februari 2024
Met assetregistratie via ArcGIS Field Maps speelt Pidpa korter op de bal
Pidpa is al jaren hét integrale waterbedrijf voor de Belgische provincie Antwerpen. Ze produceert zo'n 175 miljoen liter drinkwater per dag en levert dit aan meer dan 1,2 miljoen mensen in 64 steden en gemeenten. Daarnaast is Pidpa rioolbeheerder in 46 gemeenten; een aantal dat nog steeds groeit.
Pidpa zet al zo'n twintig jaar geografische informatie in binnen de kernprocessen van de organisatie. ArcGIS speelt daarin een belangrijke rol. Zeker waar het gaat om het beheer en onderhoud van de leidingnetassets. Sinds enkele jaren voert Pidpa de registratie en het geografisch assetmanagement van het drinkwaternet uit met ArcGIS Utility Network. Maar Pidpa wil nog verdere datagedreven stappen zetten. Daarom is ze overgegaan van een analoge manier van assetregistratie naar een digitale manier via GPS. Dit om de kwaliteit van de data op te hogen, sneller te werken en tijd, en daarmee ook kosten, te besparen.
De uitdaging – het oude proces
Het identificeren en lokaliseren van waterleidingen onder de grond werd tot voor kort gedaan volgens een klassiek 'oud' proces. Zo werd de positie van leidingnetassets geregistreerd met een meetlint. Daarna was er registratie via synoptische schetsen op papier: van werf tot toezichter tot tekenaar. Vaak werd dit alles gebundeld voor verwerking tot het einde van het project. Al met al een tijdrovende klus, aangezien er een doorlooptijd is van weken tot soms zelfs maanden, voordat er een as-built-verwerking kon plaatsvinden. Daarnaast waren de accuraatheid en de kwaliteit van de gegevens variabel. Om nog maar niet te spreken over het arbeidsintensieve puzzel- en overtekenwerk. Kortom, dit kan efficiënter, sneller en gebruiksvriendelijker volgens Pidpa.
De oplossing – het nieuwe proces
Om het identificeren van ondergrondse waterleidingen efficiënter aan te pakken, hanteert Pidpa nu een meer datagedreven en geautomatiseerde manier van werken. De oplossing is gevonden in de alles-in-één-app ArcGIS Field Maps en Survey123 op een Ipad mini in combinatie met Leica GPS-ontvangers, waarmee in het veld wordt ingemeten. Focuspunten bij de GPS-registratie zijn de datakwaliteit: assets maximaal opmeten tot op de centimeter nauwkeurig en XY & Z-registratie. Met een instelbaar profiel. Verder is het credo snel en digitaal: rechtstreekse GIS-registratie, aansluitend as-built-proces en procesoptimalisatie. Ook focuspunten zijn gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid voor de technici in het veld. De Pidpa-medewerkers kunnen er makkelijk mee uit de voeten en hebben geen uitgebreide training nodig. In anderhalve dag tijd hebben ze de 'kneepjes' van de app en profielen geleerd en konden tijdens een terugkomsessie zo nodig nog vragen erover stellen. Het 'overgangsproces' van klassiek naar digitaal inmeten heeft zo'n twee jaar in beslag genomen, maar dat had ook te maken met de coronaperiode en de maatregelen die destijds zijn genomen. Anders was de overstap waarschijnlijk al sneller gerealiseerd.
De resultaten
Het veldwerk wordt dankzij de inzet van de gebruiksvriendelijke ArcGIS-app(s) en de GPS-ontvangers nu eenvoudiger, effectiever en nauwkeuriger verricht, waarbij de datakwaliteit hoger is en de dataverwerkingstijd korter is. De combinatie app en GPS-ontvanger zorgt ervoor dat assets sneller en accurater digitaal op de juiste positie worden ingemeten. Papieren processen worden hiermee sterk afgebouwd en de kans op fouten is kleiner. De tevredenheid over deze werkwijze is zo groot dat Pidpa inmiddels het aantal GPS-configuraties van ArcGIS Field Maps via de Ipad mini heeft uitgebreid van 7 naar 31. De medewerkers zijn tevreden en zien de digitale werkwijze helemaal zitten. De apps zijn configureerbaar en meerdere profielen kunnen worden gehanteerd. Daarnaast is er geen import meer nodig van basisdata op een device. De verkregen inmeetgegevens worden rechtstreeks opgenomen in een GeoDatabase en zijn binnen een dag direct beschikbaar voor as-built-verwerking.
De toekomst
Voor Pidpa is de ingeslagen weg de juiste gebleken. De automatisatie en verwerking van GPS-opmetingen wordt verder uitgebreid. Het aantal GPS-configuraties zal waarschijnlijk nog verder toenemen. Wel waakt Pidpa tegen een overkill aan registratiemomenten. Er moet gekeken worden naar de juiste balans daarin als het gaat om de hoeveelheid en welke informatie wordt geregistreerd. Technologische ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door Pidpa en waar nodig wordt de kennis en expertise van Esri ingeschakeld als het gaat om verdere innovatie.
Tips voor andere organisaties
De datagedreven manier van werken voor het identificeren en lokaliseren van objecten onder de grond kan ook voor andere nutsbedrijven interessant zijn. Belangrijk voor organisaties die nog niet werken met ArcGIS Field Maps is goed te kijken naar de mogelijkheden van de app. Weet wat de opties zijn en vooral waarom en waarvoor je de app wilt inzetten. Ook belangrijk is draagvlak voor het gebruik ervan creëren. Laat zien wat de mogelijkheden zijn en vooral welke voordelen er zijn voor de medewerkers: sneller, efficiënter en eenvoudiger werken. De app is snel en eenvoudig te implementeren in iedere denkbare setting voor werkzaamheden in de buitenruimte.
Bart Reynaert, manager Geo-ICT & Asset-applicaties bij Pidpa:
"We hebben geen seconde spijt gehad van deze stap. Iedereen ervaart en omarmt het gemak en de gebruikersvriendelijkheid van ArcGIS Field Maps. Dankzij deze flexibele app in combinatie met de Leica GPS-ontvangers kunnen we assets sneller en accurater op de juiste positie inmeten, attribuutinformatie registreren en de kans op fouten enorm verkleinen. Wij zijn zeer blij om deze digitale, datagedreven stap te kunnen zetten en zo de registratieprocessen aanzienlijk te optimaliseren. Een mooie realisatie vanuit de goede samenwerking tussen business en IT."