05-11-2024
Projecten op de Kaart: Inzicht in Buitenruimte voor Woerden en Oudewater
In de gemeenten Woerden en Oudewater wordt er flink gebouwd. Om een goed overzicht te hebben van het wat, waar en wanneer van alle integrale projecten in de buitenruimte hebben de gemeenten halverwege dit jaar samen met Esri de projectenkaart ontwikkeld. Of zoals de gemeenten het zelf noemen: Projecten op de Kaart. "De kaart is nu al een tijdje live via onze website en er wordt goed gebruik van gemaakt. Ook omdat we er heel wat ruchtbaarheid aan hebben gegeven. De kaart is intern breed gecommuniceerd via presentaties en demo's en extern onder meer via lokale media, posters, website en sociale media", zegt Karen Thieme, GIS-adviseur Team Realisatie en Beheer bij de gemeenten Woerden en Oudewater.
De digitale kaart is er zowel voor intern gebruik als extern voor bewoners en bedrijven. "Voor onze collega's biedt het actueel inzicht in wie waar en wanneer aan het werk is en voor burgers, bedrijven en andere belanghebbenden is het handig, omdat ze zo sneller weten wat er speelt in hun omgeving en bij wie ze moeten zijn voor vragen, meldingen of meer informatie. Dit versterkt de communicatie. Zo komen vragen van inwoners over het algemeen binnen bij ons Telefonisch Informatie Punt (TIP). Als ze nu een vraag hebben over een bepaald project kunnen de TIP-collega's dankzij Projecten op de Kaart sneller mensen informeren en waar nodig doorverwijzen naar de juiste contactpersoon. Dat scheelt een hoop zoekwerk en verkleint de kans om van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Een win-winsituatie voor iedereen", zegt Karen.
Status en toegankelijkheid
De kaart is er voor vastgoedprojecten, reconstructie- en herinrichtingsprojecten, ruimtelijke ontwikkelingsprojecten en haalbaarheids- en planstudies. Al deze projecten hebben een kleur die de status ervan weergeeft. Karen: "Oranje staat voor een mogelijk uit te voeren project, blauw voor een project in voorbereiding, groen een project dat wordt uitgevoerd en rood als een project tijdelijk is stilgelegd. Bij het kleurgebruik en verdere indeling van de kaart hebben we nadrukkelijk gekeken naar leesbaarheid en toegankelijkheid. Mede vanwege de WCAG-richtlijnen. Dat zijn internationale standaarden die digitale content voor iedereen bereikbaar en goed bruikbaar moeten maken. Ook is er voor ieder project een linkje naar een projectpagina met verdere informatie over het project. Op deze manier willen we mensen zo volledig mogelijk informeren."
Inwoners betrekken
Karen vervolgt: "Over zo volledig mogelijk informeren en data benutten gesproken... Projecten op de Kaart kent verschillende koppelingen, zowel voor inwoners en overige belanghebbenden als collega's. Inwoners kunnen bijvoorbeeld direct meldingen op de kaart doorgeven via de MOR-applicatie in GeoWeb. Daarnaast is de kaart gekoppeld aan het Wijk- en dorpsplatform Woerden en het Participatieplatform Denk Mee Woerden. Zo willen we inwoners meer betrekken bij de verschillende projecten. Voor de collega's zijn er koppelingen met onder meer het HIOR (Handboek Inrichting Openbare Ruimte) van Planterra. Dit maakt het mogelijk om relevante richtlijnen te koppelen aan projectlocaties op de kaart. Zo werken we tijdens ruimtelijke projecten altijd met een actueel overzicht. Daarnaast zijn er koppelingen met GeoWeb en het Netbeheerders Synergieplatform van Spatial Insight. Hiermee krijgen we inzicht waar de beste kansen liggen om projecten met elkaar te combineren. Alles is erop gericht dat we duurzaam, kostenefficiënt, volgens wet- en regelgeving en met oog voor ieders wensen en behoeften kunnen bouwen."
ArcGIS
Nog even terug naar het begin. Voor de ontwikkeling en verdere implementatie van Projecten op de Kaart is er bij aanvang een projectteam geformeerd, waar Karen en nog drie van haar collega's deel van uitmaken. "Esri heeft ons hierbij geholpen op het technische en softwarematige vlak. We werken al langer met ze samen en maken onder meer gebruik van ArcGIS en GeoWeb. De kaart is ontwikkeld met ArcGIS en wordt van daaruit gepubliceerd naar ons ArcGIS Enterprise-portaal. Dit alles met het oog op het beheer dat daarmee betrekkelijk eenvoudig is. Voor het intekenen en bijhouden van de projectgebieden en de gegevens hebben we samen met Esri een tekentool ontwikkeld met ArcGIS Instant Apps. De projectondersteuners en managers projectbeheersing werken met deze tool. Om het gebruik ervan uit te leggen, hebben we workshops gegeven en een instructiefilm opgenomen. Niet iedereen kan en mag ook data invoeren. De kwaliteit van de data is belangrijk. Hiervoor zijn de projectmanagers uiteindelijk verantwoordelijk."
Kaart doorontwikkelen en continu verbeteren
Karen: "We willen de kaart verder doorontwikkelen en continu verbeteren. In december dit jaar is er een uitgebreide evaluatie gepland. Dan weten we exact wat de impact is van de kaart en hoe vaak deze tot dan toe is geraadpleegd. Leuk is dat onze aanpak de belangstelling van andere gemeenten trekt, zo hebben we gemerkt. Dat is alleen maar mooi en een teken dat we goed bezig zijn."
Bent u benieuwd naar meer uses cases? We hebben een overzicht van projectenkaarten samengesteld waarin verschillende toepassingen worden vertoond.