ArcGIS Pro
Het gebruik van Tasks (of Workflows) in ArcGIS Pro
Met tasks kun je een stappenplan ontwerpen in ArcGIS Pro. Tasks beschikt hierbij zelf niet over nieuwe functionaliteit, maar heeft de mogelijkheid functionaliteiten in ArcGIS Pro aan te roepen en te ordenen.
Dit artikel geeft meer informatie over Tasks en legt uit hoe je Tasks kunt gebruiken.
Achtergrond
Met behulp van Tasks zorg je ervoor dat een gebruiker een specifieke taak kan uitvoeren doordat de benodigde kaarten en functies klaargezet zijn. Redenen om tasks te gebruiken kunnen zijn:
- Het garandeert dat de best beproefde methode consistent gebruikt wordt voor het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde taak.
- Gebruikers die onbekend zijn met de software of met de taak die gedaan moet worden, kunnen de taak toch uitvoeren.
- Het is gemakkelijk om met tasks uitleg te geven van de stappen die nodig zijn voor een taak, bijvoorbeeld om een collega iets uit te leggen. Ook kan dit educatief gebruikt worden, zoals een opdracht waarbij een student aan de docent de stappen moet laten zien waarmee hij/zij een taak in ArcGIS Pro uitvoert.
Wat kunnen tasks?
- Ieder command in de software oproepen.
- Geoprocessing tools oproepen, zowel systeem geoprocessing tools, als een tool uit een model of een script.
- Map views managen; openen van de map view en layout view. Hieronder valt ook de Active Map View, waardoor het mogelijk is met tasks de layers te managen en de layer te selecteren die nodig is voor een taak.
Hiernaast is het voor degene die de task doorloopt mogelijk elke andere tool of command te gebruiken tijdens het uitvoeren van de task.
Wat kunnen tasks niet?
- Tasks hebben geen verborgen functionaliteiten.
- Tasks kunnen panes openen, maar kunnen niet de tabbladen in de panes aansturen. (Dus ze kunnen bijvoorbeeld het pane ‘Insert’ openen, maar niet daaruit het tabblad ‘Layer Templates’ selecteren.
- Tasks ondersteunen geen conditionele workflows.
Hoe gebruik je Tasks?
Om het Task Pane te openen, ga naar View > Windows tabblad > Tasks
Om een nieuw Task Item te maken, ga naar Insert > Project pane > Onder Task > New Task Item.
Functies in het Task Window
Er zijn twee manieren om stappen in je Task Item toe te voegen, door ze handmatig toe te voegen of door acties op te nemen (recording).
Handmatig toevoegen van stappen in de workflow
- Maak een groep aan via de ‘New Group’ button
- Maak binnen deze groep een stap aan via de ‘New Task’ button
(Tasks kun je ook aanmaken zonder ze te groeperen, maar vaak werken groepen overzichtelijker)
- Open de zojuist aangemaakte stap door op het blauwe pijltje achter de stap te klikken.
- De ‘New Step’ button wordt nu beschikbaar voor gebruik. Maak een nieuwe stap aan
- In de Task Designer pane komen de opties beschikbaar voor de Stap.
Automatisch toevoegen van stappen in de workflow
Het is mogelijk om zelf de daadwerkelijke werkzaamheden die je in de taak wilt gebruiken uit te voeren en deze stappen automatisch ‘op te laten nemen’ via de record knop. De handelingen die je uitvoert in ArcGIS Pro worden automatisch naar stappen omgezet in je task.
De record button () wordt actief als je de task zelf opent. Als je klaar bent met de opname stop je deze via de stop button (
).
Na het opnemen van de stappen zal het vaak nodig zijn een deel te verwijderen (bijvoorbeeld het in- en uitzoomen op een laag) of de instellingen aan te vullen of aan te passen.
Instellingen in de Task Designer voor een stap
In de task designer zijn voor elke stap vier tabbladen beschikbaar: General, Actions, View en Contents. Deze zullen we hier kort laten zien.
Beheren van een task item
Een task kan worden teruggevonden in het project pane onder ‘Tasks’. Via rechtermuisknop heeft u de optie om de task te bewerken, te verwijderen, de eigenschappen te bewerken of de taak te exporteren. Bij het exporteren kunt u ervoor kiezen de taak via email te versturen, op te slaan als aparte task file of te exporteren naar workflow manager.
Tips bij het gebruik van tasks
- Verander de naam van de stap naar de taak die de gebruiker specifiek uitvoert. Bijvoorbeeld ‘Zoom in’ naar ‘Zoom naar Rotterdam’.
- Test altijd je tasks voordat je deze opstuurt naar de gebruiker.
- Ontwerp je task terwijl je het licentieniveau gebruikt van je gebruikers, zodat je zeker weet dat zij ook de tools kunnen gebruiken die jij gebruikt terwijl ze de stappen doorlopen.
Veel gestelde vragen over Tasks
- Hoe worden tasks opgeslagen?
Tasks worden opgeslagen als deel van de project file (.aprx). Als je een task op wilt slaan, dan doe je dit dus ook door het project op te slaan. Als je een project package maakt van je project, wordt de task daarin meegenomen. - Wordt de voortgang van een gebruiker in een task ook opgeslagen?
Nee. Als het project wordt opgeslagen, worden de daadwerkelijke veranderingen in de data wel opgeslagen (bijvoorbeeld na het uitvoeren van een create feature layer wordt de datalaag opgeslagen bij het opslaan van het project). Er wordt niet opgeslagen dat de gebruiker bij stap 5 van de 10 is. Hierdoor zijn tasks vooral geschikt voor workflows die niet meer dan enkele uren kosten om uit te voeren. - Kun je tasks maken die niet GIS-gerelateerd zijn?
Ja, dat kan. Dit kan ook erg handig zijn, bijvoorbeeld als je een werkproces hebt waarbij een deel van de stappen wel in GIS uitgevoerd moet worden (het maken van de kaart) en een deel niet (het instellen van de printer). - Hoe kun je een actie ongedaan maken als je een stap doorlopen hebt?
Zoals je normaal ook een actie ongedaan maakt, de undo knop of CTRL+Z - Vervangen tasks geoprocessing modellen?
Nee, tasks en geoprocessing modellen vullen elkaar juist goed aan. Een tasks kan de gebruiker helpen stappen te doorlopen waarmee het runnen van het model voorbereidt wordt (bijvoorbeeld het selecteren van lagen). Een task is gericht op interactie met de gebruiker, als de stappen van tevoren geheel vastliggen en automatisch mogen verlopen, is het handiger om een script te runnen. - Kunnen tasks gebruikt worden door de Workflow Manager?
Ja, tasks hebben een SDK, hierdoor kunnen ze ook gebruikt worden door de workflow manager extensie. Uitleg over het verschil tussen workflow manager en tasks kunt u hier vinden: https://pro.arcgis.com/en/pro-app/help/workflows/workflows-in-arcgis-pro.htm (in het Engels.) - Kan ik een task gebruiken in een ander project?
Ja. Het kan zijn dat bepaalde stappen in de task nog wel moeten aangepast aan het nieuwe project, zoals verwijzingen naar datalagen. - Kunnen Tasks gelockt worden/ kan ik een wachtwoord protectie instellen?
Nee. - Als ik een update maak van mijn task, kan ik deze pushen naar een gebruiker?
Nee, de gebruiker zal de task opnieuw moeten ontvangen en de nieuwe task gaan gebruiken. - Kan ik tasks loggen?
Nog niet, maar deze functionaliteit komt beschikbaar in komende updates.