16 mei 2024
Veldwerk en samenwerking AH Vrij efficiënter dankzij ArcGIS
Groen, grond en infra. Dat zijn de drie werkterreinen van AH Vrij in Wateringen. Al meer dan 65 jaar verricht het bedrijf groenaanleg en groenonderhoud van onder andere sportvelden en parken, verschillende grondzaken en het onderhouden van groenvoorzieningen langs het spoor en onderhoud aan tramrails. Veel veldwerk dus, waarbij communicatie en efficiëntie belangrijk zijn. Mede daarom heeft AH Vrij in 2023 de overstap gemaakt naar ArcGIS om veldwerkprocessen en samenwerking met gemeenten te optimaliseren.
Martijn van Loon, landmeter, tekenaar en GIS-medewerker bij AH Vrij, is de kartrekker van de transitie naar ArcGIS. "We hadden al een veldwerksysteem, maar de communicatie van onze veldwerkers via de tablets haperde vaak. Ook was het soms lastig om werkzaamheden af te melden. Daarnaast werken en werkten we op veel terreinen nog op een analoge manier. Al met al een hoop ergernis en regelmatig ontevreden collega's over het slecht functionerende veldwerksysteem. Dat moest dus anders. Ik kende Esri en ArcGIS nog uit mijn onderwijstijd en ik heb bij de directie aangekaart dat een overstap naar ArcGIS ons veel zou kunnen brengen. Gelukkig heb ik de directie met argumenten en het opsommen van alle voordelen kunnen overtuigen."
Testen en trainen
De transitie heeft zo'n half jaar in beslag genomen en daarbij is het systeem uitvoerig getest in de praktijk. In de tussentijd heeft Martijn ook verschillende trainingen gevolgd bij Esri Nederland om het ArcGIS-systeem goed in de vingers te krijgen. "Ik heb onder meer de trainingen ArcGIS Online en ArcGIS Pro gevolgd. Via de ArcGIS Online-training heb ik een goed beeld gekregen van alle mogelijkheden om geografische informatie via interactieve kaarten op te slaan, te beheren en te delen. De ArcGIS Pro-training heeft mij technieken bijgebracht om data te visualiseren, kaarten te maken, geografische analyses te doen en data te delen. Al het geleerde kan ik nu mooi in de praktijk brengen."
Martijn vervolgt: "Ook heb ik werkomschrijvingen gemaakt voor mijn collega's hoe zij het beste met de nieuwe software overweg kunnen. Eerlijk is eerlijk; ik moest vooral de collega's die al langer in dienst zijn overtuigen om met een tablet en ArcGIS te werken. Zij waren nu eenmaal gewend om alles op de oude analoge manier te doen. Maar voor zover ik weet, is iedereen tevreden over de overstap."
Veldwerkers op stap met tablet
Momenteel zet AH Vrij ArcGIS onder andere in bij werkzaamheden voor groenonderhoud, onkruidbestrijding en bosmaaien. "We hebben nu zo'n 16 gebruikers, waarvan 12 veldwerkabonnementen. Onze veldwerkers gaan met een tablet of smartphone op stap en kunnen snel online zaken registreren. Bijvoorbeeld bij grasmaaiwerkzaamheden op locatie kan de melding worden doorgegeven of het werk gereed is, welke ploeg de werkzaamheden heeft uitgevoerd en wat er nog gedaan moet worden. Dit wordt ook zichtbaar op de interactieve kaart die ik daarvoor heb gemaakt. Een bepaalde kleur geeft precies aan waar het maaiteam aan het werk is. Handig!", zegt Martijn.
Veel voordelen
In vergelijking met het oude veldwerksysteem en analoog werken vindt Martijn het ArcGIS-systeem een verademing. Hij is enthousiast over de software en de mogelijkheden. "Het biedt ons veel voordelen en heeft absoluut meerwaarde. De communicatie onderling en richting opdrachtgevers, hoofdzakelijk gemeenten, gaat nu een stuk sneller en efficiënter. Veel gemeenten werken met shapefiles. Die krijgen wij 1-op-1 aangeleverd. De geleverde data vertalen wij vervolgens naar een interactieve kaart die we gebruiken tijdens de uitvoering van een project. Vanaf dat moment kan onze uitvoering realtime zien wat er moet gebeuren en waar. En door de kaart te delen kan ook de opdrachtgever meekijken. Kortom, we hanteren zo één kaart voor alle partijen waarmee de vragen hoe, wat, waar en wanneer beantwoord worden. Dat gaat minder makkelijk met een geprinte kaart op een a0-formaat. De collega's weten nu dus beter en van elkaar waar ze aan toe zijn en zien via een overzichtelijk dashboard wat de laatste stand van zaken is en of ze op schema liggen. Door tracking aan te zetten in ArcGIS Fieldmaps kunnen we ook veel nauwkeuriger werken. Een veldwerker die grasmaait weet zo precies waar hij of zij wel of niet moet maaien. De productiviteit gaat daarmee omhoog. Nog een voordeel van ArcGIS is dat ook mogelijke schademeldingen door bewoners eenvoudiger afgehandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld als er bij maaiwerkzaamheden opspringende steentjes of stukjes grond tegen een geparkeerde auto komen. Bewoners kunnen dat via de interactieve kaart online aangeven."
ArcGIS breder inzetten
Volgens Martijn is het de bedoeling om ArcGIS op termijn nog breder in te zetten. "Waarschijnlijk moet ik dan ook extra opleidingen volgen. Vooral op het gebied van het analyseren en beheren van data, en het creëren van workflows. ArcGIS biedt in ieder geval volop kansen. Hoewel we het nu al inzetten en het systeem operationeel is, beschouw ik het zelf nog als een testfase. Nog steeds leer ik en ondervind ik wat de mogelijkheden zijn en hoe we ArcGIS nog beter kunnen inzetten. Maar ik ben blij dat AH Vrij en ook ikzelf deze stap hebben genomen. Ik werk er zelf ook sneller door en mee. Waar ik eerst een week nodig had om een kaart op te bouwen, doe ik dat nu in een dag. Wat ik ook fijn vind is de ondersteuning vanuit Esri. De supportafdeling reageert heel snel als ik vragen heb. Ook dat is mooi meegenomen."