ArcGIS Online
Hoe maak ik een Story Map Tour?
Tips and tricks voor het toevoegen van diverse media bestanden in de Story Map Tour
Introductie
De Story Map Tour is een webapp waarmee geo-informatie in een bepaalde volgorde kan worden getoond, als een verhaal. Aan elk object kan een foto, tekst of ander medium toegevoegd worden die naast de interactieve kaart wordt getoond. Gebruikers kunnen doorklikken naar de volgende locatie door middel van de navigatiebalk, of ze kunnen de kaart zelf doorzoeken en zo meer ontdekken.
Dit type Story Map is zeer geschikt om een (chronologische) verhaal te vertellen aan de hand van foto’s en/of video’s. Bijvoorbeeld om toeristen de mooiste plekjes van de stad te laten zien, om verschillende onderdelen van een project weer te geven of om geografische kenmerken van een bepaald gebied te laten zien.
In dit artikel worden tips gegeven voor het importeren van verschillende media-onderdelen (zoals foto’s, video’s e.d.) in de Story Map Tour. Tevens worden er voor elke methode de stappen beschreven.
Voorbereiding
Voordat een Story Map Tour gebouwd wordt, dienen er media-onderdelen verzameld te worden (foto’s en/of video’s) die gebruikt worden om een verhaal mee te vertellen. Er zijn verschillende manieren om je afbeeldingen op te slaan. Zo kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen gebruikt worden die zijn opgeslagen in Flickr.
Indien een ArcGIS Online account gebruikt wordt met ‘Publisher’-rechten, is er de mogelijkheid om foto’s direct te uploaden in de Map Tour Builder vanaf een computer, waarna ze opgeslagen worden in de cloud samen met de webmap. Deze optie is prettig als de foto’s nog niet online staan, of als de Map Tour foto’s bevat die alleen binnen een organisatie zichtbaar mogen zijn.
Verder kunnen foto’s vanaf het web worden toegevoegd aan de Story Map. Dit wordt gedaan door middel van het verwijzen naar de afbeelding via een URL.
Naast afbeeldingen, kunnen ook video’s in een Map Tour verwerkt worden. De Map Tour Builder heeft namelijk toegang tot video’s die opgeslagen staan in een YouTube account. Deze video’s kunnen bereikt worden door middel van het verwijzen naar de URL van de betreffende video.
Tot slot kunnen mediabestanden geïmporteerd worden via een CSV-bestand. Hierbij wordt er een CSV template bewerkt en vervolgens geïmporteerd in de Story Map Tour.
Voor alle manieren geldt dat in principe afbeeldingen van elke grootte en vorm gebruikt kunnen worden. Het is echter aan te raden om afbeeldingen te gebruiken met een ‘landscape orientation’ (afbeeldingen die breder zijn dan ze hoog zijn).
Een handige tip om snel de foto’s op de juiste locatie in de kaart te krijgen, is door gebruik te maken van foto’s met geotag-informatie. Geotaggen is het koppelen van een lengte- en breedtegraad aan een foto of video (deze informatie wordt weggeschreven in de EXIF gegevens van een foto). Met andere woorden, de foto of video bevat informatie over de locatie waar de foto is genomen. De Story Map Tour kan deze informatie inlezen, waardoor de foto’s automatisch op de juiste locatie komen te liggen op de kaart.
Starten
Ga naar storymaps-classic.arcgis.com, log in met je inloggegevens. Klik vervolgens op het tabje Apps, links bovenin het scherm.

Naar beneden scrollend op deze pagina, worden verschillende templates van StoryMaps getoond, waaronder de StoryMap Tour.
Onder het kopje ‘A Sequence of Place-enabled Photos or Videos’ is dit template te vinden. Klik op ‘Build’, naast de Story Maps Tour.

Een andere manier om het bouwen van een Story Map Tour te starten is via Content vanuit het ArcGIS Online-portaal. Klik op ‘Maken’ > ‘configureerbare apps’ om een nieuwe webapp te maken, er verschijnt er een nieuw venster.

In het ‘Een webapp maken-venster’, klik de zoekbalk en zoek op ‘tour’.

Kies vervolgens in dit tabblad voor de Story Map Tour, en klik tot slot op ‘Een webapp maken’.
Bron foto’s bepalen
Na het kiezen van de Map Tour Template en het geven van een naam,labels en eventueel een samenvatting, verschijnt er een venster waarin de locatie van de media gekozen dient te worden:

Foto’s importeren vanuit Flickr
Indien er voor gekozen wordt om foto’s te importeren vanuit Flickr, dienen de volgende stappen ondernomen te worden. Ten eerste, typ naast ‘Look Up’ je Flickr gebruikersnaam, en klik op Look up. Kies vervolgens de Photo Set in kwestie en klik op Import. Select a Tag hoeft in dit geval niet te worden ingevuld, aangezien er al gekozen is voor een foto set.

Vervolgens verschijnt er een nieuw venster. Het venster bestaat uit twee tabs met foto’s aan de linkerzijde en een kaart aan de rechterzijde. Indien de foto’s locatiegegevens bevat in de vorm van Geotags zullen deze automatisch op de kaart gevisualiseerd worden. Als de foto’s geen geotag-informatie bevat kun je ze handmatig een locatie geven:

In het ‘To Locate’ tab, selecteer een foto, waarna je op de kaart aangeeft waar deze foto precies is genomen. Na het selecteren van de locatie wordt de foto automatisch vanuit het ‘To Locate’ tabje naar het ‘Located’ tabje verplaatst. Let op: Je kunt niet de volgorde van de foto’s wijzigen in de ‘Located’ tab, dit kan eventueel in een later stadium.
Nadat de gewenste foto’s zijn geselecteerd en er (eventueel handmatig) een locatie is toegewezen aan elke foto klik je op Import. Hierdoor zullen alle foto’s en hun locatie in de Located tab vervolgens in de Map Tour worden geïmporteerd.
Video’s importeren vanuit YouTube
Het importeren van video’s vanuit Youtube gaat op min of meer dezelfde manier als het importeren van foto’s vanuit Flickr. Na het kiezen van de optie YouTube in de vorige stap verschijnt het onderschaande scherm. Hierin dien je een YouTube gebruikersnaam te typen en vervolgens te klikken op ‘Import’. In het volgende scherm kun je de video’s selecteren en lokaliseren op een kaart, net zoals beschreven in de vorige sectie. Net als bij het importeren van foto’s vanuit Flickr geldt ook hier dat indien de foto’s locatiegegevens bevatten in de vorm van Geotags deze automatisch op de kaart gevisualiseerd worden.

Refereren naar afbeeldingen op het web
Naast foto’s toevoegen vanuit Flickr of video’s vanuit Youtube, kun je ook in de Map Tour naar afbeeldingen op het web refereren via een URL. Zorg er dan voor dat de afbeeldingen niet te groot zijn. Geadviseerd wordt om te werken met foto’s kleiner dan 400 kb. Grotere afbeeldingen kunnen de performance van je Story Map negatief beïnvloeden. De meest ideale grootte voor een afbeelding, waarnaar gerefereerd wordt via een URL is 1000 pixels breed en 750 pixels hoog (landscape oriëntation). Wat betreft thumbnail-afbeeldingen wordt geadviseerd om te werken met een grootte van 250 pixels breed en 166 pixels hoog. Indien de afbeeldingen niet voldoen aan de bovengenoemde criteria, adviseren we om de foto’s te hosten in Flickr, zoals eerder uitgelegd of direct te uploaden naar ArcGIS Online. Dit wordt later in dit artikel uitgelegd. Daarnaast wordt geadviseerd om te werken met JPG afbeeldingen, aangezien deze over het algemeen kleiner zijn dan andere bestandsformaten.
Om foto’s toe te voegen aan de Story Map Tour via een URL, klik op het tandwielicoon (onder het Flickr-icoon) in het ‘Welcome to the Map Tour builder scherm’. Vervolgens, selecteer ‘Start a new Tour’ in het onderstaande venster.

Na het selecteren van ‘Start a new Tour’, verschijnt de pagina waarin je de Map Tour kunt bouwen. Als je vervolgens op ‘Add’ klikt wordt er een nieuw punt toegevoegd aan de kaart, tevens verschijnt het onderstaande nieuwe venster:

Onder Picture kan de URL van de afbeelding worden geplakt, en onder Thumbnail de afbeelding van de thumbnail. Vervolgens kan er onder tabje Information een titel en beschrijving worden toegevoegd aan de foto. Uiteindelijk kan de locatie van de foto bepaald worden onder het tabje Location. Klik tot slot op ‘Add Tour point’ om het punt toe te voegen.
Afbeeldingen uploaden
De vierde manier om foto’s toe te voegen, is door in het beginscherm te kiezen voor rechter icoontje onder ‘I need to upload my images’. Hiermee kun je foto’s direct van je computer uploaden. Let op: alleen een ArcGIS Online account met ‘Publisher’-rechten heeft de mogelijkheid om foto’s direct te uploaden in de Map Tour Builder.
Bij het kiezen van deze optie, wordt er een feature layer aangemaakt in ArcGIS Online, waarin de Tourpunten en foto’s worden opgeslagen. Er verschijnt een nieuw venster waarin deze feature layer van een naam wordt voorzien. Kies naast ‘Folder’, in welke map deze feature layer binnen ArcGIS Online wordt opgeslagen. Klik vervolgens op ‘Create the Layer’.

Vervolgens verschijnt de pagina waarin je de Map Tour kunt bouwen. Net als in de sectie ‘Refereren naar afbeeldingen op het web’, klik op ‘Add’ om een nieuwe punt toe te voegen aan de kaart. Vervolgens verschijnt het volgende nieuwe venster:

Onder het tabje Media, voeg de foto in kwestie toe door deze in het vak te slepen of door naar de foto te navigeren door op de groene knop te klikken. Vervolgens kan er onder tabje Information een titel en beschrijving worden toegevoegd aan de foto. Indien de foto geen geotag-informatie bevat, kan de locatie van de foto bepaald worden onder het tabje Location. Klik tot slot op ‘Add Tour point’ om het punt toe te voegen.
Content
Tot slot is er nog de mogelijkheid om te refereren naar de URL van foto’s die geüpload zijn naar Content in je ArcGIS Online account. Om foto’s op deze manier toe te voegen ga je naar Mijn Content, klik op ‘Item Toevoegen’ en kies vervolgens voor ‘Van uw computer’.

In het nieuwe venster, klik op Choose File, en navigeer naar de locatie van de foto. Geef de foto en titel en een label en klik op Item Toevoegen. Het bestand zal vervolgens in Mijn Content komen te staan. Na het toevoegen van de foto, kies Delen rechts in het scherm en selecteer met wie je het bestand wilt delen. Door het delen wordt er een unieke URL aangemaakt, die vindbaar is onder de URL rechtsonder in het scherm van de item detailspagina (zie hieronder een voorbeeld):

Om deze foto toe te voegen aan je StoryMap, volg de stappen in de sectie Refereren naar afbeeldingen op het web. In het scherm ‘Add a new tour Point’ plak je de zojuist gegenereerde URL.
Nieuwe StoryMaps
Dit artikel gaat over het template ‘Story Map Tour’ van ArcGIS StoryMaps Classic. Intussen is er ook een StoryMap omgeving om StoryMaps te maken zonder template. In deze nieuwe omgeving worden steeds weer nieuwe opmaakmogelijkheden toegevoegd.
Benieuwd? Ga naar https://storymaps.arcgis.com/.