29-10-2024
Waterschap Scheldestromen over de transitie naar ArcGIS Experience Builder
“We willen graag de nieuwste mogelijkheden ontdekken om de eindgebruiker zo goed mogelijk te bedienen.”
Door de uitfasering van ArcGIS Web AppBuilder stond Waterschap Scheldestromen aan de vooravond van een transitie en ontstond de behoefte aan een alternatief. ArcGIS Experience Builder kwam in beeld vanwege de grote flexibiliteit en de vele nieuwe mogelijkheden. Om daar optimaal gebruik van te kunnen maken, was het tijd voor verdieping. Functioneel beheerder Renske van Setten ging met haar team op ontdekkingstocht en leerde van trainer Bram Roozen de fijne kneepjes.
Waterschap Scheldestromen gebruikt het ArcGIS-platform voor verschillende businessvraagstukken en -processen. Ze combineren ArcGIS Enterprise en ArcGIS Online met diverse apps. In het veld werken medewerkers bijvoorbeeld vaak samen met aannemers om gegevens over de assets te verzamelen of om processen, zoals het maaien, te registreren. Omdat de ArcGIS JavaScript API 3.x verouderd is, wordt ook de ArcGIS Web AppBuilder uitgefaseerd. Bij het GIS-team van Waterschap Scheldestromen ontstond de behoefte om te ontdekken hoe nieuwe technologie kan bijdragen aan de kwaliteit van hun werk. Esri Nederland Opleidingen organiseerde voor het GIS-team een maatwerktraining op locatie: ‘Gebruik van ArcGIS Experience Builder’.
Grote diversiteit aan GIS-apps
Renske: “In mijn functie ontwikkel ik GIS-apps en bouw ik workspaces in de FME. Daarnaast ondersteun ik de gebruikers in alle GIS-toepassingen en denk ik mee over innovaties voor onze afdeling. Doordat Scheldestromen verschillende kerntaken heeft, hebben wij een grote diversiteit aan applicaties met verschillende doelen, gebruikers en geodata. De uitfasering heeft ook gevolgen voor onze apps die zijn geconfigureerd met de Web AppBuilder”, legt Renske uit. “Ter vervanging hiervan heeft Esri met nieuwe technologie nieuwe producten gemaakt, waaronder de ArcGIS Experience Builder. Naast deze transitie vinden we de gebruikerservaring en innovatie belangrijk. Hoe beter de eindgebruikers met de apps kunnen werken, hoe beter het resultaat en de medewerkerstevredenheid.”
“Binnen ons GIS-team werkt iedereen mee aan applicatiebeheer. Vandaar dat we graag met het hele team een training wilden volgen. Via onze teammanager is de vraag bij Esri neergelegd of we een training bij ons op locatie konden volgen die op maat voor ons is samengesteld.” Trainer Bram Roozen heeft samen met de teammanager tijdens een voorbereidingsdag een programma gemaakt. “In een maatwerktraining is ruimte om in te gaan op specifieke onderwerpen die voor de klant relevant zijn. Waterschap Scheldestromen werkt veel met viewers om bepaalde werkzaamheden inzichtelijk te krijgen. De wens was om hiervoor met de Experience Builder templates te maken en deze zelf verder te kunnen ontwikkelen. Dit onderdeel hebben we opgenomen in het trainingsprogramma.”
Eigen casussen inbrengen
Het voordeel van een groepstraining is dat de deelnemers gezamenlijk aan casussen kunnen werken. Hierbij kunnen ook spontaan vragen ontstaan. Bram: “Meestal is het zo dat als een deelnemer ergens tegen aanloopt, de anderen dit herkennen en willen horen hoe hun collega daarmee omgaat. Vaak komen daardoor nieuwe inzichten naar voren. Daar kun je dan met de hele groep bij stilstaan en op ingaan. Trainen op locatie heeft als voordeel dat werknemers zich vaak comfortabeler voelen op de eigen werkplek. Dat maakt het laagdrempeliger. De deelnemers krijgen niet alleen training, maar ook iemand die twee dagen mee komt denken. Ik probeer de vragen achter de vragen te achterhalen en die komen er toch wat sneller uit op de eigen werkplek.”
Renske: “We zijn het er allemaal over eens dat we na afloop van de training goed kunnen werken met de Experience Builder. Van tevoren had ik verwacht dat het gebruik van de Experience Builder ingewikkelder zou zijn. De training was inhoudelijk en structureel goed opgezet, waardoor we nu goed bekend zijn met de nieuwe mogelijkheden. Nu is het aan ons team om te verkennen hoe we deze nieuwe opties optimaal kunnen benutten in onze organisatie. Dat vraagt nog even tijd, want iedereen moet natuurlijk ook nog een bepaalde handigheid krijgen in het gebruik van de Experience Builder. Het is voor mij dus nog iets te vroeg om te zeggen dat het al merkbare impact heeft op activiteiten en processen in de organisatie, we zijn nog volop aan het ontdekken.”
Maakt u al optimaal gebruik van ArcGIS Experience Builder?
De transitie van ArcGIS Web App Builder naar ArcGIS Experience Builder vraagt om een investering in kennis en tijd. Met onze training voor ArcGIS Experience Builder zorgen we dat u optimaal gebruik kunt maken van deze oplossing.