21 november 2019
Een slimme stad, zo doe je dat
Onlangs heeft de Future City Foundation tijdens hun netwerkbijeenkomst het nieuwe boek 'Een slimme stad, zo doe je dat' gepresenteerd. Het boek is het resultaat van een door Future City Foundation uitgevoerd onderzoek in samenwerking met Esri Nederland en 25 andere partners. Dit onderzoek is onderdeel van het Smart Stedenbouw project van Future City Foundation.
Het boek is een handboek geworden die de weg wijst hoe om te gaan met technologisering en digitalisering in de fysieke leefomgeving. Iets wat alle gemeenten houvast zal geven tijdens de aankomende digitale transformatie, te beginnen met de G40.
Werken aan een betere stad
Daarmee is het boek een essentiële tool geworden voor elke stad, want de opgaven van de slimme stad zijn groot, denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, energietransitie en de vergrijzing van de stad. Ook de toenemende digitalisering en technologisering hebben grote impact.
De data die hieruit voortkomt stelt ons echter wel in staat de opgaven aan te pakken en om samen te werken aan een betere stad. Door patronen en verbanden zichtbaar te maken met behulp van geografische data-analyse, ontstaat er inzicht in hoe een stad beweegt. Daarmee kunnen ontwikkelingen in de gewenste richting worden (bij)gestuurd. Deze digitale transformatie is hetgeen dat een stad een slimme stad maakt. En de mechanismen daarvoor vinden we in digital twins.
Digital twins
Een slimme stad verbindt ontwerpers, beleidsmakers en betrokken bewoners met de opgaven, maar dat gaat niet vanzelf. Bert Vermeij - senior business development manager Gemeenten bij Esri Nederland - heeft intensief gewerkt aan dit onderzoek. Bert vertelt over zijn bevindingen: “Veel van de maatschappelijke vraagstukken komen samen in de stad. Stedenbouwers zien dat zij met data grip krijgen op de samenhang en de complexiteit. Dan gaat het om het maken van robuuste ruimtelijke keuzes – welke ontwikkeling past waar het best. En hoe vergroot je daarbij de interactie met de burger, om samen te komen tot een leefbare stad.” Door scenario’s voor toekomstige ontwikkelingen te ontwerpen in een digital twin – een tool op basis van het (virtuele) samenstel van alle data en systemen – wordt een bijna realistische digitale weerspiegeling van de werkelijkheid in 3D gecreëerd. Een digital twin is daardoor een uitstekende oplossing om alle betrokken partijen een platform te bieden dat verbindt.
Demonstrator digital twin voor slimme stedenbouw
Esri Nederland heeft voor het project Smart Stedenbouw van de Future City Foundation een demonstrator gebouwd van een digital twin. In de digital twin is het 3D-stadsmodel de context voor planvorming.
Ontdek ook wat mogelijk is met behulp van deze demonstrator. Ga naar future-city.nl/demonstrator en open de StoryMap: een interactief kaartverhaal met een toelichting op de demonstrator en toegang tot de demonstrator zelf.