15-10-2024
OntwikkelHub bevordert digitale samenwerking bij civieltechnische projecten
"Grote infrastructurele projecten waar we op verschillende plekken tegelijk werken vragen om goed integraal projectmanagement en optimale digitale samenwerking. GIS helpt ons hierbij. Daarnaast hebben we binnen projecten te maken met verschillende softwarepakketten en informatiesystemen die ieder hun eigen bijdrage leveren aan het complete project. Omdat deze continu aan verandering onderhevig zijn, hebben we een tool gecreëerd om het softwarelandschap beter te ontsluiten voor al onze projectteams: de 1-OntwikkelHub. Hiermee kunnen we in een GIS-omgeving eenvoudig koppelingen naar andere systemen maken. De tool passen we momenteel toe in de reconstructie van Knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam, maar ook in andere projecten", zegt Bram Sprong, Lead Engineer bij Heijmans Infrastructuur B.V.
Volgens Bram zijn inzicht in en overzicht van omvangrijke civieltechnische projecten essentieel. "We willen onze collega's en overige projectmedewerkers overal en altijd voorzien van realtime projectinformatie. Vandaar de ontwikkeling van de 1-OntwikkelHub. Deze is intern ontwikkeld door Heijmans Infra, waarbij nauw is samengewerkt tussen verschillende disciplines binnen Heijmans. Met deze tool kunnen alle projectleden op een intuïtieve manier projectsystemen en –informatie weten te vinden via één kaart van het projectgebied. De hub is gemaakt op een vertrouwde en gebruikersvriendelijke GIS-omgeving. "
Focus op de gebruiker
Bram vervolgt: "De kracht van de OntwikkelHub zit 'm in meerdere factoren. De tool is uitgewerkt met de focus op de gebruiker. De gebruikerservaring staat centraal. Voor de gebruiker is het dan ook een bekende omgeving die informatie genereert via een 2D-kaart, maar je kunt ook eenvoudig doorlinken naar beschikbare 3D-data en in de tijd 4D, én Virtual Reality. Nog een sterk punt is dat de hub de ruimte geeft om de benodigde softwarepakketten aan elkaar te koppelen, waarbij we alle systemen vanuit hun eigen kracht laten werken. Het biedt zoals gezegd een integrale oplossing voor het versnipperde en complexe softwarelandschap."
Voordeur van het project
"Met FME zorgen we voor standaardscripts ter controle van alle ontwerpdata en kunnen we deze waar nodig omzetten naar GIS. Dit alles verhoogt de kwaliteit van de data en daar zijn alle projectbetrokkenen bij gebaat. Beschouw de hub als de voordeur van het project. Als visueel en centraal vertrekpunt. Hier kom je binnen en krijg je toegang tot de benodigde projectinformatie. Dit alles in een herkenbare layout, met filter-informatie, persoonlijke bladwijzers en weergave op je mobiele telefoon. Zo is de informatie overal en altijd beschikbaar voor alle betrokken projectleden", zegt Bram.
Snelle workflows
Via het GIS-loket in het Heijmans Geoportaal kunnen BIM-coördinatoren en BIM-regisseurs nieuwe online GIS-omgevingen voor een project binnen de 1-OntwikkelHub-omgeving aanvragen. "Snelheid is daarbij key", zegt Bram. "Daarom hebben we een standaard online invulformulier beschikbaar waarop kan worden aangegeven welke basislagen opgenomen moeten worden. De GIS-specialist ontvangt vervolgens geautomatiseerd een mail als het proces is afgerond met links naar aangemaakte items. Dit is meestal al binnen enkele minuten. De GIS-adviseur past zo nodig projectspecifieke instellingen toe. Om de informatie die wordt weergegeven via de OntwikkelHub-kaart up-to-date en actueel te houden hebben we verbeteringen en standaardisaties doorgevoerd. Zo kunnen er ook steeds geautomatiseerd toevoegingen worden gedaan en snel workflows worden gegenereerd binnen een groot infrastructureel project. Iedereen werkt zo integraal, met dezelfde data, met dezelfde 'projectknoppen' en volgens de gemaakte afspraken. Bovendien kunnen de gebruikers zelf op maat informatie uit het systeem halen en bewerken. Dat maakt het overzichtelijk en het vergroot de efficiency."
Bewezen meerwaarde
De hub heeft volgens Bram zijn meerwaarde al bewezen in de praktijk en doet dat nog dagelijks. "Zowel bij grote integrale werken, zoals bij de reconstructie van Knooppunt De Nieuwe Meer, als bij kleinere complexe werken. We krijgen van projectteams te horen dat de tool goed aansluit op de behoefte van de gebruikers als het gaat om snel en eenvoudig informatie vinden. Dat maakt de hub bijzonder laagdrempelig. Omdat de ontwikkelingen en veranderingen niet stilstaan, zullen we ook de tool op basis daarvan en op basis van gebruikersfeedback blijven ontwikkelen."
Ook aan de slag?
Ook meer waarde halen uit uw AEC-project? Ga naar Value4AEC.