28 november 2024
Ontwikkeling voelbare landkaarten ontvangt award voor duurzame, maatschappelijke digitalisering
Ict-vaktitel Computable heeft de Computable Award 2024 in de categorie Duurzaamheid & MVO uitgereikt aan het project Voelbare kaarten, een samenwerking tussen Kadaster, Stichting Dedicon, Stichting Accessibility en Esri Nederland. De voelbare kaarten geven mensen met een visuele beperking toegang tot dezelfde informatie als ziende mensen en geven op de tast een overzicht van hun omgeving.
Alle genomineerden in deze categorie werden gewogen op de reden waarom, hoe het is gerealiseerd, de rol van digitalisering en wat het de organisatie heeft opgeleverd. Het project van de voelbare kaarten behaalde een score van 17,38% van de jury en 22,80% van het publiek. De publieksscore gaf daarmee de doorslag voor de winst. Het Kadaster levert cartografische kunde, Stichting Dedicon levert kennis over tactiel tekenen en printen, Stichting Accessibility levert ervaringsdeskundigheid en inclusief onderzoek en Esri levert de software en technische kennis.
Van kleine oplage naar kaarten op maat
Voelbare kaarten worden al lange tijd gemaakt, maar tot nu toe nog altijd handmatig en in kleine oplage. Bij een aanvraag voor een kaart tekent een illustrator het gebied straat voor straat, wat veel tijd in beslag neemt. Met gegevens van het Kadaster en de Levende Atlas is het mogelijk om kaarten op maat te maken in ArcGIS, het geografische informatiesysteem van Esri. De tijd die nodig is voor het maken van een voelbare kaart wordt verkort van meerdere weken naar twintig minuten. Zo kunnen kaarten met informatie over de ruimtelijke context sneller en goedkoper worden gemaakt. Dit maakt het mogelijk om van elk gebied wereldwijd in een handomdraai een kaart te creëren.
Die kaarten kunnen vervolgens met een normale laserprinter worden afgedrukt, waarna met een zogeheten zweloven de voelbare hoogteverschillen op het papier kunnen worden aangebracht. De projectgroep is bezig met een website waarop mensen met een visuele beperking zelfstandig kaarten kunnen aanvragen. Mensen met een visuele beperking kunnen hierdoor dezelfde informatie ontvangen als anderen, het project helpt daarmee om de samenleving inclusiever te maken.
De projectgroep werkt nauw samen met de gebruikers om voelbare kaarten op de best mogelijke manier aan te laten sluiten op hun voorkeuren. De kaart maakt het voor mensen met een visuele beperking makkelijker om zich op de omgeving te oriënteren. Zo draagt het bij aan een toegankelijkere leefomgeving voor de 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Doordat de opgedane inzichten daarnaast ook worden gedeeld, draagt het werk van de projectgroep ook buiten de landsgrenzen bij aan een inclusievere samenleving.
Meer weten over de voelbare kaarten? In het Esri Magazine verscheen vorig jaar dit artikel over het project.