12 juli 2018
Op pad met... Frank van Kooten
Hoe wordt GIS binnen organisaties ingezet? Deze editie gaan we op pad met Frank van Kooten, data-analist bij Citisens. Citisens doet onderzoek en helpt gemeenten en maatschappelijke organisaties om betrokkenheid van inwoners/stakeholders te organiseren. De basis hiervoor is een segmentatiemodel: het Citisens-model. In het model speelt geo-data een belangrijke rol. “De herkenbaarheid en bruikbaarheid van data wordt door de kaart vergroot.”
Waarvoor hebben jullie een model ontwikkeld?
“Waar je als gemeente ook de tijd, middelen en energie in steekt; steeds vaker geldt dat het pas kans van slagen heeft als genoeg inwoners meedoen. Er is input nodig voor beleid of aandacht voor de argumenten van voor- en tegenstanders bij een lastige keuze. Logisch dat het organiseren van betrokkenheid aan belang wint. Maar hoe doe je dat? Wij ontwikkelden hiervoor een methode die data-inzichten combineert met communicatiecampagnes en onderzoek, om zo meer te weten over de potentie van de langetermijn-betrokkenheid. De basis van deze methode is een segmentatiemodel dat inwoners in acht onderscheidende groepen. betrokkenheidsprofielen, indeelt. De samenstelling van groepen inwoners waarmee je als gemeente te maken hebt, wordt zo heel helder in kaart gebracht. Letterlijk: want geo-data vormt een belangrijk onderdeel van het model.”
Welke meerwaarde biedt een geografisch informatiesysteem jullie?
“In het algemeen merken we dat data voor gemeenten echt gaan leven, wanneer de data is gevisualiseerd op een kaart. Door de samenstelling van de bevolking in een overzichtelijke kleurenkaart weer te geven, is in een oogopslag te zien hoe en waar de profielen in een gemeente zijn vertegenwoordigd. Verschillende groepen zijn letterlijk te lokaliseren doordat het Citisens-model is gekoppeld aan de 6-positie postcodes. Hierdoor wordt de herkenbaarheid en bruikbaarheid voor de gemeente vergroot.”
Hoe gebruiken jullie het ArcGIS-platform?
“Citisens heeft in samenwerking met de gemeente Overbetuwe en de hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) een innovatiesubsidie gekregen. In een ‘living lab’ werken we aan de toepassing en lokale vertaling van de betrokkenheidsprofielen van Citisens op het gebied van het speeltuinenbeleid in Elst (kern in de gemeente Overbetuwe, red.). We gebruiken het ArcGIS-platform om informatie over de samenstelling van wijken te delen met betrokkenen. Wat voor soort inwoners wonen rondom de speeltuinen? En wat zijn motieven en belemmeringen voor de groepen om mee te denken met de gemeente? Daarnaast staat de gemeente Overbetuwe voor de uitdaging om het aantal speeltuin in de gemeente in te krimpen. Geografisch weergegeven demografische kenmerken gebruiken is één van de hulpmiddelen die in dit proces helpt.”
Wat zijn jullie toekomstplannen als het gaat om GIS?
“Op dit moment hebben we voor de gemeente Overbetuwe een statische kaart gemaakt, waarin op basis van vooraf bepaalde kenmerken de kaart is ingekleurd. Het doel is om in hier een interactief element aan toe te voegen, waarin gemeenten zelf ook hun ervaringen en projecten toe kunnen voegen aan kaarten. De kaart is daarmee onderdeel van een dashboard, waarop informatie ook door de tijd gevolgd kan worden.”
Samenwerken op één platform met inwoners en partners aan initiatieven? De ArcGIS Hub biedt mogelijkheden voor een effectieve en open beleidsvoering waar inwoners hun betrokkenheid kunnen tonen.