12-09-2024
PWN omarmt softwaretransities om impact op haar business te creëren
PWN levert drinkwater aan ruim 800.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in Noord-Holland. Daarnaast zorgt de organisatie voor duin- en natuurbeheer. Belangrijke taken, waarbij de continuïteit van haar dienstverlening en processen essentieel zijn. Daartoe hanteert PWN een langetermijnvisie waar elementen als kennismanagement, innovatie, efficiënt samenwerken met stakeholders én inspelen op ontwikkelingen en veranderingen een belangrijke rol spelen. "Dat geldt zeker ook voor onze applicaties en technologie. We willen bijblijven op softwaregebied. Dit om ondersteuning te blijven krijgen, veiligheidsissues te voorkomen en de nieuwste mogelijkheden te benutten. Daarom voeren we waar nodig softwaretransities uit en is het ons streven om 'gelijk' of maximaal één versie achter te lopen", zegt Kelly Hoogeland-Kerssemeeckers, GIS-specialist en developer bij PWN.
Kelly werkt al zo'n 13 jaar bij PWN. Hij begon als databeheerder, maar schoof gaandeweg op naar GIS-specialist. "GIS is door de jaren heen steeds belangrijker geworden voor onze processen. Het team is ook gegroeid. Inmiddels werken we hier met zeven GIS-experts. Daarbij doen we zo'n beetje alles binnen het ArcGIS-landschap. We gebruiken ArcGIS Enterprise, maken gebruik van het Esri Advantage Program en nemen deel aan het Esri GIS Professional Programma. Dat laatste is vooral bedoeld om onze medewerkers als schakels binnen de GIS-technologie up-to-date te houden, om te leren van nieuwe ontwikkelingen en om er zelf mee aan de slag te gaan. Niet voor niets investeren we als PWN in de kennis en kunde van onze medewerkers, en in dit geval specifiek in ons GIS-team. Continu leren staat hoog op de agenda. Dat maakt PWN een aantrekkelijke werkgever. Niet onbelangrijk in tijden van arbeidsmarktkrapte en almaar toenemende technologische ontwikkelingen. Feitelijk draait het allemaal om kennismanagement: het creëren, delen, gebruiken en beheren van kennis waar we onze organisatie slagvaardiger mee maken."
Veiligheid belangrijk topic
Volgens Kelly moet je als organisatie dus kijken naar software-ontwikkelingen en daarop inspelen met het oog op toekomstbestendigheid. "De veranderingen gaan zo snel. Data moeten accuraat zijn en systemen moeten zo zijn ingericht dat de eindgebruiker altijd centraal staat. Verder is veiligheid natuurlijk een enorm belangrijk topic. We doen het veilig, of niet! Alleen al daarom moet onze software up-to-date zijn. Security by design! Dat is ook de reden dat we momenteel in een transitie zitten naar de nieuwe Viewer met behulp van ArcGIS Experience Builder. Dit vanwege de uitfasering van ArcGIS API for Javascript versie 3.x. We willen toe naar standaardisatie en één platform. Dat maakt het overzichtelijker voor ons als GIS-team, maar uiteraard ook voor de interne eindgebruikers. Als we steeds gebruik kunnen maken van de nieuwste mogelijkheden is dat goed voor de impact van onze business. Dat heeft absoluut meerwaarde en dat willen we goed doen. Vandaar dat dat onze aandacht heeft en we waar nodig Esri om kennis en ondersteuning vragen."
Inspiratiesessie
Zoals gezegd, maakt PWN gebruik van het Esri Advantage Program. "Dit sluit prima aan op onze 'continu leren-filosofie", zegt Kelly. "Twee dagen in de week zijn twee Esri-specialisten fysiek aanwezig op ons kantoor. Iedere dinsdag houden we met de GIS-collega's en met de Esri-medewerkers een inspiratiesessie. Dan bespreken we nieuwe ontwikkelingen en waar we mogelijk tegenaan lopen. We weten zelf al veel, maar advies bij complexere GIS-beheervragen kan natuurlijk nooit kwaad. We creëren hiervoor bewust ook tijd en ruimte, omdat we het belangrijk vinden dat we ook onszelf blijven ontwikkelen en verbeteren. Ook kijken we bij ieder proces wat we zelf kunnen doen en of dat we misschien bepaalde zaken moeten uitbesteden. Alles vanuit de vraag of we de benodigde kennis in huis hebben of dat we iets moeten aanleren of inhuren. De sessies en ook de ondersteuning vanuit Esri zijn absoluut waardevol. Het helpt ons verder, houdt ons scherp en agile, en verlegt onze grenzen."
Uitdagingen
Dat scherp houden is nodig volgens Kelly. "Er liggen genoeg uitdagingen te wachten. AI is er een van. Als er één ontwikkeling snel gaat, is dat artificial intelligence. Het is ook niet de vraag of we er iets mee kunnen doen, maar wanneer en hoe. Maar hier geldt dat we niet te hard van stapel moeten lopen, en goed kijken waar en waarvoor we AI op een verantwoorde manier kunnen implementeren. Het moet wel meerwaarde hebben. Samen met het IT-team houden we een vinger aan de pols. We zetten als PWN hier en daar al AI in. Zo gebruiken onze IT-collega's het onder andere voor het automatisch metadateren van documenten, zoals tekstdocumenten en instructiefilmpjes. Door bepaalde woorden te gebruiken aan het begin van een filmpje kan de vindbaarheid van het document op die specifieke woorden worden vergroot. Dit betekent een hoop tijdwinst bij zoekopdrachten."
De 4 tips van Kelly
Kelly heeft nog tips voor andere organisaties.
- Zorg als GIS-team dat je weet waar je expertise en daarmee je kracht zit.
- Zet mensen vervolgens in hun kracht.
- Heb vertrouwen dat je collega's in hun 'expertise-gebieden' het goed doen.
- Zorg ook dat je tijd en ruimte creëert met je team om te experimenteren. Het is goed om elkaar scherp te houden en ontwikkelingen in het GIS-landschap te volgen