Het Kaartmonument

Kaartmonument

Wat is het Kaartmonument?


Het Kaartmonument is een digitaal monument om te leren over het lot van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en om hun levens te herdenken. Het Kaartmonument is mogelijk gemaakt door Esri Nederland in het kader van 75 jaar bevrijding van Nederland en heeft tot doel om de verhalen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog door te vertellen en nieuwe verhalen te verzamelen. Er wordt gebruik gemaakt van de kracht van digitale, interactieve kaarten en dashboards, waardoor je als docent leerlingen op een moderne manier laat stilstaan bij verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Kaartmonument sluit aan bij het geschiedenisonderwijs in het Voortgezet Onderwijs; meer specifiek past het bij de onderdelen ‘De Duitse bezetting van Nederland’, ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Jodenvervolging’ in het hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog voor de derde klas van het vak geschiedenis havo/vwo.

Ga naar het kaartmonument

Lesinformatie

Tijdsduur: 3 lesuren (ca. 150 minuten) Sluit aan bij de kerndoelen: 36, 37 en 47

Ga aan de slag

Werkvorm

StoryMap bekijken, verhalen lezen, vragen beantwoorden, verhalen verzamelen, bondig schrijven.

Ga aan de slag
0:00

Staatssecretaris Paul Blokhuis over het Kaartmonument

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert het gebruik van het Kaartmonument. In zijn toelichting stelt hij: ‘Herdenken is ook leren’. Daar is het Kaartmonument voor gemaakt. Bekijk hieronder de video van staatssecretaris Paul Blokhuis: