15 april 2019
FD en Esri onthullen grondspeculatie op meer dan 500 locaties
Het Financieele Dagblad bericht dat grondspeculatie op grote schaal in ons land voorkomt. Hoewel hier in het verleden op lokale schaal over is gepubliceerd, is de totale landelijke omvang nooit in kaart gebracht. Het Financieele Dagblad (FD) onderzocht samen met Esri Nederland waar het patroon van grondspeculatie is terug te vinden. Grondspeculatie blijkt in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten voor te komen.
Het Financieele Dagblad (FD) ontdekte dat in Nederland op diverse plekken agrarische percelen zijn opgeknipt en verkocht aan beleggers voor heel veel geld. “Op termijn moeten deze percelen voor een uitstekend rendement zorgen als het bestemmingsplan wijzigt in bedrijfsterrein of, nog beter: woningbouw”, licht engineer Willem Vlot van Esri toe. Hij werd betrokken in het onderzoek.
Maar na maanden onderzoek heeft het FD geen locatie kunnen vinden waar op versnipperde grond is gebouwd, schrijven de journalisten Gaby de Groot, Erik van Rein en Josta van Bockxmeer in hun artikel. “Ook al komt er een bestemmingsplan voor woningbouw, dan is het nog onmogelijk er te bouwen”, zegt bestuursvoorzitter Walter de Boer van Nederlands grootste projectontwikkelaar BPD in het FD. “Bouwen op versnipperde grond is volgens experts simpelweg te duur.” De particuliere beleggers hebben in totaal bijna €700 miljoen gestopt in onverkoopbare landbouwgrond, schrijft het FD.
De meeste van de meer dan 500 versnipperde locaties grond liggen op het platteland en buiten de Randstad, waar volgens het FD geen woningbouwplannen zijn. “Een vijfde deel van de locaties ligt in de provincie Groningen”, vertelt Willem Vlot van Esri Nederland. Via GIS-analyses en een machine learning-algoritme wist hij de totale omvang van de versnipperde percelen van heel Nederland verder in kaart te brengen.
In totaal gaat het om zo'n 2300 hectare, wat vooral bestaat uit agrarisch land. Dit gebied is te vergelijken met de grootte van de gemeente Leiden. Er is van alle locaties uiteindelijk bij 528 percelen door het FD met zekerheid vastgesteld dat er sprake is van grondspeculatie. In de provincie Noord-Holland zijn de meeste percelen verkocht (5528), in de provincie Utrecht het minst (740). Het oppervlakte dat voor grondspeculatie is verkocht is in de provincie Groningen het hoogst. Het gaat om ruim 25.000 versnipperde percelen in totaal.
Beeld header: Shutterstock met bewerking van Kaatje Kiek
Kaarten: Esri Nederland