft.
Transitie naar de cloud
Het tweede deel van het plenaire programma deelde CTO Jeroen van Winden zijn toekomstvisie op IT en GIS en hoe we daar nu mee aan de slag kunnen. Daarbij sprak hij over hoe veel organisaties momenteel de transitie naar de cloud maken, bezig zijn met datagedreven werken en de snelle ontwikkelingen rondom AI volgen. Michaël Geerlings, afdelingshoofd data, informatie en technologie bij de gemeente Tilburg deelde vervolgens hoe hij bij de gemeente effectief blijft omgaan met innovatie en technologische vraagstukken. Daarna werd er in een aantal technische demo’s meer ingezoomd op de mogelijkheden op het web binnen ArcGIS en het data-aanbod in de Levende Atlas. Hierbij werd stilgestaan bij de transitie van organisaties naar meer service-georiënteerde aanpak met online applicaties. Kelly Hoogeland-Kerssemeeckers van waterleidingbedrijf PWN sloot het deel voor de lunch af met een presentatie over hoe PWN inspeelt op vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt met aandacht voor personeelontwikkeling en kennismanagement.
Nieuwe mogelijkheden in ArcGIS
Na de lunch kwamen nog meer ontwikkelingen en mogelijkheden binnen ArcGIS aan bod. Bas Ooink van Blue Team Intelligence liet meer in detail zien welke technologieën er worden gebruikt bij het zoeken naar een vermiste persoon door het Veteranen Search Team. Vervolgens verzorgden enkele Esri-experts technische demo’s over diverse nieuwe mogelijkheden in ArcGIS. Zo werd er getoond wat er zoal kan met oriented imagery en 3D-visualisaties en stilgestaan bij de mogelijkheden van ArcGIS Dashboard, ArcGIS Instant Apps en ArcGIS Experience Builder. Ook de ontwikkelingen binnen GeoAI kwamen aan bod. Zo lieten Stefan de Jong en Marcel Adema van Wetterskip Fryslân zien hoe zij GeoAI inzetten bij het waterbeheer in hun gebied.
Om de razendsnelle ontwikkelingen van AI te illustreren, kwam ook John Nelson – aanwezig in Utrecht voor de Summit van afgelopen dinsdag – op het podium om als cartograaf de strijd aan te gaan met generatieve AI. Het plenaire programma eindigde met een deel waarin werd vooruitgeblikt op de ‘road ahead’. Enkele nieuwe en spoedig verwachte features kwamen aan bod, waaronder de mogelijkheid om flood simulations te doen in ArcGIS Pro. De ultieme blik op de toekomst werd gedemonstreerd door Ernst Eijkelemboom, die de diverse AI-assistants in ArcGIS op de proef stelde.
Ontmoetingen en inspiratie op de Connect Expo
Naast het plenaire programma in de theaterzaal, was er op woensdag volop mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe indrukken op te doen op Connect Expo, de beursvloer van Esri Connect. Naast stands van diverse partijen en het Esri-plein waren er nog volop programma-onderdelen waarbij men kon aansluiten. In het Mini Theater waren korte presentaties te volgen en in het Inspiratielab werd volop getest en nieuwe dingen geleerd. In de chill lounge konden deelnemers even tot rust komen en alle indrukken en nieuwe informatie verwerken. Tijdens de borrel werd volop nagepraat en alvast vooruitgekeken naar de donderdag, de derde en laatste dag van Esri Connect.