3 september 2018
Integratie tussen GIS en BIM bereikt nieuwe fase
Dat de werelden van Geografische Informatiesystemen (GIS) en Building Information Modelling (BIM) elkaar goed kunnen aanvullen in het ontwikkelen en beheren van infrastructuur staat als een paal boven water. Dankzij nieuwe mogelijkheden van het ArcGIS-platform wordt die visie nu omgezet in een concrete werkelijkheid.
Organisatiebreed toepassen van geo-informatie
Met een bouwmodel alleen heb je slechts een deel van de informatie die je nodig hebt bij het effectief ontwikkelen van infrastructuur. Met behulp van geografische informatie weet je vervolgens ook hoe een object in de omgeving past en welke invloed het daarop heeft. Binnen het ArcGIS-platform krijgt de samenwerking tussen GIS en BIM nu handen en voeten, waardoor een naadloze integratie tussen de data en workflows van beide systemen mogelijk wordt.

BIM-modellen in 3D op de kaart
Zo kunnen in ArcGIS Pro 2.2. Revit-modellen worden ingelezen. Deze BIM-modellen kunnen zo visueel op de kaart worden geplaatst in 3D. Wanneer de modellen gegevens bevatten over de plaatsing ervan in de echte wereld wordt dat omgezet in een nauwkeurige positionering. Maar ook wanneer die data niet aan de objecten is gekoppeld kan een model naar wens worden gedraaid, zodat het op de juiste plek terecht komt. Ook kan een object worden voorzien van specifieke coördinaten.
Uitwisseling tussen BIM en GIS
Een volgende belangrijke stap in de integratie van GIS en BIM is dat ArcGIS Online nu ook te gebruiken is binnen ontwerpsoftware Infraworks van Autodesk. Via Autodesk Connector kan aan een ontwerpmodel bijvoorbeeld geografische informatie worden toegevoegd, die daardoor de bruikbaarheid van het 3D-model verhoogt. Door deze directe verbinding kunnen objecten direct worden uitgewisseld tussen de twee systemen. Om deze nieuwe integratie te ervaren kunnen Autodesk-gebruikers een jaar lang kosteloos ArcGIS Online gebruiken.
Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat samenwerking tussen GIS en BIM steeds concreter plaatsvindt, met als doel dat bouwmodellen worden verrijkt met geografische informatie en ruimtelijke context. Hierdoor ontstaat een completer beeld voor ontwerp en besluitvorming.