29 juli 2019
Esri Young Scholar Björn Vije over de Esri International User Conference
De Nederlandse Esri Young Scholar Björn Vije nam in juli deel aan de Esri International User Conference. Hij presenteerde er onder meer zijn StoryMap 'De grote waterwerken'.
In april werd bekend gemaakt dat Björn Vije, student aan de Hogeschool Utrecht, de Esri Young Scholars Award 2019 van Nederland heeft gewonnen. De jury wees zijn StoryMap, ‘De grote waterwerken’ aan als beste inzending. Zijn prijs was een bezoek aan de Esri User Conference in San Diego. In juli was het zover en maakte Björn de reis naar San Diego. Hij deelt zijn ervaringen.
Een Nederlands tintje
Björn Vije vertelt ''Als docent aardrijkskunde en student aan de Hogeschool Utrecht was ik al bekend met het begrip GIS en daaraan gekoppeld ArcGIS van Esri. Wat ik echter niet beseft had was de omvang en impact die GIS en Esri op de wereld hebben. De UC in San Diego was enorm groot met vele duizenden aanwezigen. Aanwezigen die uit vele disciplines aanwezig waren, van defensie tot natuurbeschermers en van onderwijs tot bedrijfsleven. Het gehele eerste weekend was gewijd aan een specifieke “education summit” met alleen onderwerpen over hoe GIS in een onderwijssetting te gebruiken. Voor mij als docent super interessant natuurlijk. Op de eerste officiële dag van de UC was er een plenaire opening zo’n 14.000 personen in een zaal, erg indrukwekkend. Hier kwamen verschillende highlights voorbij van toepassingen in het veld van GIS waarbij er ook nog een Nederlands tintje was in de vorm van de gemeente Zwolle die een presentatie mocht geven over een GIS-project. De rest van de week waren er elk uur tientallen lezingen over verschillende onderwerpen waar je een keuze uit kon maken.''

‘Al met al een ervaring om niet te vergeten’
''In deze week in San Diego heb ik veel ervaringen opgedaan, veel interessante mensen ontmoet maar ben ik bovenal geïnspireerd geraakt. Als ik meer in detail zou treden zou ik hier nog wel 4 pagina’s kunnen vullen, maar het belangrijkste inzicht dat ik heb opgedaan op de UC is te zien wat voor mogelijkheden er allemaal liggen op het gebied van GIS en zeker binnen onderwijs. In het Nederlandse onderwijs is GIS iets dat vooral bekend is onder aardrijkskundedocenten. Het wordt ook meestal gezien als iets typisch aardrijkskundig. Wat ik gezien heb is dat GIS een gebied is waar vele kansen liggen voor leerlingen om te ontwikkelen en dat GIS op zo veel meer plaatsen kan worden ingezet dan alleen binnen aardrijkskunde om op die manier leerlingen echt met data aan het werk te krijgen. Al met al een ervaring om niet te vergeten en die mijn eigen onderwijspraktijk zeker zal vormen'' vertelt Björn.
Beelden: Esri