29 februari 2024
What's new in ArcGIS Content februari 2024
Er zijn weer verschillende uitbreidingen en veranderingen gedaan binnen het ArcGIS Content-aanbod. Een nieuw jaar betekent altijd veel jaarlijkse updates met grenswijzigingen. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe klimaatkaarten beschikbaar gekomen. Er is een nieuwe versie van de Esri Nederland Geocoder beschikbaar gekomen die een overstap van service vereist. En ten slotte zijn er nieuwe premium data-services van Cobra Groeninzicht beschikbaar gekomen: de 3-30-300-regel en de BomenMonitor. In dit bericht leest u een overzicht van de veranderingen in het ArcGIS Content-aanbod.
Cobra Groeninzicht 3-30-300-regel en BomenMonitor beschikbaar via de Marketplace
Er zijn twee nieuwe premium data-services beschikbaar gekomen via de ArcGIS Marketplace in samenwerking met Cobra Groeninzicht: de 3-30-300-regel en de BomenMonitor.
De 3-30-300-regel is een maatstaf voor gemeentes om te sturen op vergroening. Hierbinnen zijn drie regels geformuleerd: iedere inwoner heeft vanuit huis zicht op 3 bomen, rond ieder gebouw is 30% boomkroonbedekking en iedere inwoner is binnen 300 meter in een park of groene ruimte. Cobra heeft deze regel doorberekend voor alle panden in Nederland en gevisualiseerd op de kaart aan de hand van scores.
De data, die via de Marketplace kan worden aangeschaft, is een feature service met panden waarvoor de 3-30-300-regel berekend is en die jaarlijks vernieuwd wordt. Deze service geeft direct inzicht in aandachtgebieden met weinig groen in de leefomgeving.
Ga naar de Marketplace voor meer informatie over de 3-30-300-regel
De BomenMonitor bevat een uitgebreide set gegevens over bomen, zoals de kroonvorm, boomhoogte, stampositie en kluitmodel. Deze informatie is ingewonnen met behulp van luchtfoto’s en satellietbeelden, drones en laserscandata en met een netwerk van professionals in het veld. Met de BomenMonitor biedt Cobra Groeninzicht zicht op alle bomen in Nederland, zowel gemeentelijk als particulier. De data-service vanuit Esri Nederland bevat meerdere kaartlagen: feature services met de stamposities en de boomkronen in 2D en daarnaast ook scene services met de te verwachten kluitgrootte en de bomen zelf in 3D. Deze data kan gebruikt worden om de hoeveelheid groen in de buurt te berekenen of zichtlijn- of schaduwanalyses uit te voeren.
Ga naar de Marketplace voor meer informatie over de BomenMonitor
De BomenMonitor van Cobra Groeninzicht gevisualiseerd 2D en 3D.
Esri Nederland Geocoder
Op maandag 4 december 2023 hebben wij de Esri Nederland Geocoder gelanceerd, die de BAG Geocoder heeft vervangen. Met de Esri Nederland Geocoder zoekt u nu naar adressen, postcodes en woonplaatsen en toont u deze als locatie op de kaart. U kunt de service kosteloos als zoekfunctie opnemen in uw applicaties. Daarnaast is er een on-premises-variant beschikbaar waarmee het mogelijk is om in één keer een lijst van adressen om te zetten naar x- en y-coördinaten, oftewel: batch-geocoderen. Hiervoor kunt u een abonnement afnemen. Om gebruikers een betere zoekervaring te kunnen bieden, hebben we een geheel vernieuwde en uitgebreidere geocoding service opgebouwd. Naast de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) zijn hieraan ook het Nationaal Wegenbestand (NWB) en de Basisregistratie Topografie (BRT) als bronnen toegevoegd. Hierdoor is het met deze nieuwe geocoder nu ook mogelijk om te zoeken op namen van kleinere plaatsen (gehuchten) en Friese plaatsnamen. Ook kan er gezocht worden op wegen en straten waar geen adressen aan gelegen zijn. Omdat we nu een combinatie van verschillende bronnen gebruiken voor de geocoder, hebben we besloten de naam “BAG Geocoder” aan te passen naar “Esri Nederland Geocoder”.
Naast de data-update is de nieuwe service gemigreerd naar een hogere versie en bevat daardoor nieuwe functionaliteit, zoals het geven van suggesties op basis van gedeeltelijke huisnummers. De oude services worden stopgezet op 1 maart 2024 en het zal daarom nodig zijn te migreren naar de nieuwe services. Meer hierover is te lezen in de ArcGIS Content-update mail die begin december verzonden is. Deze mail is ook terug te vinden onder het kopje Nieuws-archief op de Esri Nederland Content Hub. Daarnaast zal er binnenkort productinformatie beschikbaar komen via de Content Hub.
Klimaateffectatlas
Al een aantal jaar bieden we de services die beschikbaar zijn in de Klimaateffectatlas van Climate Adaptation Services (CAS) ook aan als services binnen de Levende Atlas. CAS gaat dit jaar aan de slag met het verwerken van de KNMI-klimaatscenario's die eind vorig jaar beschikbaar zijn gekomen in de Klimaateffectatlas. Er worden komend jaar dus meer uitbreidingen verwacht op dit vlak.
In de afgelopen periode zijn er al een aantal nieuwe kaarten beschikbaar gekomen. De wijktypekaart, ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam, in de Klimaateffectatlas is vernieuwd. Deze kaart is ontwikkeld om wijken beter met elkaar te kunnen vergelijken. Als u van een wijk of straat weet tot welk wijktype die behoort, kunt u een algemeen beeld krijgen van hoe kwetsbaar de wijk of straat is voor hitte of wateroverlast. Ook kan het u helpen om een voorselectie te maken van geschikte maatregelen. Nieuwe in de Levende Atlas zijn de Wijktypologie buurten en Wijktypologie PC6. Daarnaast is er voor de Hittekaart gevoelstemperatuur een 2050 WH scenario beschikbaar gekomen.
Bestand Bodemgebruik 2017
De CBS Bestand Bodemgebruik 2017 hoofdgroepen en categorieën zijn nu beschikbaar. Het Bestand Bodemgebruik bevat digitale geometrie van het bodemgebruik in Nederland. De begrenzingen zijn voor een groot deel gebaseerd op de TOP10NL (BRT). Bij het interpreteren zijn luchtfoto’s van de zomer van 2017 leidend. Met deze versie zijn alle uitgaven van het Bestand Bodemgebruik nu te raadplegen in de Levende Atlas.
Ruimtelijke plannen en DKK
Bij zowel de services die we aanbieden met ruimtelijke plannen als de Digitale Kadastrale Kaart (DKK) zijn wijzigingen aan de kant van de brondata. Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Digitale informatie over alle geldende regels in de fysieke leefomgeving is daarom vanaf nu beschikbaar via het Omgevingsloket. De ruimtelijke plannen (IMRO)-services die we vanuit Esri Nederland beschikbaar stellen zijn gebaseerd op de data vanuit ruimtelijkeplannen.nl. De data via ruimtelijkeplannen.nl wordt nog steeds bijgewerkt, maar zal steeds minder compleet zijn, omdat nieuwe plannen alleen via het Omgevingsloket beschikbaar zullen worden gesteld. Dit werkt ook door in de services die wij ter beschikking stellen. De service zal nog voor onbepaalde tijd benaderbaar blijven. Er zijn op dit moment nog geen plannen om over te stappen op de data die ter beschikking wordt gesteld via het Omgevingsloket.
Van de Digitale Kadastrale Kaart (DKK) is er een nieuwe versie beschikbaar (DKKv5). Vanaf april 2024 wordt de huidige DKKv4-brondata niet meer geleverd. We zullen vanaf dat moment de data uit de nieuwe DKK (v5) opnemen in de huidige DKK-service. In de DKKv5 is ook een nieuw attribuut aanwezig: het kwaliteitslabel. Wij zijn op dit moment nog aan het onderzoeken of en hoe we dit attribuut kunnen toevoegen. Of dit gaat betekenen dat we zullen overstappen op een nieuwe service is nog onbekend. Voorlopig kunt u dus gebruik blijven maken van de huidige DKK-service waar de DKKv5-data, behalve het kwaliteitslabel, naartoe zal worden overgezet.
Meer informatie over de plannen voor deze services zal te lezen zijn in de ArcGIS Content-update mail die binnenkort verstuurd wordt. Deze mail zal daarna ook terug te vinden zijn onder het kopje Nieuws-archief op de Esri Nederland Content Hub.
Jaarlijkse data-updates
Rond de overgang naar het nieuwe jaar komen er altijd aantal jaarlijkse updates voorbij, zoals de luchtfoto en de gebiedsindelingen. Hierbij een overzicht van een aantal belangrijke updates die hebben plaatsgevonden:
Historische kaart 2023 - De historische kaart 2023 is beschikbaar binnen ArcGIS. Deze service is ook onderdeel van de Topotijdreis.
Luchtfoto 2023 - De actuele luchtfoto 8 cm (hoge resolutie), 25 cm en 25 cm CIR zijn vernieuwd met de data van 2023. De luchtfoto’s van 2022 zijn beschikbaar gekomen als historische service in de 8 cm, 25 cm RGB en 25 cm CIR variant.
Bestuurlijke Gebieden - De kaartlagen met de Bestuurlijke Gebieden zijn geactualiseerd met de definitieve grenzen van 2024. De kaartlaag Bestuurlijke Gebieden actueel bevat de meest actuele grenzen. De kaartlaag Bestuurlijke Gebieden historie bevat een overzicht van alle beschikbare jaren vanaf 2013.
CBS Gebiedsindeling - De CBS Gebiedsindelingen zijn bijgewerkt met de data van 2024. De COROP, COROP-plus en COROP-sub regio's, provincies en landsdelen zijn bijgewerkt met gegeneraliseerde grenzen. De definitieve gemeentegrenzen, en de andere regio's komen met de juni-update. Op 1 januari 2024 is het aantal gemeenten gelijk gebleven aan 2023.
Omgevingsdiensten - De Omgevingsdiensten zijn geactualiseerd met de data van januari 2024.
Postcodevlakken - De Postcodevlakken PC1 t/m PC6 feature services en de file geodatabase zijn geactualiseerd met de gegevens van januari 2024.
Waterschapsgrenzen - De Waterschapsgrenzen-service is bijgewerkt met de data van december 2023.
BAG met historie - De BAG inclusief historie en geplande objecten is geactualiseerd met de data van januari 2024 en als download beschikbaar via de Datasets-groep.
IBIS Bedrijventerreinen - De service met IBIS bedrijventerreinen is uitgebreid met het jaar 2022. Er zijn 2 services beschikbaar: een actuele kaartlaag met het meest recente jaar en een historische kaartlaag met alle beschikbare jaren. Bekijk de bedrijventerreinen door de tijd in deze webapp.
3D Bomen - De jaarlijkse update van de 3D Bomen-service is weer doorgevoerd. De services bevatten data uit de BGT van november en de laatste versie van de TOP10NL van 2023. Er is ook een verbetering in de spreiding van de bomen doorgevoerd. Bekijk de services in de webscenes: 3D Bomen RD & 3D Bomen WGS.
Windturbines - De 2D en 3D windturbines services zijn geüpdatet met de data van januari 2024.
NS Stations - De Stations (NS) service is geactualiseerd met de gegevens van februari 2024. De service bevat informatie over onder andere het aantal sporen en de spoornummers en of het station beschikt over vertrektijden, faciliteiten en reisassistentie.
Verkeersongevallen - De Verkeersongevallen-service is uitgebreid met de data van 2022 en is te bekijken in deze webmap. De file geodatabase is beschikbaar via de Datasets-groep.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de Esri Nederland Content Hub en schrijf u in voor de technische ArcGIS Content-update e-mails om op de hoogte te blijven van contentontwikkelingen. Alle updates worden bijgehouden in de Changelog. Wanneer er services worden uitgefaseerd wordt u hierover geïnformeerd.