LESMATERIAAL Zelf een StoryMap maken In deze algemene handleiding wordt uitgelegd wat een StoryMap is en hoe een leerling zelf een StoryMap kan maken.
LESMATERIAAL Wateroverlast onderzoeken met ArcGIS Survey123 In deze Storymap leer je hoe je met behulp van ArcGIS Survey123 buiten informatie kan verzamelen met de klas.
LESMATERIAAL Wateroverlast en hittestress in de buurt In deze opdracht gaan leerlingen eerst naar buiten en verwerken ze daarna hun inzichten in een StoryMap.
LESMATERIAAL Op ontdekkingsreis met ArcGIS voor op School Deze StoryMap hoort bij de poster van de KNAG-onderwijsdag 2024
LESMATERIAAL Buurtprofielen maken Gebruik het dashboard om per buurt in Rotterdam en omliggende gemeenten een profiel te genereren.
LESMATERIAAL Jongerenparticipatie – eigen leefomgeving Maak actief kennis met onderwerpen als burgerparticipatie, geodata en leefomgeving.
LESMATERIAAL Digitale kaartvaardigheden Deze StoryMap bestaat uit 3 lessen die onafhankelijk van elkaar gegeven kunnen worden.
LESMATERIAAL Departement van de Minister van Platteland In deze les ga je met behulp van ArcGIS online onderzoeken welke locatie geschikt is voor een departement voor de Minister van Platteland.
LESMATERIAAL Hittestress ontdekken - bovenbouw In deze les ga je onderzoek doen waarom het in steden erg warm kan zijn. Je presenteert je resultaten in een StoryMap!
LESMATERIAAL Hittestress ontdekken - onderbouw In deze les ga je onderzoek doen waarom het in steden erg warm kan zijn. Je presenteert je resultaten in een StoryMap!
LESMATERIAAL Gegevens verzamelen met de FieldMaps app Met deze handleiding maak je een kaart gereed om te gebruiken tijdens een veldwerk, zodat leerlingen buiten gegevens kunnen verzamelen.
LESMATERIAAL Verhalen over vulkanen In deze les ontwerp je een StoryMap over de Etna. Je kunt ook zelf een vulkaan kiezen.
LESMATERIAAL Ga in op de actualiteit met GIS Deze video laat zien hoe je live data in een kaart gebruikt. Indicators of the Planet is een ideaal startpunt voor verschillende onderwerpen.
LESMATERIAAL Analyse voor voorzieningenniveaus Deze video laat zien hoe je geografische vragen beantwoordt met GIS, zoals hoeveel winkels vind ik binnen 10 minuten autorijden?
LESMATERIAAL De stikstofcrisis op de kaart Waar komt de stikstofcrisis eigenlijk vandaan? In deze les ga je kijk naar de stikstof depositie in Nederland en de impact hiervan op fauna.
LESMATERIAAL Fijnstof… niet zo fijn Je ademt de hele dag lucht in en uit. In deze les ga je op onderzoek uit of de lucht in jouw leefomgeving wel zo gezond is!
LESMATERIAAL Een blik op de laatste ijstijd Onderzoek aan de hand van digitale kaarten hoe de ijstijd het landschap beïnvloedde en wat je in Nederland nog terug kunt zien van deze ijstijd.
LESMATERIAAL Bodemdaling in Nederland Bodemdaling levert veel problemen op. In deze les onderzoek je bodemdaling in Nederland aan de hand van een case study in Amsterdam.
LESMATERIAAL De Zandmotor Een innovatieve manier van kustbescherming. Wat is de Zandmotor en hoe werkt hij? Dat onderzoek je in deze les.
LESMATERIAAL Oude riviergeulen in Nederland Weet jij ze te vinden? Ga op zoek naar oude riviergeulen in Nederland en ontdek hoe ze zijn ontstaan.
LESMATERIAAL Breng je mondiale voetafdruk in kaart Onderzoek in welke landen jouw eten en spullen worden gemaakt en krijg zo inzicht in hoe groot jouw voetafdruk is!
LESMATERIAAL Onderzoek het CO₂-gehalte in de bodem Gebruik GIS om de bodemademhaling te onderzoeken: een indicator van bodemkwaliteit. Gemaakt door: studenten van de Avans Hogeschool
LESMATERIAAL Waar is het oog van de orkaan nu? Najaar 2020. Het orkaanseizoen is losgebarsten in de V.S. Volg de orkanen nu en later met je eigen webmap in ArcGIS voor op School!
LESMATERIAAL Gebruik GIS als lesopener Zet een eerste stap in de wereld van GIS en leer over verschillende geografische verschijnselen in 2D en 3D.
LESMATERIAAL Starten met ArcGIS Online - Deel 1 Stap voor stap de mogelijkheden van ArcGIS Online leren; voor docenten en leerlingen.
LESMATERIAAL Starten met ArcGIS Online – Deel 2 Voeg een kaartlaag toe, bekijk tabelinformatie en sla de kaart op.
LESMATERIAAL Starten met ArcGIS Online – Deel 3 Leer hoe u de opmaak van een kaart kunt aanpassen en hoe u een filter op de data kunt toepassen.
LESMATERIAAL De Levende Atlas van de Wereld Klimaat, bevolking, economie en veel meer. Zoek naar data en creëer je eigen kaarten.
LESMATERIAAL Onderzoek de bevolkingsdichtheid Leer meer inzicht te krijgen in de bevolkingsdichtheid in Amsterdam door gebruik te maken van de mogelijkheden van ArcGIS Online.
Lesmateriaal Veldwerk met Survey 123 - Deel 1 Gebruik Survey123 voor het verzamelen van data tijdens veldwerk en visualiseer de data met ArcGIS Online.
LESMATERIAAL Veldwerk met Survey123 – Deel 2 Visualiseer je eigen verzamelde data en presenteer je data in een dashboard.
LESMATERIAAL Analyse aardbevingen Groningen Onderzoek in deze opdracht welke huizen in een aardbevingszone in Groningen liggen.
LESMATERIAAL Brazilië – 2 geografische dimensies vergelijken Onderzoek of er een relatie is tussen de bevolkingsdichtheid en het inkomen per capita.
LESMATERIAAL Bevolkingsdichtheid en stikstofdioxide Onderzoek het verband tussen de bevolkingsdichtheid en uitstoot van stikstofdioxide.
LESMATERIAAL Bevolkingsspreiding Onderzoek de bevolkingsspreiding in verschillende gebieden met de mogelijkheden van ArcGIS Online.
Lesmateriaal Vulkanen in kaart gebracht In deze opdracht kom je te weten waar op aarde zich vulkanen bevinden. Ook bekijk je de mogelijke gevolgen van een vulkaanuitbarsting.
LESMATERIAAL Maak een StoryMap van de klimaten in Afrika Combineer kaarten met tekst, foto’s en video’s in een StoryMap.
Lesmateriaal Tekenen in ArcGIS Online Maak zelf kaartlagen aan, teken objecten in en doe een analyse op de zelf ingetekende objecten.
Lesmateriaal Schuilen voor orkaan Harvey Zoek naar de beste schuilplaats voor orkaan Harvey door data te analyseren in ArcGIS Online.
Lesmateriaal Stadswandeling met Survey123 for ArcGIS Ontwerp en organiseer een stadswandeling of -excursie met Survey123 for ArcGIS.
Lesmateriaal Aan de slag met GLOBE-data Breng GLOBE-data in kaart en analyseer de data. De resultaten kun je in een webapplicatie weergeven.
LESMATERIAAL Open dag-promotie: ‘Waar in de wereld? Maak een StoryMap waarmee bezoekers van de open dag door GIS op een interactieve manier kennismaken met Aardrijkskunde.
LESMATERIAAL De stadsopbouw onderzoeken Meer dan de helft van de mensen woont in de stad! Met deze StoryMap ga je de stadsopbouw en de kwaliteit van leven in Nederlandse steden onderzoe
LESMATERIAAL Water: de Rijn en de Maas onderzoeken Onderzoek en vergelijk deze rivieren en leer hoe deze Nederland binnenstromen.
INSTRUCTIE Starten met online lesgeven Geef uw aardrijkskunde lessen online met ArcGIS voor op School, wij leggen u uit hoe u daarmee kunt starten.
INSTRUCTIEVIDEO Hoe geef ik online les met ArcGIS voor op School? In deze video laat Jan-Willem u zien hoe u aan de slag kan gaan met het lesmateriaal van ArcGIS Online.
HANDOUT Overzicht: leerdoelen en inhoud van de lessen In deze handout zijn de lessen kort beschreven inclusief de bijbehorende leerdoelen.
POSTER Op ontdekkingsreis met ArcGIS voor op School Download hier de poster van de KNAG-onderwijsdag 2024
STORYMAP Misconcepties, geografische misplaatsingen Een StoryMap over algemeen heersende geografische misconcepties.
STORYMAP Politiek geografische kaarten Politiek-geografische kaarten en informatie over verschillende staatsvormen en samenwerkingsverbanden met daarbij stabiele en instabiele gebieden
STORYMAP Het verhaal van de Nederlandse natuur De twintig nationale parken in Nederland in beeld gebracht. Waar liggen ze en wat zijn hun kenmerken?
STORYMAP Details van het Actueel Hoogtebestand Nederland Een StoryMap met informatie en voorbeelden over het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).
STORYMAP Verken Nederland door een infrarode bril Verken Nederland door een infrarode bril en ontdek waar de weergave van luchtfoto’s in infrarood nuttig voor is.
STORYMAP The Human Reach Menselijke activiteite getoond via deze StoryMap. Het past bij onderwerpen als mondialisering, urbanisatie en menselijke voetprint.
STORYMAP Living in the Age of Humans Wat is de impact van menselijk handelen op natuur en milieu op aarde. Vanuit verschillende perspectieven en op verschillende plekken op aarde.
STORYMAP 200 jaar topografie Door middel van interactieve kaarten, foto’s en teksten leert u meer over de geschiedenis van de cartografie in Nederland.
STORYMAP Atlas for a Changing Planet Serie kaarten en meer informatie over de natuurlijke en culturele systemen die worden beïnvloed door klimaatverandering.
STORYMAP The Human Reach Atlas Verzamelde kaarten over menselijk handelen op mondiaal schaalniveau. Het past bij bevolkingsdichtheid, globalisering en centrum-periferie.
KAART Bouwjarenkaart van Amsterdam De ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam in de afgelopen twee eeuwen gevisualiseerd.
KAART Vliegvelden en vluchtlijnen Mondiale vluchtlijnen en vliegvelden. Dit past bij onderwerpen zoals mondialisering, mobiliteit, BRIC-landen, centrum-periferie model.
KAART De Klimaateffectatlas De Klimaateffectatlas geeft een indruk van de toekomstige dreigingen op het gebied van overstroming, wateroverlast, droogte en hitte.
STORYMAP Ontdekkingsreis voor kinderen via digitale kaarten Een StoryMap gemaakt voor het basisonderwijs, om leerlingen te laten oefenen met digitale kaarten.
HELP Beheer van het ArcGIS Online-portaal Lees meer over het toevoegen van gebruikers, het maken van groepen en het toekennen van rechten aan gebruikers.
BEHEER Het ArcGIS Online portaal beheren – Deel 1 Portaalnaam veranderen, taalinstellingen en URL aanpassen.
BEHEER Het ArcGIS Online portaal beheren – Deel 2 Groepen aanmaken en gebruikers (docenten en leerlingen) toevoegen.
BEHEER Het ArcGIS Online-portaal beheren – Deel 3 Nederlandse basiskaarten toevoegen en credits toewijzen en beheren.
BEHEER Het ArcGIS Online portaal beheren – Deel 4 Content delen en mogelijkheden binnen de rol ‘leerlingen’ wijzigen.
DATA Dataportaal van de Nederlandse overheid Hier worden verschillende datasets van de Nederlandse overheid beschikbaar gesteld.
DATA Datasets van Esri Nederland Hier worden datasets beschikbaar gesteld door Esri Nederland om direct te gebruiken binnen het ArcGIS-platform. Lidmaatschap vereist.
DATA Dataportaal van gemeente Amsterdam Gemeenten stellen ook data beschikbaar via een dataportaal. Bekijk het dataportaal van de gemeente Amsterdam.
DATA Verenigde Naties dataportaal De Verenigde Naties stelt een dataportaal beschikbaar met allerlei soorten data.