Skip to main content

BIM & GIS

Ontwerp binnen de ruimtelijke context

Download het BIM E-book

Waarom BIM en GIS

De AEC-sector kan BIM- en GIS-integratie gebruiken om slimmere, efficiëntere gebouwen en infrastructuur te ontwerpen, de milieueffecten te begrijpen, gegevens uit het veld te verzamelen en te analyseren en de communicatie met belangrijke belanghebbenden te verbeteren. Minimaliseer kostbare vertragingen bij cruciale beslissingen en maak gebruik van een gemeenschappelijke projectbasis.

Voordelen voor uw organisatie met BIM en GIS

  • Samenwerking | Gecentraliseerde workflows wat de samenwerking optimaliseerd tijdens uitvoering van het project.
  • Kostenbesparing | Verminder faalkosten door clashes vroegtijdig in het ontwerpproces te signaleren.
  • Efficienter werken | Maak intelligentere plannen door alle stakeholders naar hetzelfde beeld te laten kijken en hier op te reageren.

Stappen in het BIM proces

Plannen

Gebruik de meest nauwkeurige geografische data om beter de omgeving te begrijpen. Met GIS hebben alle stakeholders hetzelfde beeld en kunnen de wensen en eisen van een nieuw project duidelijker in kaart worden gebracht. Gebruik maken van GIS in deze fase betekent een vollediger antwoord op de vraag "hoe past dit project in de omgeving?".

Ontwerpen

Esri werkt met AutoCAD, Civil 3D en Revit om modellen meteen beschikbaar te maken op de kaart. Stuur op betere ontwerp-beslissingen door gebruik te maken van verschillende data en analyses zoals onderbouw, groen, schaduwinval, lokale regelgeving en nog veel meer.

Realiseren

Tijdens de realisatiefase wordt GIS ingezet om bij alle medewerkers hetzelfde beeld te voorzien.  Dit zorgt voor een efficiëntere uitvoering en een snellere afhandeling van eventuele storingen. Ook bij omgevingsmanagement speelt GIS een belangrijke rol: wat gaat waar plaatsvinden en hoe communiceren we dit aan de stakeholders? 

Beheren & onderhouden

Na oplevering gaat het project vaak in beheer en onderhoud. Tijdens deze fase biedt GIS een uitstekende ondersteuning in onder andere assetmanagement. Dankzij realtime data, flexibele dashboards en gebruiksvriendelijke veldwerk-apps worden de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van een project optimaal ondersteund. 

VolkerWessels integreert BIM en GIS

Bouwbedrijf VolkerWessels zette de afgelopen jaren grote stappen bij het inzetten van BIM en GIS in infrastructurele bouwprojecten. Jeroen Tishauser, informatiemanager bij het Infra Competence Centre, vertelt over hun bevindingen en de toegevoegde waarde van locatie.

Lees het verhaal

BIM features binnen ArcGIS

Viewshed Analyse

Met de Interactieve Analyse tool in ArcGIS Pro wordt het zichtveld bepaald vanaf een locatie naar keuze. De kleuren hebben een betekenis: groene vlakken zijn zichtbaar vanaf deze locatie, de roze vlakken niet.

Een persoon die kijkt naar een virtuele 3D-weergave van een gebouw en informatie daarover

Slice tool

Bekijk BIM of GIS data onder de grond met de Slice tool in ArcGIS Online en ArcGIS Pro.

In de eerste instantie niet-zichtbare data komt daarmee tevoorschijn, zoals kabels en leidingen, riolering en de omvang van boomwortels.

Ook de funderingen van het BIM model zijn zichtbaar.

3D-weergave van een stad met een selectie van gebouwen gearceerd in verschillende kleuren om de ontwikkeling weer te geven

Gebouwverkenner

Gebruik de Gebouwverkenner in ArcGIS Online om een Revit model nader te onderzoeken. Bekijk de verschillende disciplines door ze zichtbaar of onzichtbaar te maken. Hiernaast zijn het dak en de vloeren uitgezet.

Twee mensen bekijken en bespreken een digitale tweeling op een scherm

Daglicht analyse

In ArcGIS Online en ArcGIS Pro kun je schaduwen tonen. Vervolgens helpt de Daglicht tool om de schaduwen over tijd weer te geven.

Een persoon die een digitale tweeling op een laptop bekijkt en vergelijkt met informatie op een mobiel toestel

Samenwerking Autodesk en Esri

Esri en Autodesk zijn de samenwerking aangegaan om BIM en GIS-workflows beter met elkaar te integreren. Organisaties kunnen zo gebruik maken van de gecombineerde kracht van locatie-informatie en 3D-ontwerpmodelinformatie.

Aanbevolen artikelen voor u

Wilt u graag meer weten over BIM, bekijk dan één van deze artikelen, webinars of storymaps.

Meer artikelen

Hoe beïnvloedt de omgeving uw bouwproject?

Bekijk de storymap van BIM en GIS over hoe de omgeving uw bouwproject beïnvloedt.

Bekijk de storymap

Maximaal profiteren van BIM en GIS

Bekijk de webinar "Hoe uw bouwproject maximaal kan profiteren van de BIM & GIS integratie".

Bekijk de webinar

Combineer geo en BIM met ArcGIS GeoBIM

Deze innovatieve cloudoplossing is gericht op het integreren en visualiseren van BIM-projecten in GIS.

Lees het artikel

ISO 19650 standards in het ArcGIS platform

De StoryMap behandelt de toepassing van ISO 19650-normen in het ArcGIS-platform voor geïntegreerde BIM- en GIS-workflows.

Bekijk de storymap

Wat kan BIM en GIS betekenen voor uw proces?

Praat geheel vrijblijvend met een van onze experts om de mogelijkheden van BIM en GIS te ontdekken in een gepersonaliseerde demo..

JA, ik wil meer weten