12 maart 2019
Technologie kan provincies helpen met uitdaging rondom windmolens
Provincies kunnen de windmolens niet kwijt die benoemd staan in hun structuurvisie. In de praktijk stuiten ze op weerstand. Dit is om te buigen door slimmer samen te werken, stelt Richard Vermeeren, customer success manager bij Esri Nederland. “Om iets kwijt te kunnen moet je ruimte zoeken. Dat kan met een geografische analyse. Als je die ruimte hebt gevonden, heb je inderdaad te maken met belangen en partijen. Dat vraagt om een slim vervolg.”
De provincies wordt verweten richting andere partijen niet genoeg te verdedigen waarom windmolens nodig zijn en op welke locaties ze moeten staan. Een verkeerde invalshoek, stelt Vermeeren. “Vanuit het besef dat we maatregelen moeten nemen in deze tijd van energietransitie is het nodig dat de provincie zijn rol als facilitator kan uitvoeren. Effectief samenwerken met de bevolking en andere partijen kan met de juiste technologie. Allereerst kan dat door de verschillende partijen en inwoners samen te brengen en vervolgens te werken aan gedragen keuzes voor windmolenlocaties. Daarnaast moet er ruimte zijn voor inwoners om zelf na te denken en ideeën aan te dragen als het gaat om nieuwe energiebronnen.”
De ArcGIS Hub van Esri is een platform dat de overheid, bedrijven, partners en inwoners faciliteert om gezamenlijk aan uitdagende vraagstukken te werken en zo effectief doelen te realiseren. Het Hub-concept is een platform op basis van ArcGIS, dat data-uitwisseling, communicatie, analyse en samenwerking optimaliseert, zowel intern als extern. De focus ligt op samenwerken, het verbinden van belanghebbenden, het delen van data en het werken aan concrete initiatieven.
Beeld header en afbeelding: Omgevingsdienst Midden-Holland, foto: Esri Nederland/Petra Fotografie