24 januari 2019
Strooiroutes communiceren met interactieve kaart; kans voor burgerparticipatie
Overheden zetten zich schrap als de kans op sneeuw, nachtvorst, ijzel en daarmee gladheid toeneemt. Begin deze week viel er sneeuw en dus is het strooizout niet aan te slepen. Voor elke gemeente, provincie en elk waterschap is het een grote uitdaging en tegelijk een belangrijke taak om de gladheid te bestrijden om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Veel gemeenten gebruiken kaarten om te laten zien waar gestrooid wordt en om hun inwoners goed te informeren over de strooiroutes.
Strooikaarten
- Veel strooikaarten; dit is te zien aan toename van gebruik Esri Nederland-basiskaarten.
- Een strooikaart informeert helder en duidelijk.
- Na delen van open data is de volgende stap om ruimte te bieden voor samenwerking en interactie.
Delen in een informatieproduct
Bert Vermeij, business consultant bij Esri Nederland, merkt dat het aantal 'strooikaarten’ rap toeneemt. “Het is belangrijk om als overheidsinstelling goed en duidelijk te communiceren waar je strooit. Mensen rekenen erop dat zij daarover goed geïnformeerd worden. Interactieve kaarten zijn daarvoor bij uitstek geschikt. De informatie over het strooien was altijd al beschikbaar, maar nu wordt de data ook in heel toegankelijke informatieproducten verwerkt en als open data gedeeld.”
De gemeente Haarlemmermeer verwees bijvoorbeeld eerder deze maand al naar hun strooi-routekaart in een Twitter-bericht. Dat de kaarten gedeeld en bekeken worden valt op. Joris Bak, manager product consultancy en content bij Esri Nederland: "We merken een piek in het gebruik van onze achtergrondkaarten: veel organisaties communiceren over gladheidsbestrijding met de kaart als ingang."
Reageren op een kaart
Strooi-routekaarten helpen ook in het managen van verwachtingen rondom het bestrijden van gladheid, stelt Vermeij. “Het geeft bovendien de mogelijkheid om te reageren op de kaart. Door de informatie als open data beschikbaar te stellen kan een gemeente ruimte bieden voor feedback door inwoners." Dergelijke initiatieven worden via ArcGIS Hub gerealiseerd. Vermeij: "Dit soort initiatieven vergroot direct de burgerparticipatie.”
De afbeelding hierboven is afkomstig van de strooikaart van de gemeente Zwolle.
Meer strooikaarten
Gemeenten die nog meer een strooi-routekaart hebben zijn onder meer:
Ook de gemeente Woerden heeft een strooikaart: de kaart voor Gladheidsbestrijding.
Beeld header: gemeente Zwolle