ArcGIS Pro
Animaties maken met ArcGIS Pro
In ArcGIS Pro is het mogelijk om animaties te maken van kaarten en 3D scenes. Hiermee kunnen bijvoorbeeld veranderingen die in de loop van de tijd plaatsvinden weergegeven worden. Ook kan het kaartbeeld veranderd worden binnen de animatie, zodat de data onder verschillende hoeken bekeken kan worden. Het resultaat kan dan geëxporteerd worden naar verschillende videoformaten, zodat de animaties ook zonder ArcGIS Pro bekeken kunnen worden. Hiervoor zijn geen extra licenties nodig, omdat de benodigde tools voor het maken van animaties standaard zijn ingebouwd in ArcGIS Pro. Een voorbeeld van een animatie gemaakt met ArcGIS Pro kan hier gevonden worden.
Waar te beginnen?
De benodigdheden voor het maken van animaties bevinden zich in de Animation Tab. Dit is een zogeheten Contextual Tab, die alleen verschijnt wanneer een actieve Map of Scene een animatie bevat. De Animation Tab kan geactiveerd worden door een project in ArcGIS Pro te starten, de dataset te openen waarvan je een animatie wilt maken en naar de View Tab te gaan en daar op de ‘Add’ knop te klikken:

1. Animation Tab en Animation Timeline
Een animatie in ArcGIS Pro is opgebouwd uit meerdere Keyframes. Een Keyframe is een moment binnen de animatie waarvoor de eigenschappen van de kaart en de positie van de camera ingesteld kunnen worden. Met een Keyframe kan bijvoorbeeld worden ingesteld welke lagen zichtbaar moeten zijn, de tijd tot de animatie overgaat naar de volgende Keyframe en hoe de overgang naar de volgende Keyframe verloopt.
Keyframes kunnen aangemaakt worden met de Append knop in de Create group. Met het pijltje onder de Append knop kan een Transitietype gekozen, wat de overgang tussen Keyframes bepaalt. Deze overgang en de positie van de Keyframes kunnen weergegeven worden met de Path knop in de Display groep.
Bestaande Keyframes kunnen met de Update knop in de Edit groep bijgewerkt worden. Daarnaast kan kunnen de eigenschappen van Keyframes bekeken worden via de Properties knop. Hier kunnen de Keyframes nauwkeuriger aangepast worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om coördinaten op te geven voor de positie van de camera.
Het is ook mogelijk om teksten of afbeeldingen toe te voegen aan een animatie. Dit kan met de knoppen in de Overlay groep. Hiermee kan bijvoorbeeld een titel, datum of logo worden weergegeven in de animatie. Deze zijn kunnen ook verder bewerkt worden via de Properties knop in de Edit groep.
Als de Keyframes zijn aangemaakt, dan kun je de animatie bekijken via de functies in de Playback groep. Hier is het ook mogelijk de Animation Timeline aan-en uit te zetten. De Animation Timeline is een aparte Toolbar die veel gebruikt wordt tijdens het maken van een animatie. Het beschikt over een tijdlijn en een Keyframe Gallery waarin je de Keyframes kunt aanpassen. Zodra er Overlays worden toegevoegd (teksten/plaatjes) verschijnt er een extra balk onder de Timeline om aanpassingen te kunnen doen en bijvoorbeeld naar andere Keyframes te verschuiven.

Als de animatie gereed is, dan kan deze geëxporteerd worden met de Movie knop in de Export groep. Hierbij kan ook het formaat en de kwaliteit van de video bepaald worden en hoeveel frames er per seconde de video moet bevatten. Bij een hoger aantal frames per seconden kunnen de animaties in de video er vloeiender uitzien. Bij meer frames wordt de video echter ook groter en kan het exporteren langer duren.
2. Maak een animatie met Bookmarks
Naast het maken van Keyframes met de Append knop is het ook mogelijk om aan de hand van vooraf gedefinieerde Bookmarks (bladwijzers) Keyframes aan te maken. De werkwijzen zijn vergelijkbaar, maar Bookmarks hebben het voordeel dat je ze in de Bookmarks Manager kunt beheren en ook nog voor andere doeleinden kunt gebruiken. Hieronder zal worden geïllustreerd hoe met Bookmarks een animatie gemaakt kan worden. Voor informatie over het maken van animaties met de Append knop, zie deze instructievideo.
Neem de volgende stappen:
- Creëer Bookmarks van geschikte locaties in de Map of Scene, voor een korte animatie zijn slechts een paar Bookmarks nodig. Klik hier voor meer informatie over het maken van Bookmarks.
- Navigeer daarna naar de Animation Tab. Klik op Import en kies voor Bookmarks to Fly- Through of Bookmarks to Tour.
Van de Bookmarks worden Keyframes gemaakt die in de Animation Timeline worden weergegeven. Bij de Bookmarks to Fly- through is het Transitietype van de Keyframes ‘Fixed’ en bij de Bookmarks to Tour is dit standard ‘Hop’. De camera hopt dan als het ware van Bookmark naar Bookmark. Bij Fixed vliegt de camera geleidelijk door de Bookmarks heen. - De Transitietypes zijn achteraf nog aan te passen, evenals het aantal seconden dat tussen de Keyframes gewenst is. Maak in dit geval gebruik van de Keyframe List in de Edit groep
- Met de Play knop kan het resultaat worden bekeken en eventueel aanpassingen aan Keyframes worden gedaan. Gebruik de knop Update om het nieuwe beeld van een bestaand Keyframe op te slaan.
- Als het resultaat naar wens is kan er een video van worden gemaakt door in de Export groep op Movie te klikken.

Tip 1: ArcGIS Pro maakt van alle Bookmarks behorend bij een Map of Scene een animatie, dus zorg dat er alleen gewenste Bookmarks tussen staan.
Tip 2: Gebruik sneltoetsen (werkt alleen bij een geactiveerde Animation Timeline)
3. Maak een animatie met Time-Enabled data
Hiervoor is een Feature Layer met locaties en tijdstippen benodigd. De Feature Layer moet Time-Enabled zijn voordat deze in een animatie gebruikt kan worden. Lees hier hoe je tijd-eigenschappen aan een Feature Layer kan toekennen of bekijk deze video.
Neem de volgende stappen:
- Open een Feature Layer en maak deze Time-Enabled
In de Time Tab kun je de ‘Start Span’ en ‘End Time’ opgeven, dat zijn datums waar binnen je data valt. Het aantal Step Intervals bepaalt hoeveel Keyframes er worden gecreëerd.
- Activeer de Animation Tab, klik op Import en kies voor Time Slider Steps.
De elementen van de Time Slider worden net zoals bij Bookmarks als Keyframes toegevoegd aan de Keyframe Gallery en zijn op dezelfde manier te bekijken, bewerken en te exporteren.
Meer informatie
Op de volgende pagina’s kan meer informatie gevonden worden over het maken van animaties:
Essential terminology, Get Started with Animations en Animation How-To videos.